Ν. Μαραβέγιας: Οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά οχυρωμένες – Α. Αυγουλέας: Τα τηλεφωνήματα Μπάιντεν και Σούνακ έπεισαν τους Ελβετούς

« Χρειάζεται σωστή διαχείριση των τραπεζών, διότι, οποιοδήποτε λάθος στοιχίζει πάρα πολύ», δήλωσε ο κ. Μαραβέγιας

H κατάρρευση δυο τραπεζών στην Αμερική και η αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisseαπό την UBS για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα σε Ελβετία και Ευρώπη συνεχίζουν να προκαλούν αναταραχή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι καθηγητές Ναπολέων Μαραβέγιας και Αιμίλιος Αυγουλέας ανέλυσαν στην ΕΡΤ το πόσο πιθανό είναι ένα φαινόμενο ντόμινο και τι μπορούν να περιμένουν καταθέτες και επενδυτές από αυτή την κρίση που φαίνεται να εξομαλύνεται σταδιακά.

«Το ελβετικό τραπεζικό σύστημα, σε καμία περίπτωση, δε θα ήθελε να υποστεί οποιαδήποτε κατάρρευση» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο Ναπολέων Μαραβέγιας, επισημαίνοντας ότι ήταν απολύτως λογικό η ελβετική κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα να κάνει τα πάντα για να διασώσει την Credit Suisse.

«Το θέμα, μάλλον, έχει τελειώσει. Εκείνο που χρειάζεται είναι εγρήγορση και μεγάλη προσοχή. Χρειάζεται σωστή διαχείριση των τραπεζών, διότι, οποιοδήποτε λάθος στοιχίζει πάρα πολύ», επισήμανε. Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ καλά οχυρωμένες και ευρύτερα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ιδίως μετά την κρίση του 2008, έχει οχυρωθεί απόλυτα. Τα στοιχεία που έχουμε για τις ελληνικές τράπεζες είναι πάρα πολύ θετικά. Έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό τα κόκκινα δάνεια. Νομίζω πως μια υπερβολική ανησυχία των καταθετών οποιοδήποτε άλλων παραγόντων του τραπεζικού συστήματος είναι αδικαιολόγητη. Ωστόσο, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και εγρήγορση».

Από την πλευρα του ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητήςΔιεθνούς Τραπεζικού Δικτύου αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της εξαγοράς – θρίλερ μεταξυ Credit Suisse – UBS που έγινε μέσα στο σαββατοκύριακο για να καθησυχαστούν οι αγορές πριν να ανοίξουν τα χρηματιστήρια.

«Οι Ελβετοί δεν ήθελαν να διασώσουν κανέναν. Απλά, έπεσε τηλεφώνημα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ. Η Ελβετία ούτε μεγάλη χώρα είναι, ούτε μεγάλη οικονομία είναι. Οπότε, έκαναν ότι τους ζήτησαν» ανέφερε ο κ. Αυγουλέας εξηγώντας ότι η παρέμβαση του βρετανού πρωθυπουργού οφείλεται στο ότι τα μεγαλύτερα υποκαταστήματα της Credit Suisse βρίσκεται σε Αγγλία.

Σχολιάζοντας το πώς φτάσαμε σε μια παρ’ ολίγον τραπεζική κρίση σε Ευρώπη και Αμερική ο καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικτύου εξέφρασε την άποψη ότι «όλο το εποπτικό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή και ισχύει μετά την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς (Lehman Brothers)» προφανώς δε λειτούργησε» Και όπως τόνισε οι αγορές αισθάνονται ασφάλεια μόνο όταν μια κρατική αρχή μιας σοβαρής χώρας λαμβάνουν μέτρα. Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, υποστήριξε ότι «όταν ο αρμόδιος για τα οικονομικά μιας υπερχρεωμένης χώρας κάνει δηλώσεις, οι αγορές δεν ιδρώνουν κιόλας».

Θεμελιώδης αρχή η η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα

Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξέφρασε την ελπίδα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να έχουν κάνει ορθή διαχείριση κινδύνου και να μην έχουν φορτωθεί με χρεόγραφα της Credit Suisse διότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα, η ανησυχία διάδοσης κινδύνου.

«Πολλοί θεσμικοί επενδυτές έχουν αγοράσει, λόγω των υψηλών αποδόσεων χρεόγραφα, της Credit Suisse. Νομίζω ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κάνει το ίδιο το ίδιο σφάλμα», πρόσθεσε.

Άπό την πλευρά του ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα είναι θεμελιώδης αρχή. «Προφανώς έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη, διότι τα χρηματοοικονομικά είναι και ψυχολογία. Μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, η αντίδραση των διεθνών αγορών -στο επίπεδο των μετοχών- θα είναι μάλλον θετική».

Συγκρίνοντας την σημερινή περιδίνηση των τραπεζών με την κρίση της το 2008 της αμερικανικής Lehman Brothers ο κ. Μαραβέγιας ειπε ότι τότε ήταν πολύ διαφορετικά από τα σημερινά: Τότε υπήρχε πρόβλημα άντλησης δανείων, δηλαδή μη πληρωμή δανείων στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε απόσυρση καταθέσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια και στις αμερικανικές τράπεζες Sillicon Valley και Signature Bank υπήρχε κάποια έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των καταθετών για κακή διαχείριση.

«Είναι πολύ διαφορετικά τα αίτια και συνεπώς δε φαίνεται να υπάρχει καμία σχέση με την τότε κρίση. Η μόνη σχέση που υπάρχει είναι πάντοτε η έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των καταθετών, αλλά με όλα αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν και στην Αμερική όπου αποζημιώθηκαν όλοι οι καταθέτες -το οποίο δεν περίμενε κανένας ότι θα συμβεί- και στην Ελβετία όπου δόθηκαν κολοσσιαία ποσά, καμία αναταραχή δεν μπορεί να έχει λογική βάση».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος