Αλλαγή σκυτάλης στη Βρετανία – Στον βασιλιά Κάρολο ο Ρίσι Σούνακ όπου θα λάβει και επισήμως εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Array

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, αναλαμβάνει επίσημα το τιμόνι της χώρας και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο 42χρονος Σούνακ, που έχει ήδη διατελέσει τρεις φορές υπουργός, αναλαμβάνει τα ηνία  έχοντας εξαιρετικά δύσκολο έργο μπροστά του, τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και της πολιτικής σκηνής και του διχασμένου κόμματος των Τόρις. “Προτεραιότητά μου να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας”,  δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, εστιάζοντας – παράλληλα – στην βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρωί, η Λιζ Τρας θα κάνει τις τελευταίες της δηλώσεις έξω από την πρωθυπουργική κατοικία και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο. Μετέπειτα, ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά, ο οποίος και θα του αναθέσει επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το επίσημο πρόγραμμα

Ο Βασιλιάς Κάρολος επέστρεψε από το Σάντριγχαμ χθες το βράδυ, όπως και η Λιζ Τρας η οποία βρισκόταν στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία έξω από το Λονδίνο.

Η Λιζ Τρας θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σήμερα και θα κάνει μια δήλωση έξω από το Νο10 γύρω στις 10:15 π.μ (12:15 ώρα Ελλάδας) πριν μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Αμέσως μετά την αναχώρηση της Τρας, ο Ρίσι Σούνακ θα μεταβεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για την ακρόαση με τον Βασιλιά ώστε να λάβει εντολή πρωθυπουργίας. Στη συνέχεια θα δώσει την ομιλία του μπροστά στην Ντάουνινγκ Στριτ γύρω στις 11:35 π.μ. (13:35 ώρα Ελλάδας). Εκεί θα δώσει το στίγμα του κυβερνητικού του προγράμματος.

Στη συνέχεια θα περάσει την πόρτα με το Νο10 και θα αρχίσει να συστήνει την κυβέρνηση του.

Ο Σούνακ αναμένεται να κρατήσει τον Τζέρεμι Χαντ ως υπουργό Οικονομικών καθώς ανέλαβε πριν λίγες μέρες και εργάζεται ήδη για την ανακοίνωση του νέου κοστολογημένου οικονομικού προγράμματος της χώρας.

«Έχουμε μια ευκαιρία: ενότητα η θάνατος»

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

 Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο στη σύγχρονη βρετανική ιστορία.

Με στόχο την οικονομική σταθερότητα, την ενότητα και αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών ο 42χρονος νέος ηγέτης επισήμανε χθες στις πρώτες δηλώσεις του στους Συντηρητικούς ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του. 

Ωστόσο ο νέος πρωθυπουργός με περιουσία που ξεπερνά εκείνη του βασιλιά Καρόλου θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα βουνό προκλήσεων.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται  ήδη σε επίπεδα ρεκόρ , ξεπερνά το 10%, το εθνικό σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στα είδη τροφίμων αλλά και ο κίνδυνος ύφεσης που εκκρεμεί,  θα «βαρύνουν» την ατζέντα του κ Σούνακ .

Επιπλέον οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν  ότι  σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θέλουν γενικές εκλογές πριν από το τέλος του έτους. Περίπου το 62% δήλωσαν  στην εταιρεία Ipsos ότι ήθελαν να διεξαχθούν γενικές εκλογές το 2022, όταν ο κ. Σούνακ έχει αναλάβει τα καθήκοντά του ενώ το 41% των πολιτών επισήμανε πως είναι απογοητευμένο από το γεγονός ότι ο Σούνακ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος