Τεταμένο κλίμα στην ελληνική μειονότητα της Χειμάρρας: Κανονικά οι εκλογές την Κυριακή – Δεν αλλάζει το ψηφοδέλτιο Μπελέρη

«Βαθαίνει το ρήγμα» στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας, μετά την απόφαση του πρωτοδικείου Αυλώνας να προφυλακιστεί ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης και να μεταφερθεί στις φυλακές των Τιράνων. Για σκανδαλώδη δικαστική απόφαση που δείχνει πως η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο, κάνει λόγο με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, με επιστολή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών οργανώσεων εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας από τις αλβανικές αρχές και καλούν το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει την απελευθέρωση του κ. Μπελέρη.

Κάνοντας μια πρώτη χαρτογράφηση του κλίματος που επικρατεί έξω από εκλογικό τμήμα στη Χειμάρρα, εμφανίζονται τρία χαρακτηριστικά. «Το πρώτο είναι η απογοήτευση, το δεύτερο είναι ότι επικρατεί ένα διαφορετικό, περίεργο κλίμα και το τρίτο είναι η συσπείρωση» αναφέρει η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Χειμάρρα, Έλενα Αποστολίδου. «Είναι χαρακτηριστικό το ότι έχουν έρθει ομογενείς από κάθε άκρη, κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρουν από το γραφείο του (Φρέντι Μπέλερη) έχουν έρθει από την Αυστραλία, ακόμα και από την Αμερική. Οι κάλπες αναμένεται να ανοίξουν αύριο στις 7 ώρα Αλβανίας (8 ώρα Ελλάδος). 36 είναι τα εκλογικά τμήματα στην Χειμάρρα, δύο βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής, ενώ η εκλογική διαδικασία αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Οι πρώτες ολοκληρωμένες εκτιμήσεις αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας».

«Κύμα» αντιδράσεων προκάλεσε η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη στην ελληνική μειονότητα, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη. Υπάρχουν επίσης αντιδράσεις από «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ με επιστολή του, εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών οργανώσεων εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας από τις αλβανικές αρχές και καλούν το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει την απελευθέρωση του κ. Μπελέρη».

Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μπελέρη

Εκφοβισμό, απειλές, βία, και πιθανή νοθεία από τις αλβανικές αρχές στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, καταγγέλλει ο Ελληνισμός της Χειμάρρας. Μετά την προσαγωγή Φρέντι Μπελέρη στον Αυλώνα, ένα 24ωρο πριν την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, το αλβανικό καθεστώς, αποφάσισε την προφυλάκισή του και την μεταφορά του στα Τίρανα, στηριζόμενο σε ανυπόστατες κατηγορίες περί δήθεν εξαγοράς ψήφων. Η απόφαση αυτή, «εφόσον οι κατηγορίες δεν ευσταθούν, είναι σκανδαλώδης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου» ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Μ. Κεφαλογιάννης: Ακυρώνονται διμερείς συναντήσεις Ελλάδας – Αλβανίας

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της Επιτροπής με Αλβανούς βουλευτές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Έλληνα υποψήφιου. «Θα ασκήσουμε όλες τις πιέσεις. Τέτοιου είδους ενέργειες παραμονές εκλογών σε μία χώρα που είναι υπό ένταξη και ένα βήμα πριν να ξεκινήσει η ενταξιακή της διαδικασία, δεν είναι επιτρεπτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά τις συλλήψεις, οι Έλληνες της Χειμάρρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μάλιστα, η κόρη του κ. Μπελέρη, Ερμιόνη είπε στην ΕΡΤ: «Όλοι έχουμε λόγο. Η Χειμάρρα είμαστε εμείς. Η Χειμάρρα είστε εσείς. Παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον».

Στο «στόχαστρο» και άλλοι Έλληνες της Χειμάρρας

Εκτός από τον υποψήφιο δήμαρχο, στο «στόχαστρο» των αλβανικών αρχών, βρέθηκαν και άλλοι Έλληνες της μειονότητας.

Την απόφαση προφυλάκισης ανακοίνωσε στο νοσοκομείο Τιράνων το δικαστήριο Αυλώνας και για τον Παντελή Κοκαβέση. Ο Παντελής Κοκαβέσης, συνεργάτης του υποψηφίου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη στην προεκλογική του εκστρατεία, είχε μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τιράνων, μια μέρα πριν διότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Πριν ένα χρόνο είχε προβεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Η αδελφή του εν λόγω συλληφθέντος, Ελεονώρα Έλενα Κοκαβέση τόνισε: «Ο αδελφός μου βρίσκεται στο νοσοκομείο, εννοείται ότι ανησυχούμε. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι καλά, αλλά οπωσδήποτε εμείς ανησυχουμε. (…) Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία ο αδελφός μου συνελήφθη, όταν πήγε να διαμαρτυρηθεί για την σύλληψη του Φρ. Μπελέρη, η οποία ήταν καταχρηστική, όπως δηλώνει και ο τέως υπουργός του Ε. Ράμα, Ίλι Μανιάνι. (…) Αυτές είναι τακτικές που ακολουθούν χρόνια οι Αλβανοί, δηλαδή αυτό το τρίπτυχο «βία, νοθεία, τρομοκρατία» που ακολουθείται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση».

Καταγγελίες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος

Την διαχρονική μεθόδευση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και το κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, κατήγγειλε ο βορειοηπειρώτης δημοσιογράφος Σταύρος Μάρκος. «Σε τέτοια κατάσταση είναι η Αλβανία ιστορικά, 323 χρόνια, δηλαδή από το 2000 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Ιλίρ Μέτα. (…) Έχουν κάνει βία και νοθεία σε κάθε υποψήφιο για δήμαρχο που είναι στην Χειμάρρα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψήφιου της Ομόνοιας για τη θέση του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μία μέρα πριν τις τοπικές εκλογές χωρίς να έχουν αναδειχθεί αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του, είναι προκλητική και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα. Ειδικά, δε, μετά τη συστηματική, δημόσια στοχοποίησή του από την αλβανική κυβέρνηση» ανέφερ με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Παρά το βαρύ κλίμα που προσπαθούν να διαμορφώσουν οι αλβανικές αρχές με τις διώξεις σε βάρος του Ελληνισμού, χιλιάδες ομογενείς σπεύδουν στην Β. Ήπειρο για να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές.

Ανταπόκριση – Χειμάρρα: Έλενα Αποστολίδου| Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος