Η Μόσχα μιλά για αποκλιμάκωση, επιφυλακτική η Δύση (video)

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά πιθανή, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μήνυμά του για τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για μερική αποχώρηση των στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματία υψηλού επιπέδου. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσουμε προς αυτόν τον σκοπό» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Για αποκλιμάκωση έκανε λόγο νωρίτερα η Ρωσία. Επιφυλακτική στάση τηρεί η Δύση, καλώντας τον πρόεδρο Πούτιν να παρουσιάσει αποδείξεις πως δεν σχεδιάζει εισβολή, θέτοντας ακόμα και θέμα πλήρους αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων.

Αχτίδα αισιοδοξίας και από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος, μετά την πολύωρη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, διαμήνυσε ότι δεν έχουν εξαντληθεί οι διπλωματικές επιλογές. Ανοιχτή γραμμή συμφώνησαν να κρατήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας μετά τη νέα επικοινωνία τους.

Η Μόσχα μιλά για αποκλιμάκωση, επιφυλακτική η Δύση (video)
AP Photo/Alex Brandon

O Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές σε κάθε διπλωματική προσπάθεια υψηλού επιπέδου, πάντα σε απόλυτο συντονισμό με τους συμμάχους τους και με βάση τις πολλές προτάσεις που έχουν καταθέσει στη ρωσική πλευρά τους τελευταίους μήνες. Οι ΗΠΑ, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι το καλύτερο σενάριο αλλά είναι απόλυτα προετοιμασμένες για τα πάντα.

Το γεγονός και μόνο ότι ο Τζο Μπάιντεν προέβη σε δηλώσεις για το θέμα δείχνει, όπως λένε στην Ουάσιγκτον, ότι στέλνει μήνυμα στον Πούτιν πως η ανακοίνωση της Μόσχας περί μερικής απόσυρσης αξιολογείται με προσοχή.

Οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής έως ότου δουν αποκλιμάκωση στην πράξη και διαφανεί αν εννοεί πραγματικά ο Πούτιν αυτά που λέει ή απλώς κερδίζει χρόνο και επαναπροσδιορίζει τους στόχους του. Επίσης, αναμένονται οι γραπτές απαντήσεις της Μόσχας εδώ και τρεις εβδομάδες.

Σε μία πρώτη θετική εξέλιξη, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησαν αργά το απόγευμα της Τρίτης συμφωνώντας να συνεχίσουν το διάλογο.

Κρεμλίνο: Ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους – Επιφυλακτική η Δύση

Τα ρωσικά άρματα μάχης επιστρέφουν στις βάσεις τους, αφού ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες ασκήσεις τους. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας που έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τα άρματα, μεταξύ άλλων, να φορτώνονται σε τρένα και να αναχωρούν από περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπως αναφέρεται.

«Λέγαμε συνέχεια ότι τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους αφού ολοκληρωθούν οι ασκήσεις. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι Ρώσοι πάντως δεν είπαν πόσοι είναι οι στρατιώτες που αποχωρούν, ενώ τα γυμνάσια της Ρωσίας συνεχίζονται στη Λευκορωσία, αλλά και στο έδαφος και τη θάλασσα ανοιχτά της Κριμαίας.

Γι΄αυτό η Δύση, αλλά και η Ουκρανία εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικές.

«Υπάρχουν σημάδια από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό μας δίνει περιθώριο για συγκρατημένη αισιοδοξία. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης στο έδαφος» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Θετικά εκτίμησε πάντως τις ρωσικές ανακοινώσεις ο Γερμανός καγκελάριος μετά τις 4ωρες συνομιλίες με τον Πούτιν. Ίσως η τελευταία διπλωματική ελπίδα της Δύσης, ο Όλαφ Σολτς που έγινε δεκτός στο γνωστό τραπέζι ήταν κατηγορηματικός.

« Ως αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, είναι δική μας καταραμένη ευθύνη και δουλειά να αποτρέψουμε στρατιωτική κλιμάκωση στην Ευρώπη» τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ερωτηθείς για τον αγωγό Nord Stream 2, απέφυγε και πάλι να γίνει ξεκάθαρος, λέγοντας ότι αν υπάρξει κλιμάκωση οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές.

Aπό την πλευρά του, o Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει ούτε εκείνος πόλεμο, ενώ τόνισε ότι το θέμα μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να λυθεί τώρα.

«Υπάρχουν κάποια σημεία στις απαντήσεις, που εμείς είχαμε πει να τα συζητήσουμε, σχετικά με την Ευρωπαϊκή ασφάλεια, ορισμένα οπλικά συστήματα, τους πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, να έχουμε στρατιωτική διαφάνεια» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σημείο τριβής των δύο ηγετών η λέξη «γενοκτονία». Ο Πούτιν επέκρινε τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς το 1999 στη Γιουγκοσλαβία, με τον Σολτς να απαντά ότι ήθελαν να αποτρέψουν μια γενοκτονία και τον Πούτιν να ανταπαντά ότι γενοκτονία υφίστανται οι Ρωσόφωνοι στο Ντονμπάς.

Νωρίτερα, η ρωσική κάτω βουλή με ψήφισμά της έδινε στον Πούτιν ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων.

«Η Ρωσική Δούμα υιοθετεί ψήφισμα με το οποίο ζητά από τον πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

H ανακοίνωση της Ρωσίας περί επιστροφής κάποιων δυνάμεων στις βάσεις τους εκλαμβάνεται ως κίνηση αποκλιμάκωσης, αλλά όχι αρκετή για να καθησυχάσει πλήρως την Δύση. Με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν είναι ο ορισμός του ανοιχτού βιβλίου, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι έκανε βήμα προς τα πίσω επειδή πήρε την νίκη σε αυτόν τον γύρο, αρκούμενος με την δραματική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του προσωρινού παγώματος του θέματος της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ως διαπραγματευτικό χαρτί κρατάει ο Βλαντίμιρ Πούτιν το αίτημα της Κρατικής Δούμας προς τον ίδιο, με το οποίο του ζήτησε να αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, χαρτί που αν η κατάσταση το απαιτήσει μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Η συγκεκριμένη ενέργεια, μαζί με την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, έγιναν δεκτά με άνοδο από τα χρηματιστήριο της Μόσχας. Προφανώς και μέσα σε μισή μέρα δεν επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ένταση, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η Μόσχα προσέρχεται και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου με μεγάλη επιφυλακτικότητα, ιδίως στο σκέλος που αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ η οποία αποτελεί τη βασική κόκκινη γραμμή της. Άλλωστε, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε στον Όλαφ Σολτς, πως επί 30 χρόνια το ΝΑΤΟ λέει πως δεν θα επεκταθεί ούτε μια ίντσα και σήμερα έχει βρεθεί ακριβώς στο σπίτι μας.

Ο δήμος του Κιέβου δημοσιοποίησε την Τρίτη έναν ανανεωμένο χάρτη με τα καταφύγια της πόλης σε περίπτωση βομβαρδισμών.

Κυβερνοεπιθέσεις κατά του Ουκρανικού υπουργείου Άμυνας και τραπεζών

Η ουκρανική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας ανέφερε σήμερα πως οι ιστότοποι του υπουργείου Άμυνας της χώρας και των τραπεζών Privatbank και Oshadbank δέχθηκαν επίθεση από χάκερς. Υπήρξαν αναφορές για κάποια προβλήματα στη λειτουργία ΑΤΜ και στην ιστοσελίδα του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: ΕΡΤ / Μαρία Αλεξάκη

Ανταποκρίσεις: Λένα Αργύρη (Ουάσιγκτον), Αχιλλέας Πατσούκας (Μόσχα)

Αποστολή στην Ουκρανία: Γιάννης Σουλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος