Live – Ουκρανία: Πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, αμετάβλητα τα επίπεδα ραδιενέργειας – Ζελένσκι: Η Ρωσία καταφεύγει στην πυρηνική τρομοκρατία

Μονάδα του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ανέφερε ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, Αντρίι Τουζ. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές και είπε ότι αν το αυτό εκραγεί θα μιλάμε για μια έκρηξη δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του Τσερνόμπιλ. Για κράτος τρομοκράτη που καταφεύγει στην «πυρηνική τρομοκρατία» έκανε λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου. Τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν αμετάβλητα, σημείωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο εκπρόσωπο του εργοστασίου.

Σε τρίτο γύρο συνομιλιών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας συμφώνησαν Κίεβο και Μόσχα στη Λευκορωσία, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με Ουκρανό διαπραγματευτή, Κιέβο και Μόσχα συμφώνησαν να μεριμνήσουν από κοινού για την ενεργοποίηση ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων. Η συμφωνία περιλαμβάνει ενδεχόμενη προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εκκένωσης πολιτών.

Το ertnews.gr από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής μεταδίδει όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο της Ουκρανίας μέσα από ανταποκρίσεις και πρωτογενές ρεπορτάζ.

Δείτε την συνεχή ροή των εξελίξεων όπως καλύπτεται από την ΕΡΤ.

Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της σε πόλεις – κλειδιά. Το Κίεβο και η Μαριούπολη  σφυροκοπούνται ανηλεώς  στην όγδοη ήμερα του πολέμου στην Ουκρανία, η Χερσώνα έχει καταληφθεί από τους Ρώσους, ενώ το Χάρκοβο έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς. Δεκάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια.

Περικυκλωμένη από τα ρωσικά στρατεύματα είναι η Μαριούπολη, με τον δήμαρχο να προειδοποιεί ότι το ρωσικό σχέδιο είναι η πολιορκία της πόλης στην οποία δεν υπάρχει πλέον ούτε νερό ούτε ηλεκτρικό. Για τον λόγο αυτόν, απηύθυνε έκκληση για ανακωχή προκειμένου να αποκατασταθεί η παροχή του ρεύματος. Είπε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός έχει προκαλέσει ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο για να εμποδίσει τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη. Φορτηγό πλοίο εσθονικής ιδιοκτησίας βυθίστηκε ύστερα από έκρηξη στα ανοιχτά των ακτών της Οδησσού. Πιθανολογείται ότι το πλοίο χτύπησε πάνω σε νάρκη.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο, το οποίο μετρά 34 νεκρούς αμάχους μόνο τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία προχωρούν βάσει σχεδίου, ενώ επαίνεσε τους Ρώσους στρατιώτες ως ήρωες. Καταφέρθηκε εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων, τις οποίες κατηγόρησε – μεταξύ άλλων – ότι κρατούν ομήρους ξένους πολίτες και πως χρησιμοποιούν ανθρώπινες ασπίδες. «Κανείς δεν θα μας απειλήσει» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος και ισχυρίστηκε ότι «είμαστε σε πόλεμο με τους νεοναζί».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξέσπασε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του λέγοντας χαρακτηριστικά, «λες ψέματα ακόμα και στον εαυτό σου».

O Ρώσος πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι στόχοι της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανίααποστρατιωτικοποίηση και ουδέτερο καθεστώςθα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Δεν θέλω η ιστορία να μας καταγράψει ως έναν θρύλο όπως αυτό των τριακοσίων Σπαρτιατών» ήταν το νέο μήνυμα του Ουκρανού προέδρου. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι  είχε επισημάνει νωρίτερα ότι η ουκρανική άμυνα αντέχει απέναντι στη ρωσική επίθεση. «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, εκτός από την ελευθερία μας», είπε. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε διαλλακτικός δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο διάλογος με τη Δύση χρειάζεται να τεθεί σε βάση αμοιβαίου σεβασμού. Επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα ανεχθεί στρατιωτική απειλή από την Ουκρανία, που όπως είπε, παίρνει οδηγίες από την Ουάσιγκτον, να αναβάλλονται οι συνομιλίες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες. Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Στο Κίεβο, πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια της πόλης και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. «Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος της πολης, μέσω Telegram.

Εν τω μεταξύ, ένα κτήριο της στρατιωτικής σχολής του κρατικού πανεπιστημίου Σούμι βομβαρδίστηκε το πρωί από ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Σούμι Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, ο Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε σήμερα ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσει στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη. Ο ίδιος δήλωσε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης, έναν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, έχει πλέον διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το CNN, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον τρία σχολεία και καταστήματα. Σοβαρές ζημιές από βομβαρδισμό υπέστη ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως του Πατριαρχείου Μόσχας. Τα παράθυρα και τα βιτρό στον καθεδρικό ναό έσπασαν και η διακόσμηση του καθεδρικού ναού καταστράφηκε. Σύμφωνα με τη Μητρόπολη, κανείς από όσους βρίσκονταν εντός του ναού δεν τραυματίστηκε.

Live – Ουκρανία: Πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, αμετάβλητα τα επίπεδα ραδιενέργειας – Ζελένσκι: Η Ρωσία καταφεύγει στην πυρηνική τρομοκρατία
(Photo by Sergey BOBOK / AFP)

Καθώς συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στη Μαριούπολη, οι τοπικές Αρχές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και σημαντικές καταστροφές στην υποδομή της πόλης. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί δεν μας αφήνουν ούτε να απομακρύνουμε τους τραυματίες από τους δρόμους, ανέφερε ο δήμαρχος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η κατάσταση στα εδάφη της Ουκρανίας σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας:

Live – Ουκρανία: Πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, αμετάβλητα τα επίπεδα ραδιενέργειας – Ζελένσκι: Η Ρωσία καταφεύγει στην πυρηνική τρομοκρατία

Στο διπλωματικό πεδίο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άρχισε ανακριτικές διαδικασίες σε βάρος του καθεστώτος Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, ενώ υπέρ της αμυντικής αυτοδυναμίας της Ευρώπης τάχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Φοβάμαι μία λογική πολιορκίας στην οποία οι Ρώσοι είναι συνηθισμένοι, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Εξάλλου, η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας κατά έξι βαθμίδες σε «B3», κατηγορία junk, με πιθανές τις περαιτέρω υποβαθμίσεις.

Ξεπέρασαν πλέον το μισό εκατομμύριο οι πολίτες οι οποίοι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

Σήμερα συναντώνται οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφερθεί μαζικά προσωρινή προστασία στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου.

Live – Ουκρανία: Πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, αμετάβλητα τα επίπεδα ραδιενέργειας – Ζελένσκι: Η Ρωσία καταφεύγει στην πυρηνική τρομοκρατία
(AP Photo/Markus Schreiber)

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε τον εφοδιασμό του στρατού της Ουκρανίας με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο. Πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ ΛΔΓ, εξήγησαν οι πηγές.

Από πλευράς της η Ισπανία θα στείλει την Παρασκευή στην Ουκρανία ένα φορτίο επιθετικών όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών και αυτομάτων όπλων, προκειμένου να τη βοηθήσει να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, όπως δήλωσε αργά χθες, η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του, το αμερικανικό περιοδικό Time, κυκλοφορεί με εξώφυλλο στην ουκρανική γλώσσα. Το εξώφυλλο, διακοσμημένο σε κίτρινα και μπλε χρώματα, από τη σημαία της Ουκρανίας, θα έχει τίτλο «Η ζωή θα κερδίσει τον θάνατο. Το φως θα κερδίσει το σκοτάδι».

Live – Ουκρανία: Πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, αμετάβλητα τα επίπεδα ραδιενέργειας – Ζελένσκι: Η Ρωσία καταφεύγει στην πυρηνική τρομοκρατία

Επίσης, ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter μπλόκαρε τους λογαριασμούς των ρωσικών μέσων ενημέρωσης RT και Sputnik στην ΕΕ, μετά την απαγόρευση που επέβαλαν οι χώρες μέλη στα μέσα αυτά στην ευρωπαϊκή αγορά και η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες Τετάρτη.

Οι καμπάνες των μεγαλύτερων εκκλησιών σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, της Ρώμης και της Κολωνίας, ήχησαν από κοινού την Πέμπτη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ουκρανίας, ενώ τον γύρο του κόσμου κάνει η ιστορία ενός ζευγαριού από τις ΗΠΑ, που χρειάστηκε να περπατήσει επί ώρες για να φθάσει στα σύνορα της Πολωνίας, έχοντας στην αγκαλιά του το μόλις 4 ημερών μωρό τους.

Αίσθηση προκαλεί και η αποκάλυψη των «Anonymous» πως πληροφορίες που διέρρευσαν από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) προειδοποιούσαν την Ουκρανία για σχέδιο δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος