Διάγγελμα Μπάιντεν στις 22.30 για Ρωσία και Ουκρανία – Πούτιν: Λύση στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας»

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η ρωσο-ουκρανική κρίση. Σε κοινή συνέντευξή του με τον Γερμανό καγκελάριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, ωστόσο αναφερόμενος στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας μίλησε για «γενοκτονία» και ζήτησε να επιλυθεί η κρίση στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας», με συζητήσεις δηλαδή μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη και τόνισε ότι «είναι καθήκον μας να προλάβουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη».

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε δήλωση σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε μια μερική απόσυρση των δυνάμεών της που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει από τον Λευκό Οίκο «μια σύντομη δήλωση σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Θα επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανοικτές στον διπλωματικό διάλογο σε υψηλό επίπεδο, σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους μας», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι η καλύτερη οδός που πρέπει να ακολουθηθεί, όμως είναι προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο», διευκρινίζει ο Λευκός Οίκος.

Λίγο νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα, καθώς ολοκληρώθηκαν κάποιες στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ το Κρεμλίνο κατήγγειλε τη Δύση για «υστερία» γύρω από την «υποτιθέμενη επικείμενη εισβολή».

Διάγγελμα Μπάιντεν στις 22.30 για Ρωσία και Ουκρανία – Πούτιν: Λύση στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας»
EPA

Η Δύση αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τις κινήσεις της Ρωσίας, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι «υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία». Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει και πάλι τηλεφωνικά σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν.

Η λαϊκή πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ άνοιξε πυρ κατά των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας μετά τον θάνατο ενός στρατιώτη

Η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» ανταπέδωσε τα πυρά προς τις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονμπάς μετά τον θάνατο ενός πολιτοφύλακα που πυροβολήθηκε από έναν Ουκρανό ελεύθερο σκοπευτή. 
Νωρίτερα, η λαϊκή Πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ είχε υποστηρίξει πως οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στο έδαφος της «Δημοκρατίας» μετά από 18 ημέρες εκεχειρίας, με αποτέλεσμα ένας στρατιώτης να πέσει νεκρός.

Πηγή: ΕΡΤ1 – Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Συνάντηση Πούτιν-Σολτς: «Καλή εκκίνηση» με διαβεβαιώσεις για ενεργειακή συνεργασία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος