Μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Πούτιν – Σολτς (video)

Μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Όλαφ Σολτς για την κρίση στην Ουκρανία έκαναν στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, οι ανταποκριτές σε Ρωσία και Γερμανία Αχιλλέας Πατσούκας και Γιώργος Παππάς αντίστοιχα.

Ο Αχιλλέας Πατσούκας έκανε καταρχάς γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Άντονι Μπλίνκεν και σε αυτή σύμφωνα με τις πρώτες επιβεβαιωμένες πληροφορίες συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα επαφές ανάμεσα στις δυο πλευρές, τόσο σε επίπεδο υπουργών αλλά και των συμβούλων των δύο υπουργών, όπως δηλαδή είχε συμβεί και στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά με τη συνάντηση Σολτς – Πούτιν ο ανταποκριτής της ΕΡΤ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τους υπήρξαν επιφυλάξεις και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, όπως είπε ο δημοσιογράφος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι επί 30 χρόνια έχουμε κουραστεί να ακούμε υποσχέσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινηθεί ούτε  ένα χιλιοστό κι έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο 30 χρόνια μετά να είναι ουσιαστικά στο σπίτι μας. Και σε αυτή τη συνάντηση η Ρωσία είπε ναι στον διάλογο με όλους τους τρόπους, σε «επίπεδο Νορμανδίας» αυτή τη φορά, σημείωσε ο Αχ. Πατσούκας.

Πούτιν: Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη – Να επιλυθεί η κρίση στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παππάς σημείωσε ότι η συνάντηση Πούτιν – Σολτς σε κάθε περίπτωση δεν ήταν απόλυτη αποτυχία «διότι, θα μπορούσε να πει κανείς, ήταν μια τελευταία -σε αυτό το επίπεδο- διπλωματική προσπάθεια για να αποτραπεί μια περαιτέρω κλιμάκωση και μια πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Ουκρανία. Έχουν περάσει από τη Μόσχα και ο Γάλλος πρόεδρος, υπήρξαν επαφές και με τον Τζο Μπάιντεν και μα τον Βρετανό πρωθυπουργό. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του καγκελάριου Σολτς η οποία φυσικά εστιάστηκε αποκλειστικά στο θέμα τη ουκρανικής κρίσης. Εκείνο που μπορούμε να κρατήσουμε είναι ότι ο Σολτς πήγε στην ουσία στον Πούτιν με μια πρόταση που είχε δυο άξονες: καταρχήν ένα μορατόριουμ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παραπομπή δηλαδή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στις καλένδες, και ταυτόχρονα τη δέσμευση του Ουκρανού προέδρου ότι θα υλοποιήσει τη συμφωνία του Μινσκ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος