Συνταγματολόγοι για το κόμμα Κασιδιάρη: Θα γίνει μια μικρή δίκη στον Άρειο Πάγο όταν κατατεθούν οι συνδυασμοί – Θα κρίνουν τα στοιχεία

Tα συνταγματικά περιθώρια για πρόσθετες παρεμβάσεις στον νόμο που μπλοκάρει το κόμμα Κασιδιάρη ανέλυσαν στην ΕΡΤ ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος και ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο συμφωνώντας ότι η σχετική νομοθέτηση την τελευταία στιγμή δεν είναι καλή.

Μιλώντας για τη ρύθμιση του νόμου 5019 που προβλέπει τον τρόπο που το 1ο τμήμα του Αρείου Πάγου θα γνωμοδοτήσει για το εάν συντρέχουν οι συνθήκες ώστε να αποκλείσει ένα κόμμα και όχι ένα πρόσωπο, δηλαδή ο Ηλίας Κασιδιάρης από τις εκλογές της 21ης Μαϊου ο κ. Μποτόπουλος τόνισε ότι αυτό γίνεται όταν ένας πολιτικός σχηματισμός δεν εξυπηρετεί τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση του κ. Κασιδιάρη εκτίμησε ότι εφόσον είναι καταδικασμένος ο ίδιος ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον Άρειο Πάγο να αποκλείσει το κόμμα του από τις εκλογές. «Αυτό σημαίνει ότι εάν κατέβει (στις εκλογές) ο κ. Κασιδιάρης είναι όχι απλώς δικαίωμα αλλά σχεδόν υποχρέωση, αφού το λέει ο ίδιος ο νόμος, ο Άρειος Πάγος να αποκλείσει το κόμμα».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο το κόμμα του να κατέλθει στις εκλογές με άλλον υποψήφιο στην προεδρία ο κ. Μποτόπουλος επισήμανε ότι ο νόμος αναφέρει ότι εφόσον η πραγματική ηγεσία ενός κόμματος είναι καταδικασμένη πάλι για ορισμένα εγκλήματα και μάλιστα η γκάμα των εγκλημάτων είναι πιο μεγάλη, σε αυτή την περίπτωση πάλι ο Άρειος Πάγος έχει δικαίωμα να το αποκλείσει.

Θα γίνει μια μικρή δίκη στον Άρειο Πάγο όταν κατατεθούν οι συνδυασμοί των κομμάτων

Ωστόσο, όπως επισήμανε, η διαφορά είναι ότι πρέπει να αποδειχθεί. «Η ίδια η διάταξη δίνει ένα είδος ορισμού της πραγματικής ηγεσίας. Λέει ότι πραγματική ηγεσία είναι αυτός ο οποίος ναι μεν δεν εμφανίζεται στα ψηφοδέλτια ως πραγματικός ηγέτης, αλλά ασκεί τη βασική πολιτική επιρροή. Είναι αυτός ο οποίος εμφανίζεται σε σχέση με το πολιτικό και το εκλογικό σώμα», σημείωσε ο κ. Μποτόπουλος.

Και όπως είπε χαρακτηριστικά «θα γίνει ένα είδος μικρής δίκης στον Άρειο Πάγο μεταξύ 2 και 5 Μαΐου, όταν κατατεθούν οι συνδυασμοί όλων των κομμάτων».

Από την πλευρά του ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης υποστήριξε ότι στη διάταξη της 8ης Φεβρουαρίου που προσπάθησε να βάλει μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη αναφέρεται ότι «πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα». Στο σημείο αυτό ο κ. Μποτόπουλος τόνισε ότι «καθήκον των δικαστών είναι να κρίνουν τα στοιχεία».

Σχολιάζοντας την πρόσθετη τροπολογία – φρένο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη ο κ. Μποτόπουλος εξήγησε ότι αυτή είναι συμπληρωματική όσον αφορά μόνο τη σύνθεση του τμήματος το οποίο θα δικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί κρίθηκε σκόπιμο να κατατεθεί η συγκεκριμένη τροπολογία που αυξάνει τον αριθμό των δικαστών στον Αρείου Πάγου ο συνταγματολόγος απάντησε ότι «υπάρχει περίπτωση να ασκούνται πιέσεις» και γι’ αυτό, όπως είπε η κυβέρνηση θα επιδιώξει η όποια απόφαση να προέρχεται από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

«Δεν είναι καλή νομοθέτηση την τελευταία στιγμή. Ίσως θα μπορούσε να γίνει και χωρίς αυτή την ειδική νομοθετική διάταξη γιατί πάντα το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να καθορίζει την εσωτερική του λειτουργία χωρίς να το λέει ο νομοθέτης», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το εάν η ρύθμιση της 8ης Φεβρουαρίου είναι αντισυνταγματική διευκρίνισε ότι μόνο τα δικαστήρια μπορούν να απαντήσουν σε αυτό. Ωστόσο, όπως προσέθεσε ο κ Διαμαντόπουλος, το 1ο Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει για τη συνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης.


Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος