Αλβανία: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης – Πληροφορίες για προσαγωγή κι άλλου υποψηφίου

To πρωτοδικείο Αυλώνας αποφάσισε την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και την μεταφορά στις φυλακές των Τιράνων.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, όπως όλο το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του.

Ο Μπελέρι αναμένεται να ασκήσει έφεση. Σημειώνεται ότι για να βγει κάποια άλλη απόφαση απαιτείται τουλάχιστον μια βδομάδα.

Το δικαστικό σώμα θα ανακοινώσει αργότερα μετά το πέρας δεκαημέρου την απόφαση για τον έτερο συλληφθέντα Παντελή Κοκαβέση στο νοσοκομείο των Τιράνων όπου μεταφέρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Ο Παντελής Κοκαβέσης, πριν περίπου ένα χρόνο έκανε μεταμόσχευση καρδιάς.

Όπως είπε στην ΕΡΤ η αδερφή του Ελεωνόρα Κοκαβέση, συνελήφθη αφότου μέτεβη στο αστυνομικό τμημα για διαμαρτηρηθεί στις αρχές. Μέσα στο κρατητήριο ένιωσε αδιαθεσία και για αυτό έγινε η μεταφορά του στο νοσοκομείο ωστόσο δεν έχει επιτραπει σε κανέναν από τους οικείους του να τον δει. Είμαστε πολύ ανήσυχοι, είπε. Η ίδια φεύγει από τα Ιωάννινα και μεταβαίνει στα Τίρανα σε μια προσπάθεια να τον συναντήσει. Όπως είπε στην ΕΡΤ μαζί με τον Μπελέρη προσήχθη ο δικηγόρος του, όπως κι ένας εξάφερφός του.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσαχθεί, σε άλλο περιστατικό, κι άλλος ένας ομογενής υποψήφιος ο Βλαδίμηρος Κούμης, υποψήφιος δήμαρχος Λουκόβου, και ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν εξακολουθεί να κρατείται.

Στο μεταξύ ο Φρέντι Μπελέρης σε ανάρτησή του στον προσωπικό το λογαριασμό αναφέρει: Τώρα είναι η ώρα!! Σας χρειάζομαι όλους δίπλα μου!! Κανείς να μην λείψει από τις κάλπες στις 14 Μαϊου!! Όλοι είμαστε ΕΝΑ και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την υποστήριξη, την αγάπη σας και την συμπαράσταση σας!! Όλοι μαζί για την αλλαγή!! Για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας!!

Σημειώνεται ότι αύριο το όνομά του θα είναι κανονικά στα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία καθώς ακόμα η αθωότητά του δεν έχει αμφισβητηθεί με κάποια επίσημη απόφαση.

Τα όρια του διπλωματικού θρίλερ ξεπέρασαν τα στενά όρια των Βαλκανίων και αποτελούν είδηση σε όλη την Ευρώπη. Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στην πρόεδρο της Κομισιόν, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας».

Άμεση ήταν η αντίδραση και του υπουργείο Εξωτερικών με διάβημα προς την Αλβανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του,

Τελευταία χρονικά παρέμβαση για το θέμα είναι αυτή του εκπροσώπου του Στεητ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

Υπενθύμισε ακόμη ότι έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό  τους δικαίωμα για να εκφράσουν την βούληση τους μέσω ελεύθερων και δικαίων εκλογών.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας σε μια πρώτη αντίδραση ανέφερε σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, ότι η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, ενός πολίτη της Αλβανίας που διαγωνίζεται για να εκλεγεί από τους συμπολίτες του, δεν χρήζει καμίας ειδικής μεταχείρισης, είναι ίσος ενώπιον του νόμου όπως όλοι.

Επεσήμανε ακόμη η επικεφαλής της Αλβανικής διπλωματίας πως, είναι στο χέρι των εισαγγελέων και των δικαστών να ασχοληθούν με αυτή την υπόθεση σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ζήτησε επίσης από τους Έλληνες φίλους μας στην Αθήνα , όπως ανέφερε, να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με υπομονή, επιτρέποντας στην Αλβανική δικαιοσύνη να κάνει το έργο της χωρίς εξωτερικές πιέσεις και διχαστικά μηνύματα.

Είναι πολύ καλό που ενημερώνονται οι Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να βγουν τα στοιχεία.

Του Παναγιώτη Μπάρκα ανταποκριτή της ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Κατερίν Φρύσσα, Νίκος Σταυρουλάκης,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος