Πολιορκείται η Μαριούπολη – Τρίτος γύρος των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν την επίθεσή τους. Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων πέφτουν ή μία μετά την άλλη πόλεις στον Νότο της Ουκρανίας.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέκρινε το ΝΑΤΟ για την άρνησή του να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας ότι θα λύσει πλήρως τα χέρια της Ρωσίας καθώς κλιμακώνει την επίθεσή της από αέρος.

Στην κατοχή των Ρώσων η Χερσώνα. Υπό πολιορκία Κίεβο και Χάρκοβο. Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη που παραμένει χωρίς νερό και ρεύμα και τελεί υπό πολιορκία. Έκκληση του δημάρχου  της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου. Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Στηρίξτε την Ουκρανία. Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Αν κερδίσουμε και είμαι σίγουρος γι`αυτό, θα είναι πράγματι μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία. Θα είναι μια νίκη για την ελευθερία» τόνισε σε νέο διάγγελμα ο Ουκρανός Πόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι σε περιοχή έξω από το Κίεβο, μετά από βομβαρδισμούς των Ρώσων, έχουν εγκλωβιστεί σε συντρίμμια πολυκατοικίας τουλάχιστον 100 άνθρωποι.  Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν την Παρασκευή, όμως οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης. To CNN επικαλούμενο πληροφοριοδότες που δεν κατονομάζει λέει ότι υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει και πλοία για να κατακτήσει τα λιμάνια στον νότο.

«Aυτή η σύγκρουση απέχει πολύ από το να τελειώσει», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες και τόνισε την ετοιμότητα για λήψη επιπλέον μέτρων εάν «ο Πούτιν δεν σταματήσει».

Νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία υπέγραψε απόψε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Επίσης μετά το Facebook, η ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor περιόρισε την πρόσβαση και στο Twitter, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Η παγκόσμια ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία εντάθηκε ιδιαίτερα μετά και την επίθεση σε δευτερεύον κτίριο εκπαίδευσης, στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στην Ζαπορίζια, που κατάληξε σε φωτιά, η οποία ευτυχώς κατασβέστηκε, χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του ή διαρροή ραδιενέργειας. Το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο έχει περιέλθει σε ρωσικό έλεγχο.

Δείτε όλες τις εξελίξεις σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1 και το κανάλι ERTNews

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατηγικό λιμάνι της Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα καθώς φαίνεται ότι η Μόσχα προσπαθεί να κόψει ολόκληρη την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα, με το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στα ανατολικά χωρίς νερό ή ρεύμα.

Πολιορκείται η Μαριούπολη – Τρίτος γύρος των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο
(AP Photo/Marienko Andrew)

Σύμφωνα με στενό σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αναχαιτιστεί η ρωσική προέλαση προς το λιμάνι Μικολάγιεφ πριν την Οδησσό η οποία προς το παρόν δεν απειλείται αμεσα ενώ η Μαριούπολη δεν είναι εντελώς αλλά εν μέρει περικυκλωμένη.

Σφοδροί βομβαρισμοί σημειώθηκαν στην πόλη Τσερνίχιβ. Σύμφωνα με αναρτήσεις κατοίκων υπήρξαν πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές. Βομβαρδισμοί και στο Χάρκοβο.

Η ΕΡΤ βρίσκεται στο μέτωπο του πολέμου με την Ευτυχία Πενταράκη στο Κίεβο. Όπως είπε η απεσταλμένη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την πλατεία Ανεξαρτησίας πριν από λίγο ήχησαν και πάλι σειρήνες. «Όπως όλα δείχνουν, από τη στιγμή που περνάει το δεκάλεπτο και δεν έχει ηχήσει λήξη συναγερμού, ενδεχομένως, να έχουμε μια δύσκολη νύχτα εδώ στο Κίεβο. Ξέρουμε ότι όταν δεν λήξει ο συναγερμός σημαίνει ότι τα πάντα είναι πιθανά», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει διαρροή πυρηνικής ενέργειας» – Προβοκάτσια από σαμποτέρ η επίθεση λέει η Ρωσία

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας και να κατασβέσουν τη φωτιά. Κατήγγειλαν ωστόσο ότι ρωσικές δυνάμεις εμπόδιζαν για ώρες την πρόσβασή τους.

Πολιορκείται η Μαριούπολη – Τρίτος γύρος των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο
Η στιγμή της έκρηξης

Σε έργο σαμποτέρ απέδωσε ο Υπουργός Αμυνας της Ρωσίας την πρόκληση πυρκαγιάς στο πυρηνικό εργοστάσιο κάνοντας λόγο για τερατώδη προβοκάτσια. Σημείωσε πως τελεί υπο ρωσικό έλεγχο και λειτουργεί κανονικά.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες για την κατάληψη του σταθμού και άλλοι δυο τραυματίστηκαν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και η ουκρανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσαν πως δεν εντόπισαν «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και για άλλες ζημιές καθώς είναι ιδιαίτερης σημασίας η διατήρηση της ικανότητας ψύξης πυρηνικών καυσίμων.

Πολιορκείται η Μαριούπολη – Τρίτος γύρος των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο

Η Δύση επέκρινε την «απερισκεψία» της Μόσχας να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμμάτισε έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση την Παρασκευή μετά την επίθεση στη Ζαπορίζια μετά από αίτημα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Αλβανίας.

Η Ουκρανία ζήτησε ΝΑΤΟϊκή επέμβαση και επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων την οποία το ΝΑΤΟ απέρριψε.

«Καλούμε τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο άμεσα και χωρίς όρους. Καλούμε τον Πούτιν να εμπλακεί στις διπλωματικές προσπάθειες. Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ δεν επιζητά πόλεμο με τη Ρωσία και παραμένει δεσμευμένο να κρατήσει ανοικτές τις επολογές για τη διπλωματία» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Μήνυμα προς τις γειτονικές  με τη Ρωσία χώρες να μην κλιμακώσουν την ένταση απηύθυνε  ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «Δεν υπάρχουν κακές προθέσεις προς τους γείτονές μας. Και εγώ θα τους συμβούλευα επίσης να μην κλιμακώσουν την κατάσταση, να μην προχωρήσουν σε τυχόν περιορισμούς. Εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να τις εκπληρώνουμε», είπε ο Πούτιν.

Ο ίδιος υπέγραψε νομοσχέδιο που εισάγει ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για ψευδείς ειδήσεις σχετικές με τον ρωσικό στρατό, ενώ σε ένα ακόμα, επιτρέπει επιβολή προστίμων ή/και φυλάκιση σε όσους κάνουν εκκλήσεις για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εν μέσω ενός κύματος άνευ προηγουμένου οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σε νέο βίντεο με αφορμή την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» και ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

Η επιχείρηση «Νόστος 3», η επικίνδυνη έξοδος από την Ουκρανία της ελληνικής αυτοκινητοπομπής, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. Από τη μαρτυρική Μαριούπολη οι ομογενείς, οι διπλωμάτες και οι δημοσιογραφικές αποστολές έφτασαν στη Μολδαβία ασφαλείς. Το δύσκολο ταξίδι κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ με τον απεσταλμένο μας Γιώργο Σιδέρη.

Σε εξέλιξη οι πολεμικές επιχειρήσεις στα μέτωπα της Ουκρανίας

Στο Κίεβο από το πρωί ακούγονται σποραδικές εκρήξεις. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα πλέον αναζητούν και χάπια ιωδίου σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν για το τρομακτικό ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη νότια πόλη Χερσώνα, ένα ζωτικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας 280.000 κατοίκων—η πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε από την έναρξη της εισβολής. Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα φάνηκαν στους κατά τα άλλα άδειους δρόμους της πόλης.

Οι σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν στα περίχωρα ενός άλλου στρατηγικού λιμανιού, της Μαριούπολης, πλήττοντας τα συστήματα ηλεκτρισμού, θέρμανσης και νερού της πόλης, καθώς και τις περισσότερες τηλεφωνικές υπηρεσίες. Επίσης κόπηκαν οι παραδόσεις τροφίμων στην πόλη.

Πολιορκείται η Μαριούπολη – Τρίτος γύρος των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο
κατεστραμμένο ουκρανικό τανκ (Russian Defence Ministry / AFP)

Στους 43 οι νεκροί Ουκρανοι από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιφ

Εικόνες καταστροφής στο Χάρκοβο

Πολιορκείται η Μαριούπολη – Τρίτος γύρος των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο
(Photo by Sergey BOBOK / AFP)
Πολιορκείται η Μαριούπολη – Τρίτος γύρος των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο
(Photo by Sergey BOBOK / AFP)

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ 331 άμαχοι Ουκρανοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 675 έχουν τραυματιστεί.

Η παρακάτω εικόνα κλείνει μέσα της τη φρίκη και τη θλίψη όλου του πολέμου. Ο θρήνος ενός πάτερα στο προσκεφάλι του 16χρονου νεκρού του γιου.

Πολιορκείται η Μαριούπολη – Τρίτος γύρος των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε την σήμερα η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ. Ατελείωτες ουρές για να περάσουν τα σύνορα. Ασύλληπτες εικόνες με τα καραβάνια προσφύγων στα σύνορα των κρατών με την Ουκρανία.

Η ΕΕ δημιουργεί κόμβους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία για την παροχή βοήθειας και ιατρικών προμηθειών στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι εφτασε η ελληνική αυτοκινητοπομπή με διπλωματικό προσωπικό, δημοσιογράφους και ομογενείς στα συνορα με την Μολδαβία, μετά απο 15 ωρες ταξίδι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος