Βρετανία: Στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ ο Ρίσι Σούνακ

Array

Ανοιχτός φαίνεται πως απλώνεται μπροστά στον δισεκατομμυριούχο Ρίσι Σούνακ ο δρόμος για τη Ντάουνινγκ Στριτ μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής Τρας για το «τιμόνι» των Συντηρητικών και της βρετανικής κυβέρνησης. Τα νούμερα δείχνουν καθαρό προβάδισμά του έναντι της έτερης υποψήφιας Πένι Μόρνταντ, αν και η ίδια δηλώνει ότι δεν εγκαταλείπει τον αγώνα. Οι υποψηφιότητες «κλείνουν» σήμερα Δευτέρα 24/10 στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Εάν η Μόρνταντ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη ενδεχομένως εκείνη την ώρα να ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 το όνομα του νέου ηγέτη των Τόρις και νέου πρωθυπουργού, του τρίτου για τη χώρα μέσα στο διάστημα των τελευταίων επτά εβδομάδων. Εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι, τότε θα ακολουθήσει ψηφοφορία που θα αρχίσει στις 17:30 ώρα Ελλάδας.

Ο Ρίσι Σούνακ σύμφωνα με στενό συνεργάτη του εμφανίζεται συγκρατημένος λέγοντας ότι δεν λαμβάνει τίποτα ως δεδομένο, ωστόσο σύμφωνα με το BBC έχει τη στήριξη τουλάχιστον 147 βουλευτών, την ώρα που η Μόρνταντ, φέρεται να συγκεντρώνει μόνο διψήφιο αριθμό υποστηρικτών, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να την πτοεί. Η αντίδρασή της στις τελευταίες εξελίξεις ήταν να κάνει retweet δικό της άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι «μόνο μια ενωμένη, πειθαρχημένη και έντιμη κυβέρνηση θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις επόμενες γενικές εκλογές» κάτι που, όπως σημείωνε, μπορεί να επιτύχει.

Ο παράγοντας «εσωκομματικός διχασμός»

Διαψεύδοντας εμμέσως πληροφορίες που τον ήθελαν να συγκεντρώνει μόλις 60 από τις απαιτούμενες 100 υπογραφές, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες ότι εξασφάλισε 102 υποστηρικτές αλλά υποχωρεί διότι «αυτό είναι το σωστό» επικαλούμενος τον βαθύ διχασμό στο εσωτερικό του κόμματος.

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η σωστή στιγμή», είπε. «Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε θέση να εξασφαλίσω μία νίκη των Συντηρητικών το 2024 και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το εμπόδιο με 102 δηλώσεις υποστήριξης…και θα μπορούσα να υποβάλω αύριο την υποψηφιότητά μου. Είχα μεγάλες πιθανότητες να νικήσω στην εκλογή με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών έφθασα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής.

Βρετανία: Στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ ο Ρίσι Σούνακ
(Leon Neal/Pool Photo via AP)

Είχε προηγηθεί σύμφωνα με τα ΜΜΕ συνάντησή του με τον Σούνακ τον οποίο φέρεται να απέτυχε να πείσει για κοινή τους υποψηφιότητα.

Εγκώμιο Σούνακ προς τον αποχωρήσαντα Τζόνσον

Μετά την αναστροφή Τζόνσον ο Σούνακ έπλεξε το εγκώμιο του Τζόνσον: «Οδήγησε τη χώρα μας μέσα από μερικές από τις πιο σκληρές προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, και στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμο του στην Ουκρανία. Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτό. Αν και αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός, ελπίζω πραγματικά να συνεχίσει να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε σε ανάρτησή του.

Οι εξελίξεις αποδείχθηκαν πολύ ραγδαίες ακόμα και τους ίδιους τους Συντηρητικούς βουλευτές. Χαρακτηριστική η περίπτωση του υπουργού Οικονομικών Ναντιμ Ζαχάουι. Το πρωί της Κυριακής δήλωνε τη στήριξή του προς τον Τζόνσον και το βράδυ δημοσίευε στην Telegraph άρθρο υπό τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για τον Boris 2.0, τον άνθρωπο που θα κάνει τους Τόρις και τη Βρετανία ξανά σπουδαίους». Αυτό μόλις λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση οπισθοχώρησης του τελευταίου. Το άρθρο αποσύρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες λίγο αργότερα και ο Ζαχάουι επανήλθε με νέα ανάρτηση: «Δεδομένων των νέων, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να στραφούμε στον Σουνακ για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός μας. Ο Ρισι είναι εξαιρετικά ταλαντούχος, θα έχει μια ισχυρή πλειοψηφία στο Συντηρητικό Κόμμα και θα έχει την πλήρη υποστήριξη και πίστη μου».

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες χαρακτήρισαν την αναμέτρηση για την ηγεσία των Συντηρητικών ως «εντελώς φάρσα».

Τα βρετανικά ΜΜΕ

Τα βρετανικά ΜΜΕ δεν φαίνεται πάντως να αναμένουν άλλες εκπλήξεις και ετοιμάζονται για την έλευση Σούνακ.

Οι Times αναφέρουν ότι ο δρόμος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας απλώνεται ανοιχτός μπροστά στον Ρισι Σουνάκ και θα μπορούσε να ονομαστεί ως διάδοχος της Τρας τη Δευτέρα.

Βρετανία: Στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ ο Ρίσι Σούνακ

Η i Newspaper αναφέρει ότι ο Σουνάκ είναι το φαβορί για το Νο 10 αφότου «μεγάλα ονόματα των Τόρις εγκατέλειψαν τον Μπόρις Τζόνσον». Πρόσθεσε δε ότι το στρατόπεδο της Μορνταντ πιστεύουν ότι μπορεί να συγκεντρώσει στο πρόσωπό της τους υποστηρικτές του Τζόνσον για να παραμείνει στην κούρσα.

Ο Guardian απέδωσε τις εξελίξεις στο ότι ο Τζόνσον δυσκολεύτηκε να λάβει την υποστήριξη αρκετών Συντηρητικών βουλευτών καθώς «αρκετά ανώτερα στελέχη του κόμματος προειδοποίησαν ότι μια επιστροφή του Τζόνσον θα οδηγούσε σε χάος και πρόωρες εκλογές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος