Εκλογές στην Αλβανία: Ντέρμπι Μπελέρη – Γκόρο για τον δήμο Χειμάρρας

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία στον απόηχο της φυλάκισης του υποψηφίου Έλληνα δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, που κατηγορείται για  εξαγορά ψήφων.

Στα εκλογικά τμήματα υπάρχουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, για πρώτη φορά αποστολή από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το Νο 2 και το Νο 3 της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα προκειμένου να οχυρώσουν την διαδικασία του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ Έλενα Αποστολίδου, μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 21 από τις 36 μεγάλες κάλπες και το αποτέλεσμα δείχνει ότι η διαφορά είναι στις 600 ψήφους και προηγείται ο κ. Μπελέρης. Η αλβανική τηλεόραση δίνει ποσοστό 50,4 % στον κ. Μπελέρη και 49,6% στον κ. Γιώργο Γκόρο, νυν δήμαρχο υποψήφιο με το Σ. Κόμμα του Έντι Ράμα, με καταμετρημένο το 60% από τις κάλπες.

Εκλογικό θρίλερ στην Αλβανία – Χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής

Οι κάλπες για τους 61 δήμους στην Αλβανία έκλεισαν στις 19:00 τοπική η ώρα. Σημειώθηκε ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής που κυμαίνεται γύρω στο 35 τοις εκατό και αποτελεί τη χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες των εννέα δημοτικών εκλογών στη χώρα, από το 1992.

Η ψηφοφορία εξελίχτηκε γενικά ομαλά. Παρατηρήθηκαν προβλήματα στην βιομετρική αναγνώριση των ψηφοφόρων, όπως και προβλήματα στην ηλεκτρονική ψηφοφορία σε τρείς δήμους που ο τρόπος αυτός ψηφοφορίας εφαρμόστηκε.

Η αντιπολίτευση ωστόσο έκανε σωρεία καταγγελιών για προσπάθειες χειραγώγησης και άσκησης πίεσης σε ψηφοφόρους της.

Οι εκλογές αυτές και τα αποτελέσματά τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στο τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Αλβανία. Η αντιπολίτευση, η οποία έκανε προεκλογική της σημαία τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ανάμειξη στο κυβερνητικό έργο του οργανωμένου εγκλήματος, θεωρεί την νίκη ως το γερό πάτημα για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα απαιτεί νίκη σε πάνω από 40 από τους 61 δήμους για να διεκδικήσει, όπως ο Πρωθυπουργός δηλώνει, την τέταρτη θητεία.

Η αντιπολίτευση κατέβηκε στις εκλογές αυτές διασπασμένη και με την πλήρη αποχή στις δημοτικές εκλογές του 2019.  

Χαμηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία σημειώθηκε και στους τρεις δήμους που διεκδικούνται από Έλληνες μειονοτικούς υποψηφίους.

Στο δήμο Χειμάρρας ψήφισαν περίπου το 50 τοις εκατό των 19 χιλιάδων εγγεγραμμένων στις λίστες ψηφοφόρων. Οι υποστηριχτές του Φρέντυ Μπελέρη με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί πολιτικά τον Ελληνισμό  της Αλβανίας, Βεγγέλη  Ντούλε, δηλώνουν βέβαιοι για την νίκη του φυλακισμένου υποψηφίου τους. Αποδίδουν την νίκη στην συσπείρωση που έφερε η αποτρόπαιη πράξη φυλάκισης του Φρέντυ Μπελέρη.

Στο Δήμο Φοινίκης οι συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν κάτω από το 20 τοις εκατό. Το αξίωμα δημάρχου διεκδικούν τρεις Έλληνες μειονοτικοί που κατέβασαν υποψηφιότητα με αλβανικά κόμματα ή με συνασπισμούς αλβανικών κομμάτων που στηρίζουν και ελληνικά μειονοτικά κόμματα. Όλα δείχνουν ότι ο νικητής εδώ θα κριθεί στην τελευταία κάλπη.

Τρεις ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία και στο δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν επίσης χαμηλή και κυμαίνεται στο ποσοστό του 20-25 τοις εκατό. Ο υποψήφιος δήμαρχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα φαίνεται να επικρατεί.

Ωστόσο τα ξημερώματα άρχισε το δυσκολότερο κομμάτι των εκλογών στην Αλβανία, αυτό της καταμέτρησης των ψήφων. Η φάση αυτή έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί τη βάση της καλπονοθείας, της αντιπαράθεσης και της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος. Τα αποτελέσματα επίσης, εκτός από τους τρεις δήμους που η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικά, θα καθυστερήσουν μέχρι και μερικές μέρες.

Του Παναγιώτη Μπάρκα ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Αλβανία

Αποστολή – Χειμάρρα: Έλενα Αποστολίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος