Πόλεμος στην Ουκρανία: Την προσωρινή προστασία στους πρόσφυγες συζητούν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε.

Σήμερα συναντώνται οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφερθεί μαζικά προσωρινή προστασία στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου.

«Όλοι όσοι έφυγαν για να σωθούν από τις βόμβες του Β.Πούτιν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της για την πρωτοβουλία.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ανήγγειλε πρώτη την πρόταση αυτή στο κατεπείγον συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης την Κυριακή, τρεις ημέρες μετά τη διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν στους στρατηγούς του να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών, ενώ πρόσθεσε ότι εκτιμά πως οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών θα συμφωνήσουν τις επόμενες ημέρες σε ένα σχέδιο προσωρινής προστασίας των προσφύγων αυτών.

Προβλέπεται να επιτραπεί στους πρόσφυγες από την Ουκρανία να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγείται προσωρινή προστασία σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ. Η προστασία αυτή θα ισχύσει αρχικά για έναν χρόνο, αλλά μπορεί να παραταθεί κατά άλλα δύο χρόνια, αν υπάρξει απόφαση από τα κράτη μέλη για αυτό.

Η οδηγία προβλέπει επίσης να χαλαρώσουν οι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ώστε να είναι ταχύτερη και ευκολότερη η απομάκρυνσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία περί Προσωρινής Προστασίας καταρτίστηκε μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, τα χρόνια του 1990. Αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος