Υπουργείο Εξωτερικών: Σκανδαλώδης η απόφαση για την προφυλάκιση Μπελέρη

Έντονη είναι αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην Αλβανία στην υπόθεση του ομογενή υποψήφιου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, που κατηγορείται για  εξαγορά ψήφων, καθώς την προφυλάκιση αποφάσισε λίγο νωρίτερα τo πρωτοδικείο Αυλώνας.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών  στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν  ότι στην πράξη η Αλβανία  δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο” αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης Αλβανία: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης – Πληροφορίες για προσαγωγή κι άλλου υποψηφίου

Υπενθυμίζεται ότι τo πρωτοδικείο Αυλώνας αποφάσισε σήμερα την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και την μεταφορά του στις φυλακές των Τιράνων. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, όπως όλο το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του.

Ο Μπελέρι αναμένεται να ασκήσει έφεση, ωστόσο για να βγει κάποια άλλη απόφαση απαιτείται τουλάχιστον μια βδομάδα.

Το δικαστικό σώμα θα ανακοινώσει αργότερα, μετά το πέρας δεκαημέρου, την απόφαση για τον έτερο συλληφθέντα Παντελή Κοκαβέση, στο νοσοκομείο των Τιράνων όπου μεταφέρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Ο Παντελής Κοκαβέσης, πριν περίπου ένα χρόνο έκανε μεταμόσχευση καρδιάς.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε χθες το θέμα στην πρόεδρο της Κομισιόν, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του,

Παρέμβαση υπήρξε και εκ μέρους του εκπροσώπου του Στεητ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι ήδη έχει κάνει σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ο ίδιος ως πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλβανίας θα προήδρευε στις 22/5, σύσκεψης στην οποία μετέχουν ευρωβουλευτές από το Ευρωκοινοβούλιο και Αλβανοί βουλευτές ωστόσο έχει ήδη ενημερώσει από χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι αρνείται αν δεν απελευθερωθεί άμεσα ο κ Μπελέρης.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τον κ. Μπορέλ, έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια μειονότητα η οποία είναι αναγνωρισμένη από το διεθνές δίκαιο και κυρίως στην καρδιά αυτής της μειονότητας που είναι η περιοχή της Χιμάρας. Έχουν γίνει διαβήματα στον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας και θα ασκήσουμε όλες τις πιέσεις και από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ευρωπαϊκά όργανα. Τέτοιου είδους ενέργειες παραμονές δημοτικών εκλογών σε μια χώρα που είναι υπό ένταξη, και ένα βήμα πριν ξεκινήσει η ενταξιακή της διαδικασία, δεν είναι επιτρεπτές και βάζει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο η Αλβανία την ενταξιακή της πορεία» σημείωσε.

«Αυτή η απαράδεκτη παρέμβαση έγινε δυο μέρες πριν τις εκλογές με εντολή Ράμα, ο οποίος την είχε προαναγγείλει και επιδιώκει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Γι’ αυτό σε όσους καλούνται να ψηφίσουν και ιδιαίτερα στους ανθρώπους της ελληνικής μειονότητας, συνιστώ μεγαλύτερο πείσμα για τη νίκη του Μπελέρι γιατί είναι ολοφάνερο ότι αυτή η παρέμβαση είχε πολιτική εκλογική σκοπιμότητα και ας λέει ο Έντι Ράμα τα ανάποδα» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παπαδημούλης αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει ευρύτατη συναίνεση μέσα στην Ελλάδα, πολιτική και κοινωνική, ότι σωστά στέλνεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση ένα σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις και προς την ΕΕ ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας, σύμφωνα με όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και όλες οι σχετικές συνθήκες είναι κλειδί για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αλβανίας για την ενταξιακή της προοπτική. «Δυστυχώς με τέτοιες συμπεριφορές η Αλβανία πηγαίνει στον πάτο των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων σε ό, τι αφορά την προσπάθειά της να προσαρμοστεί σε αυτό που λέγεται «κριτήρια της Κοπεγχάγης» για τη συνέχιση των ενταξιακών διαλόγου. Και μπορεί ο κύριος Κεφαλογιάννης να λογαριάζει και στην παράλληλη κοινή στάση των ευρωβουλευτών της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της οποίας έχω την ευθύνη του επικεφαλής» τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος