Η.Β: Ο Ρίσι Σούνακ στις 16:00 αναμένεται να ανακηρυχθεί τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε εφτά εβδομάδες (video)

Array

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρθηκε από την κούρσα διαδοχής για την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία  αφού παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να ενώσει το Συντηρητικό Κόμμα. Ο  πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, φαίνεται ότι αναδεικνύεται το απόλυτο φαβορί και επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ρίσι Σούνακ έχει ήδη την υποστήριξη 171 βουλευτών και αναμένεται στις 16:00 ώρα Ελλάδας να ανακοινωθεί ότι θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, τρίτος σε σειρά σε διάστημα 7 εβδομάδων.

Ενισχύθηκε η υποψηφιότητα του μετά την δημόσια στήριξη τόσο της Πρίτι Πατελ, της πρώην υπουργού Εσωτερικών αλλά και του Μάικλ Γκόουβ του πρώην υπουργού Προεδρίας και δεξί χέρι του Τζονσον.

Αυτό που έγινε πολύ σαφές το Σαββατοκύριακο για τον πρώην πρωθυπουργό ήταν ότι, οι αναμνήσεις από το χάος του Ιουλίου, την παραίτησή του και την αναταραχή που ακολούθησε με τα  partygate, είναι ακόμα πολύ νωπές στο μυαλό πολλών βουλευτών. Παρά το γεγονός ότι είχε έναν πυρήνα υποστήριξης, μέσα στο κόμμα.

Ο Μπ. Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι «είχε ξεπεράσει τις 102 υπογραφές», όμως  αποχώρησε γιατί «απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε. Είπε επίσης ότι, θα ήταν «σε  θέση για να επιτύχει μια νίκη των Συντηρητικών» στις γενικές εκλογές του 2024, αφήνοντας να εννοηθεί η πιθανότητα επιστροφής του εν ευθέτω χρόνο.

Υπό αυτές τις συνθήκες η νίκη του Ρισι Σούνακ είναι βέβαιη σήμερα, καθώς η αντίπαλος του Πένυ Μόρνταντ υποστηρίζεται μόλις από διψήφιο αριθμό.

Ο Ρίσι Σούνακ μίλησε δημόσια για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα για την ηγεσία πλέκοντας το εγκώμιο του.

«Ο Μπόρις Τζόνσον έφερε εις πέρας το Brexit και τη μεγάλη κυκλοφορία του εμβολίου», έγραψε στο Twitter.

«Οδήγησε τη χώρα μας μέσα από μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ και στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμο του στην Ουκρανία. Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτό».

Έγραψε επίσης ότι ελπίζει πραγματικά ότι ο πρώην πρωθυπουργός  θα «συνεχίζει να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Η έλευση του κ. Σούνακ στο Ν10 έχει  ήδη θετική ανταπόκριση από τις αγορές με την στερλίνα να καταγράφει άνοδο , στο 1.13£ ανά δολάριο και με την προσδοκία να επιφέρει πολιτική και οικονομική σταθερότητα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος