Γ. Στόλτενμπεργκ για ουκρανικό: Πιθανόν έρχονται χειρότερες μέρες – Όχι σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

«Καλούμε τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο άμεσα και χωρίς όρους. Καλούμε τον Πούτιν να εμπλακεί στις διπλωματικές προσπάθειες. Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ δεν επιζητά πόλεμο με τη Ρωσία και παραμένει δεσμευμένο να κρατήσει ανοικτές τις επολογές για τη διπλωματία».

Αυτά τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ενώ προειδοποίησε:

«Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα βάσανα και περισσότερες καταστροφές».

Oι χώρες του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να επιβάλουν αστυνόμευση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

«Ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι να στείλουμε μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια να επιβάλουμε αυτή τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων καταρρίπτοντας ρωσικά αεροπλάνα», είπε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι πιστεύουν ότι «αν το κάναμε αυτό, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στη Δύση να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθάρισε από τις πρώτες δηλώσεις του σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες ότι «δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα εξαπλωθεί πέρα ​​από την Ουκρανία, γιατί αυτό θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και πιο επικίνδυνο».

Η επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια «απλώς καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου, τη σημασία του τερματισμού του και τη σημασία της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία», τόνισε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λίγο πριν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η έκτακτη συνεδρίαση αλλά και η συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων και διαμήνυσε: «Το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία. Δεν θέλουμε σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση έρθει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτήν και θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ».

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος