Ρουμελιώτης: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια – Άγνωστες οι συνέπειες από μια μεγάλης κλίμακας κρίση σε Παγκόσμια Τράπεζα

«Η αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στην οποία προχώρησε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δείχνει ξεκάθαρα ότι επικράτησε η άποψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που θέλουν να σκληρύνουν τη νομισματική πολιτική προκειμένου να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις», επισήμανε μιλώντας στο ERTNEWS o Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα την περίοδο 2010 – 2011.

Όπως σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης «Υπήρξε αρχικά ο προβληματισμός εάν κατά πόσο η πτώχευση της Silicon Valley Bank, και στη συνέχεια η κρίση που εκδηλώθηκε στην Credit Suisse ανέκοπτε αυτή την προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων, αλλά φαίνεται ότι εκτιμήθηκε και ιδιαίτερα μετά τα μέτρα τα οποία πήραν οι ελβετικές αρχές, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης των ευρωπαϊκών τραπεζών και επομένως οι κυβερνήσεις άμεσα αντέδρασαν – στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αμερικανική και η ελβετική – για να περιορίσουν βασικά τον κίνδυνο επιμόλυνσης».

Ειδικότερα για την Credit Suisse ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε: « Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και μέσα στις 30 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Έχει ενεργητικό της τάξης των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, πράγμα που σημαίνει τέσσερις φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας. Υπάρχει αλληλεξάρτηση και με άλλες τράπεζες και δεν ξέρουμε ακόμα κατά πόσο η αλληλεξάρτηση αυτή εξαπλώνεται στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες»

«Το μόνο θετικό σε όλη αυτή την υπόθεση, είναι ότι οι κυβερνήσεις πλέον έχουν συναίσθηση των συστημικών κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έχουν περάσει, τρεις σοβαρές κρίσεις. Τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχουν περάσει την κρίση του χρέους και στη συνέχεια της Ευρωζώνης, έχουν περάσει στην κρίση του Covid, τώρα αντιμετωπίζουν και την κρίση του ρωσοτουρκικού πολέμου και επομένως έχουν οχυρωθεί, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ».

Στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για ένα ντόμινο εξελίξεων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσε πως «πάντα υπάρχει κίνδυνος και ιδιαίτερα σε μια φάση που αυξάνονται τα επιτόκια, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αύξηση των επιτοκίων αποσκοπεί στο να μειώσει μεν τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά από την άλλη μεριά, αυτή η αύξηση δημιουργεί ύφεση, επομένως δημιουργεί πτωτική τάση στα κέρδη των τραπεζών»

Όσο για το ποιοί θα πληγούν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημείωσε πως «θα πληγούν όλοι. Κατ αρχάς οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση των τραπεζών, θα πληγούν οι καταθέτες, διότι ενδεχομένως ορισμένες τράπεζες να πτωχεύσουν και θα πρέπει και ορισμένοι από τους καταθέτες να χάσουν, αυτοί τουλάχιστον που έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 που είναι εγγυημένες στην Ευρώπη. Είδαμε στη συγκεκριμένη περίπτωση της Αμερικής ότι για να μη δημιουργήσει πανικό στους καταθέτες και αρχίζουν και μειώνουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, να εγγυηθούν πλήρως τις καταθέσεις αυτές. Στην περίπτωση της Σίλικον Βάλεϊ αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο, δεν έχει ξανασυμβεί».

Όπως σημείωσε «Πάντα γνωρίζουν οτι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θα εκδηλωθεί, ιδιαίτερα σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων. Γνωρίζουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια του Covid κατά τη διάρκεια του ρωσοουκρανικού πολέμου έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι κίνδυνοι από «φούσκες» που έχουν δημιουργηθεί. Δόθηκαν πάρα πολύ μεγάλα ποσά με πολύ χαμηλά επιτόκια, μηδενικά επιτόκια σε επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αγόρασαν μετοχές στο χρηματιστήριο και επομένως έχει δημιουργηθεί μια φούσκα χρηματιστηριακή, η οποία κατά καιρούς εκδηλώνεται σε κάμψεις των χρηματιστηριακών αξιών και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο συστημικό ρίσκο»

Για το κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς επισήμανε «έχουν γίνει πολλά βήματα για να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών μετά την κρίση χρέους. Έχουν και αυτοί δίκτυα προστασίας; Υπάρχει αρκετά μεγάλη και σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ωστόσο ποτέ κανείς δεν ξέρει αν εκδηλωθεί μια μεγάλης κλίμακας κρίση σε Παγκόσμια Τράπεζα, πότε και πώς θα επιμολυνθούν και οι υπόλοιπες τράπεζες που έχουν αλληλεξάρτηση με το υπόλοιπο παγκόσμιο – ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα»

Για την πιθανότητα μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης στη χώρα εκτίμησε πως «Οι προβλέψεις δεν είναι τόσο απαισιόδοξες. Θα έχουμε μία κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, όπως προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί 1 με 1,5% μεγένθυση του ΑΕΠ το 2023. Θα ανακάμψει η παγκόσμια δραστηριότητα το 2024 και αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο, σας είπα και προηγουμένως υπάρχουν κίνδυνοι να από φούσκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της μεγάλης νομισματοπιστωτικής χαλάρωσης που είδαμε τα τελευταία χρόνια».



Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος