Αγωνία μετά το «συνοικέσιο» της Credit Suisse με την UBS – Κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες;

Μετά την εξαγορά της υπό κατάρρευση Credit Suisse από την επίσης Ελβετική τράπεζα UBS, πολλοί είναι οι επενδυτές που στρέφονται στα κρατικά ομόλογα, αναζητώντας ασφαλές «καταφύγιο», με τις τιμές τους να ανεβαίνουν και τις αποδόσεις να υποχωρούν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετους ομολόγου βρίσκεται στο 2,1%, της Ιταλίας στο 4%, – καταγράφοντας χαμηλό 6 εβδομάδων -, και της Ελλάδας στο 4,1%.

Οι αγορές το πρωί της Δευτέρας έδειξαν ότι παραλίγο να κινδυνεύσουν οι τράπεζες στην Ευρώπη, αφού ήταν «όλα βαθιά στο κόκκινο», ύστερα από το «συνοικέσιο» μεταξύ των ελβετικών τραπεζών.

Προκειμένου να πείσει το ελβετικό κράτος τη UBS να αναλάβει την Credit Suisse της έδωσε 100 δισεκατομμύρια ρευστότητα και «κούρεψε» 17 δισεκατομμύρια χρέη της Credit Suisse. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι αυτά τα 17 δισεκατομμύρια ήταν ομόλογα τα οποία ανήκαν σε κάποιοΥς ομολογιούχους. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτά τα ομόλογα συνήθως «κουρεύονται» αφού πρώτα μηδενιστεί η αξία των μετοχών.

Κληθείς ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ηλίας Σιακαντάρης να σχολιάσει την δήλωση του κ. Γιάννη Στουρνάρα ο όποιος ανέφερε ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της ανοδικής πορείας των επιτοκίων, είπε: «Θα τελειώσουμε, θα καλύψουμε την αγωνία των καταθετών. Έχουμε όμως και την αγωνία των καταναλωτών, γιατί αν σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων, τότε οι κεντρικές τράπεζες μένουν χωρίς εργαλείο ώστε να ελέγχξουν τις τιμές. Επομένως αυτο το μείγμα είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Αυτή τη στιγμή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Την παρακολουθούμε κάθε μέρα (…) γιατί είναι πραγματικά μια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία θα βγάζει συνέχεια εξελίξεις. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο».

Η επόμενη μέρα από την εξαγορά

Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, αλλά και το αν θα συνεχιστούν ή θα παγώσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών. Η συμφωνία των δύο μεγαλύτερων ελβετικών τραπεζών έφερε ικανοποίηση στην Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικης Τράπεζας, η οποία χαρακτήρισε ανθεκτικές τις τράπεζες τις ευρωζώνης. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις της αγοράς και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Αγκάθι» οι αυξήσεις επιτοκίων

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη νομισματική πολιτική, καθώς πολλοί θεωρούν τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων ως τη βασική αιτία για την τραπεζική κρίση. Ο Γιάννης Στουρνάρας, δικοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχεδόν μηδενική έκθεση στην Credit Suisse. Μιλώντας στο CNBC, ο διοικητής της ΤτΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πλησιάζουμε στο τέλος της ανοδικής πορείας των επιτοκίων. «Πιστεύω ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περάσει στο παρελθόν. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής», είπε χαρακστηριστικά.

Προβληματισμός και αβεβαιότητα στις ΗΠΑ

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και εν αναμονή των αποφάσεων της FED για τα επιτόκια, το κλίμα προβληματισμού, για τη σταθερότητα των τραπεζών, παραμένει.

«Αλλά οι αμφιβολίες παραμένουν σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά στις ΗΠΑ, και γι’ αυτό οι αγορές δεν είναι σε χαρούμενη διάθεση», επιβεβαίωσε η Στέφανι Μπάρετ οικονομολόγος.

Πολλοί είναι πλέον οι επενδυτές που αναζητούν χαμηλότερο ρίσκο, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής τους και την πτώση των επιτοκίων.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Ανάλυση: Ηλίας Σιακαντάρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος