Νεκροί και τραυματίες από ρωσικά αντίποινα με μπαράζ επιθέσεων σε Κίεβο και άλλες πόλεις

Array

Λίγα 24ωρα, μετά το χτύπημα στο στολίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία, την γέφυρα του Κερτς, η Μόσχα απαντά με σφοδρά πλήγματα στο Κίεβο αλλά και σε πολλές ουκρανικές πόλεις. Αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις συγκλονίζουν το κέντρο του Κιέβου, πλήττοντας υποδομές της κεντρικής διοίκησης.

Τουλάχιστον 8 οι νεκροί και 24 οι τραυματίες σε συνοικία του Κιέβου σύμφωνα με την προεδρία της και το υπουργείο Εσωτερικών.

Για τουλάχιστον 5 νεκρούς και 12 τραυματίες έκανε νωρίτερα λόγο η ενημέρωση της Αστυνομίας.

Νεκροί και τραυματίες από ρωσικά αντίποινα με μπαράζ επιθέσεων σε Κίεβο και άλλες πόλεις
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Υπάρχουν πληροφορίες και για χτύπημα σε θερμοηλετρικό εργοστάσιο του Κιέβο, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί. Καμένα αυτοκίνητα και εκτεταμένες ζημιές.

«Έχουμε νεκρούς και τραυματίες, από τις επιθέσεις σε όλη τη χώρα. Προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας σβήσουν από τον χάρτη», ανέφερε ο κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νεκροί και τραυματίες από ρωσικά αντίποινα με μπαράζ επιθέσεων σε Κίεβο και άλλες πόλεις
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Αναφέρθηκαν επίσης εκρήξεις στις δυτικές πόλεις Λβιβ, Τερνόπιλ, Χμελνίτσκι και Ζίτομιρ, καθώς και στο Ντνιπροπετρόφσκ, νοτιοανατολικά του Κιέβου, σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ.

Το πρωί της Δευτέρας (10/10) δημοσιογράφοι του AFP μετέδωσαν ότι ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου. Aυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε μαύρο καπνό να βγαίνει από κτίρια.

Ο ήχος των εκρήξεων καταγράφηκε, μάλιστα, και στη ζωντανή μετάδοση του BBC από το Κίεβο.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν στις 8:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Οι σειρήνες προειδοποίησης είχαν ηχήσει αρκετά λεπτά νωρίτερα.

Σε καταφύγιο ξενοδοχείου στο Κίεβο φυγαδεύτηκε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ μετά τις εκρήξεις

Σε καταφύγιο ξενοδοχείου στο Κίεβο βρίσκεται ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς με την ομάδα του μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Ρέιντερς αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Σειρά εκρήξεων στο κέντρο του Κιέβου σήμερα το πρωί. Χάρη στη γρήγορη αντίδραση του προσωπικού ασφαλείας, η ομάδα μου και εγώ μεταφερθήκαμε γρήγορα στο καταφύγιο του ξενοδοχείου. Είμαστε ασφαλείς και περιμένουμε ενημερώσεις».

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα 

Οι εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα έρχονται μια μέρα μετά τη δήλωση Πούτιν περί «τρομοκρατικής ενέργειας» αναφορικά με την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας, που σημειώθηκε το Σάββατο, με τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορεί τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Νέο βίντεο με την στιγμή της έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας:

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα (10/10) θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, με την ανησυχία, σε παγκόσμιο επίπεδο, να εντείνεται για ισχυρά αντίποινα της Μόσχας κατά του Κιέβου.

Νέος βομβαρδισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ζαπορίζια (νότια) κατέστρεψε πολυώροφη πολυκατοικία και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των τοπικών αρχών στην ομώνυμη ουκρανική περιφέρεια, ο Ολεξάντρ Σταρούχ.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος