Με το «βλέμμα» στις κάλπες η Τουρκία: Οι ημερομηνίες – ορόσημο & ο άγνωστος Χ που θα «κοντράρει» τον Ερντογάν

Array

Με το «βλέμμα» στραμμένο στις τουρκικές κάλπες, αξίζει να αναφερθούν ορισμένες ημερομηνίες – κλειδιά για τη σημαντική αναμέτρηση. Στις τουρκικές εκλογές υπάρχει ο άγνωστος Χ, δηλαδή το πολιτικό πρόσωπο που θα «κοντράρει» τον Ερντογάν.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, γεγονός που έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ερντογάν και το έχει αποδεχθεί η αντιπολίτευση. Στις 10 Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος θα διαλύσει τη Βουλή, 60 μέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η άλλη ενδιαφέρουσα ημερομηνία είναι αυτή της ανακοίνωσης του προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Τούρκοι δημοσιογράφοι, θα είναι η 12η Φεβρουαρίου, διαρροή που χρειάζεται να επιβεβαιωθεί.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ή Εκρέμ Ιμάμογλου;

Σε αυτό το σημείο, μπαίνει ο άγνωστος Χ, ο οποίος θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία. Η αντιπολίτευση βρίσκεται υπό πίεση ώστε να αποφασίσει: Η προβλέψιμη επιλογή είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η άποψη ότι εκείνος που θα μπορούσε πραγματικά να «κοντράρει» τον Ερντογάν είναι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με την τουρκική δικαιοσύνη. Θεωρείται πολύ πιθανό, η επιλογή της αντιπολίτευσης, να υπαγορευτεί από τη δικαστική απόφαση.

Το φιλοκουρδικό κόμμα «HDP»

Το άλλο μεγάλο ερώτημα των εκλογών είναι τι θα γίνει με φιλοκουρδικό κόμμα «HDP», αν δηλαδή θα συνεργαστεί με την αντιπολίτευση. Ακόμη κι αν τεθεί εκτός νόμου – γιατί κι εκεί εκκρεμεί δικαστική απόφαση – οι βουλευτές του «HDP» μπορούν να κατέβουν ως ανεξάρτητοι, να ενταχθούν σε μια τρίτη αριστερή συμμαχία ή να συνεργαστούν με την αντιπολίτευση, δίνοντάς της με αυτό τον τρόπο ελπίδες να περάσει μπροστά από τον Ερντογάν. Εμπόδιο στη συνεργασία αυτή είναι το δεξιό «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ, που θεωρεί το «HDP» προσκείμενο στο ΡΚΚ.

Τουρκία – Με το «βλέμμα» στις κάλπες: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για καταπάτηση του Συντάγματος

«Μέτωπο» με τη Δανία ανοίγει η Τουρκία, μπαίνοντας σε τρίτη διπλωματική διαμάχη με Ευρωπαϊκή χώρα για την καύση του Κορανίου, μετά την Ολλανδία και τη Σουηδία. Ο πρεσβευτής της Δανίας στην Άγκυρα κλήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών, για διάβημα διαμαρτυρίας που αφορούσε μια διαδήλωση έξω από την τουρκική πρεσβεία και ένα τέμενος στην Κοπεγχάγη.

Στην πρώτη τους συνάντηση μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, οι έξι ηγέτες της συμμαχίας της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Ερντογάν πως κατεβαίνει υποψήφιος 3η φορά, κατά παράβαση του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει δύο.

Η ανακοίνωση της συμμαχίας της αντιπολίτευσης:

Δεν είναι δυνατόν ο κ. Ερντογάν να είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, εκτός εάν η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση λάβει απόφαση για ανανέωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Νόμου.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, επικαλείται το προεδρικό σύστημα που ο Ερντογάν «έραψε στα μέτρα του» το 2018.

«Αυτή είναι η πρώτη θητεία του Προέδρου μας. Η υποψηφιότητά του για δεύτερη φορά θα γίνει με κανονικές διαδικασίες, δεν χρειάζεται να πάρει απόφαση η Εθνοσυνέλευση με αυτή την έννοια», δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ.

Πίσω στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κυβερνητική συμμαχία δεν θα κερδίσει στις εκλογές. «Ποντάρει», όμως, στο να «κλείσει την ψαλίδα» εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της αντιπολίτευσης να συμφωνήσει σε κοινό υποψήφιο. Ο δημοφιλής Εκρέμ Ιμάμογλου, παρά τις διώξεις, είναι ένα πιθανό «δυνατό χαρτί» τους, όπως φάνηκε και από την υποδοχή του στην Προύσα.

Η κυβέρνηση όμως «ποντάρει» ακόμη στις διπλωματικές διαμάχες με ευρωπαϊκές χώρες για την καύση του Κορανίου. Αυτή τη φορά, κάλεσε για εξηγήσεις τον Δανό πρέσβη επειδή επέτρεψε στον ακροδεξιό Παλουντάν να επαναλάβει στην Κοπεγχάγη ό,τι έκανε και στη Στοκχόλμη, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να «παγώσει» την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, στις επιδιώξεις της Τουρκίας να «παζαρέψει» τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την πώληση των F-16, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν ξεκάθαρο.

«Πρόκειται για δύο ξεχωριστά ζητήματα. Είπαμε ότι δεν θα υπάρξουν ανταλλάγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πατέλ.

Είχε προηγηθεί το μήνυμα του Πενταγώνου, πως η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπ` όψιν της το σημαντικό ρόλο του Κογκρέσου στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα – Σχόλιο: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος