Β. Χειρδάρης για την υπόθεση Γεωργούλη: Αν δεν αρθεί η ασυλία δεν έχει ιδιότητα κατηγορουμένου – Υπόλογες οι βελγικές αρχές για την καθυστέρηση

Για την υπόθεση Γεωργούλη και τις ενέργειες των δικηγόρων τόσο της καταγγέλλουσας όσο και του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην ΕΡΤ ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, ο οποίος εκτίμησε ότι οι συνήγοροι των δυο πλευρών με δυσκολία θα λάβουν την ποινική δικογραφία διότι «αν δεν αρθεί η ασυλία, δεν έχει ιδιότητα κατηγορουμένου». Και όπως τόνισε, «οι βελγικές αρχές είναι υπόλογες για το θέμα της καθυστέρησης ως προς την έρευνα», παραβιάζοντας τη διεθνή σύμβαση που έχουν υπογράψει.

«Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί να αποκτήσει την οποιαδήποτε ιδιότητα αν δεν αρθεί η ασυλία» τόνισε ο νομικός ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του για το γεγονός ό,τι οι ελβετικές αρχές καθυστέρησαν τρία χρόνια με την συγκεκριμένη, επώνυμη, καταγγελία.

«Η άρση της ασυλίας δεν είναι θέμα του ευρωβουλευτή. Διευκολύνει την άρση ο ίδιος, αλλά είναι θέμα του Ευρωκοινοβουλίου» είπε προσθέτοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν χαρακτηρίζεται για την ύψιστη ταχύτητά του και την αντίδρασή του, εκτιμώντας ότι θα καθυστερήσει η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι κάποιες παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του γνωστού ηθοποιού και πολιτικού, οι οποίες φέρεται να τέθηκαν στο αρχείο ο κ. Χειρδάρης εξέφρασε την άποψη ότι «εάν έχουν μπει στο αρχείο σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία».

«Για να βγει κάποια υπόθεση από το αρχείο πρέπει να υπάρχουν νέα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία» τόνισε. Ο έγκριτος νομικός αναφέρθηκε και στη διεθνής σύμβαση του 2011, που συνήφθη στην Κωνσταντινούπολη, του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας την οποία έχει υπογράψει το Βέλγιο αλλά και η Ελλάδα.

Παραβίαση της σύμβασης για την έμφυλη βία η καθυστέρηση των βελγικών αρχών

Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση, την οποία επικύρωσε το 2018 η Ελλάδα, προβλέπεται η άμεση ενέργεια των κρατικών οργάνων σε περίπτωση έμφυλης βίας. «Βλέπω μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση των βελγικών αρχών. Είναι παραβίαση σαφώς της σύμβασης, η μη έγκαιρη και γρήγορη αντίδραση των βελγικών αρχών».

Και όπως είπε στην εκπομπή «Newsroom», αν και οι μισές καταγγελίες από όσες γίνονται για σεξουαλική κακοποίηση δεν αποδεικνύονται και πολλές δεν οδηγούνται στα δικαστήρια ή απαλλάσσεται ο κατηγορούμενος, «το κάθε κράτος έχει υποχρέωση να διερευνά υποθέσεις κυρίως έμφυλης βίας και ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό όφειλε να το ερευνήσει». Ο κ. Χειρδάλης δεν παρέλειψε να πει ότι «οι βελγικές αρχές είναι υπόλογες για το θέμα της καθυστέρησης ως προς την έρευνα».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο καταδίκης και την ποινή που ισχύει στο Βέλγιο για την περίπτωση βιασμού επισήμανε ότι κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 ετών ενώ η κατηγορία για κακοποίηση είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος