Ουκρανία: Οι αρχές του Λουχάνσκ καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν τώρα που μπορούν

Οι αρχές της περιφέρειας του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασαν την ελπίδα να μπορέσουν σήμερα να απομακρύνουν αμάχους μέσω πέντε “ανθρωπιστικών διαδρόμων” και παρότρυναν τους κατοίκους να φύγουν “όσο είναι ασφαλές”.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου ανασυντάσσονται και προετοιμάζονται για νέα επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς, στην οποία βρίσκεται το Λουχάνσκ.

“Θα τους βγάλουμε όλους έξω αν οι Ρώσοι μας επιτρέψουν να πάμε στα σημεία συνάντησης (για την απομάκρυνση αμάχων). Καθώς, όπως μπορείτε να δείτε, δεν τηρούν πάντα τις εκεχειρίες”, σημείωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

“Απευθύνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιφέρειας του Λουχάνσκ –εκκενώστε (την περιοχή) όσο είναι ασφαλές (…) Όσο υπάρχουν λεωφορεία και τρένα – αδράξτε αυτήν την ευκαιρία”, τόνισε.

Ο Γκαϊντάι προσέθεσε ότι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, που βρίσκεται επίσης στο Ντονμπάς, είχαν υποστεί ζημιές αυτήν την εβδομάδα, οι οποίες πήραν μερικές ώρες για να επισκευαστούν.

“Αυτό σήμανε άλλο ένα καμπανάκι συναγερμού”, συνέχισε.

Σε ξεχωριστό μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στους κατοίκους, ο Γκαϊντάι υπογραμμίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν την ουκρανική άμυνα στην περιοχή τους, αλλά καταστρέφουν “τα πάντα στο πέρασμά τους” και “δεν σταματούν σε τίποτα”.

Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν βάζει στο στόχαστρο αμάχους στην, όπως την χαρακτηρίζει η ίδια, “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” που διεξάγει στην Ουκρανία με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την “αποναζιστικοποίηση” της γειτονικής της χώρας. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν την θέση του Κρεμλίνου, δηλώνοντας ότι αυτό χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μια απρόκλητη εισβολή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος