Επιχείρηση «Νόστος 3»: 485 χλμ. ανάμεσα σε βομβαρδισμένες πόλεις (αποστολή της ΕΡΤ)

Η επιχείρηση «Νόστος 3», η επικίνδυνη έξοδος από την Ουκρανία της ελληνικής αυτοκινητοπομπής, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. Από τη μαρτυρική Μαριούπολη οι ομογενείς, οι διπλωμάτες και οι δημοσιογραφικές αποστολές έφτασαν στη Μολδαβία ασφαλείς. Το δύσκολο ταξίδι κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ με τον απεσταλμένο μας Γιώργο Σιδέρη.

Είναι η τρίτη μέρα της επιχείρησης “Νόστος 3” με αποστολή την ασφαλή μεταφορά Ελλήνων ομογενών, δημοσιογράφων και τεχνικών της τηλεόρασης από τη Μαριούπολη στα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας.

Η αυτοκινητοπομπή έφτασε το βράδυ της Πέμπτης 3/3 στην πόλη Ούμαν, διανύοντας από τη Ζαπορίζια 485 χλμ σε 15 ώρες. Τελικά, το μακρύ ταξίδι προς τα σύνορα, έφτασε στο τέλος του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μήνυμά του στο twitter αναφέρει: «Η επιχείρηση #Νόστος3 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση».

Οι Γενικοί Πρόξενοι στην Μαριούπολη και στην Οδησσό, συνεχίζουν να επιτελούν το έργο τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Επιχείρηση «Νόστος 3»: 485 χλμ. ανάμεσα σε βομβαρδισμένες πόλεις (αποστολή της ΕΡΤ)Το Ελληνικό κομβόι συνεχίζεται προς τα σύνορα με την Ρουμανία.

Αρκετή ώρα και στα ουκρανικά σύνορα και στα μολδαβικά.

Είναι συγκλονιστική η εικόνα οι πατεράδες να φιλούν τα παιδιά τους να αγκαλιάζουν τις γυναίκες τους, αυτές να εγκαταλείπουν την Ουκρανία και οι πατεράδες να μένουν πίσω να πολεμήσουν.

Ο Έλληνας πρέσβης ζήτησε από την Ουκρανική αστυνομία να βοηθήσει την πομπή. Αυτό ήταν το κλειδί διότι οι ουρές των αυτοκινήτων προς τα σύνορα στα μπλόκα και στο τελώνιο αν τις αθροίσει σε μήκος κάποιος θα πει με σιγουριά πως φτάνουν τα 150-200 χλμ.

Οι ομογενείς που είναι μαζί μας και κατάφεραν να επικοινωνήσουν λίγα δευτερόλεπτα με τους δικούς τους ανθρώπους μας αναφέρουν ότι σήμερα έχουν βομβαρδιστεί μεγάλα εμπορικά κέντρα στη Μαριούπολη.

Νερό ρεύμα, επικοινωνίες δεν υπάρχουν, τρόφιμα ούτε για δείγμα, γεννήτριες για ελάχιστα λεπτά λειτουργούν ενώ οι μάχες γίνονται και σε αστικό περιβάλλον.

Αποστολή στην Ουκρανία

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Κάμερα: Φώτης Πάντος

Ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος