Πού βρισκόμαστε με την COVID19  

Συνέντευξη με τον μοριακό βιολόγο Δρ. Γιάννη Πρασσά

H μεταδοτικότητα και η σοβαρότητα της νόσησης από τις τελευταίες μεταλλάξεις του SARS-COV2, η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων και φαρμάκων και το που βρίσκεται η έρευνα για μια 2η γενιά, καθώς και το κατά πόσον περνάμε από την πανδημία στην ενδημική φάση εξετάστηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Καλεσμένος, ο Δρ. Γιάννης Πρασσάς, μοριακός βιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Μάουντ Σινάι του Τορόντο, η ομάδα του οποίου μελετά τον SARS-Cov-2 και τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid 19. 

Το στέλεχος BA.5 παραμένει διεθνώς και στην Ελλάδα το συχνότερο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον που επικρατεί, με την υποπαραλλαγή BQ.1.1 της BA.5 να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο. Και μεταξύ των στελεχών της υποπαραλλαγής BA.2, πιο διαδεδομένο παραμένει το BA.2.75, γνωστό και ως «Κένταυρος» , ενώ ακολουθούν το CH.1.1 («Όρθρος) και το XBB.1.5, γνωστό και ως «Kraken» που έδειξε να εξαπλώνεται γρήγορα. Τίθεται έτσι το ερώτημα τι γίνεται με όλες αυτές τις μεταλλάξεις, κατά πόσον είναι πιο μεταδοτικές αλλά κυρίως αν προξενούν βαριά νόσηση, διαφεύγοντας των εμβολίων και της ανοσίας όσων έχουν προσβληθεί από προηγούμενα στελέχη. Επιπλέον, χρειάζεται να γνωρίζουμε αν  εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς η καθυστερημένη διάδοση της πανδημίας στην Κίνα, με όλα τα χαρακτηριστικά της περίπτωσης και την έλλειψη επαρκών στοιχείων.

Αναφορικά με τα εμβόλια, έχει καταστεί εμφανές ότι αυτά που διατίθενται είναι τελικά αδύναμα στο να αποτρέπουν μολύνσεις, αλλά και επαναμολύνσεις.

Επιπλέον, με το πέρασμά του χρόνου και τη συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ορισμένων παρενεργειών. Π.χ. εκτός από την αρχική συσχέτιση του Αstra Zeneca με μκικρό αριθμό θρομβώσεων κυρίως σε γυναίκες κάτω των 50 (κάτι που τελικά έθεσε εκτός αγοράς ένα φτηνό και εύκολα αναπαραγόμενο εμβόλιο), υπάρχουν πλέον αρκετές καταγραφές για δημιουργία μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας σε νέους που εμβολιάζονται με εμβόλια mRNA.

Τελευταία ο ίδιος ο Αμερικανικός Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε πως ύστερα από προκαταρκτική έρευνα, η λήψη της αναμνηστικής δόσης της Pfizer για τη νόσο Covid και του εμβολίου για τη γρίπη την ίδια ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους ρωτήθηκε ο Δρ. Πρασσάς  πως εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τα εμβόλια. 

Πάντως, είναι εμφανές ότι απαιτείται το πέρασμα αφενός σε εμβόλια β’ γενιάς, που να ανταποκρίνονται σε πολλαπλές μεταλλάξεις και αφετέρου σε φάρμακα επίσης β’ γενιάς, μια και τα υπάρχοντα με μονοκλωνικά αντισώματα -εκτός του υψηλού κόστους- δεν ανταποκρίνονται στις τωρινές μεταλλάξεις, τα δε αντιικά όπως το Paxlovid -που έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους- δεν είναι ασφαλή για όλους και ειδικά τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, επειδή αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα φάρμακα. Επομένως, το ερώτημα πόσο κοντά είμαστε στη δημιουργία μιας γενιάς πιο εξελιγμένων εμβολίων και φαρμάκων είναι κρίσιμο.   

Πού βρισκόμαστε με την COVID19  

Τέλος, όλο και περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει.  «Η ανοσία στον πληθυσμό θα διασφαλίσει ότι ο ιός δεν θα εξαπλωθεί πλέον πολύ το καλοκαίρι – εκτός εάν υπάρξει άλλη μετάλλαξη», εκτιμά ο Κρίστιαν Ντρόστεν, από τις πιο εξέχουσες φωνές μεταξύ των ειδικών του κορονοϊού στη Γερμανία.

«Βιώνουμε  το πρώτο ενδημικό κύμα με τον SARS-CoV-2 αυτόν τον χειμώνα και κατά τη γνώμη μου η πανδημία έχει τελειώσει», τονίζει στον «Tagesspiegel» ο Ντρόστεν που είναι επικεφαλής ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité, στο Βερολίνο. Και συμπληρώνει: «Μετά από αυτόν τον χειμώνα, η ανοσία του πληθυσμού θα είναι τόσο ευρεία και ανθεκτική που ο ιός δύσκολα θα μπορέσει να περάσει το καλοκαίρι.

Ο μόνος περιορισμός που μπορεί να υπάρξει είναι μια νέα μετάλλαξη. Αλλά δεν το περιμένω πια αυτή τη στιγμή». Ο ελληνικής καταγωγής εντατικολόγος Κρίστιαν Καραγιαννίδης και μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας απαντώντας στο ερώτημα εάν η πανδημία θα λήξει μετά τον χειμώνα δηλώνει: «Περιμένω ότι η πανδημία πλέον θα πνέει τα λοίσθια όλο και περισσότερο. Σίγουρα θα υπάρχει ακόμα το ένα ή το άλλο μικρό κύμα.

Ωστόσο, η κατάσταση ανοσίας του πληθυσμού είναι σταθερή και θα υπάρχουν σημαντικά λιγότεροι ασθενείς με Covid στις μονάδες εντατικής θεραπείας». Και τέλος, ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών επίσης στη Γερμανία, Τόμας Μέρτενς, συμμερίζεται την εκτίμηση ότι ο κορονοϊός είναι πλέον ενδημικός.

Συγκεκριμένα λέει: “Mια πανδημία ορίζεται πρωτίστως από το γεγονός ότι ένα παγκοσμίως άγνωστο παθογόνο με το οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσολογική εμπειρία εισβάλλει στον πληθυσμό. Αυτό δεν ισχύει πλέον”. Με βάση όλα αυτά, η συζήτηση με τον Γιάννη Πρασσά έκλεισε με το τι πιστεύει ο ίδιος για τη λήξη της πανδημίας και κατά πόσον θεωρεί ότι τουλάχιστον έως το ερχόμενο καλοκαίρι πρέπει να συνεχίζουμε να παίρνουμε ορισμένα μέτρα, τουλάχιστον με χρήση μάσκας στον συγχρωτισμό, με αερισμό, διατήρηση αποστάσεων κλπ.   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος