Γ. Εγκολφόπουλος: Η δήλωση του Λίβυου υπουργού κρύβει παγίδα – Σ. Ντάλης: Κορυφαίο πρόβλημα για τις ΗΠΑ η Τουρκία (video)

Array

Tις εξελίξεις μετά την πρόσκληση που απηύθηνε ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο για συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ σχολίασαν στην ΕΡΤ ο Σωτήρης Νταλής, αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και πώς επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, κατά την τοποθέτησή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» σχολίασε την μαρτυρία του ψαρά από τη Χίο, Στέφανου Ζαννίκου, για τις παρενοχλήσεις από την τουρκική ακτοφυλακή λέγοντας ότι έχει βρεθεί αντιμέτωπος με αυτές τις καταστάσεις. «Αυτό είναι μία άμεση αμφισβήτηση με αλιευτικό στόλο. Προσπαθούν να επιβάλλουν αυτό που λένε ότι “δεν έχετε κυριαρχία στα νησιά” με έναν άλλο τρόπο».

Και όπως τόνισε, «η επιστολή του Νίκου Δένδια στον Ζοζέπ Μπορέλ παίρνει ιδιαίτερη αξία, με βάση το γεγονός που γίνεται, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ας μην ξεχνάμε ότι έχει πει ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα επίσημα σύνορα του ελληνικού κράτους. Άρα έχει υποχρέωση ο κ. Μπορέλ και η Ευρώπη να αντιδράσουν δυναμικά απέναντι σε αυτή την κατάσταση».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σωτήρης Ντάλης αναφέρθηκε στο πακέτο αναχρονιστικού αναθεωρητισμού που ξεδιπλώνεται από πλευράς Τουρκίας σε πολλά επίπεδα.

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι ένα κορυφαίο πρόβλημα για την Ατλαντική Συμμαχία, ένα κορυφαίο πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είδατε πως αποτυπώθηκε στην έκθεση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας από το Κογκρέσο. Είναι ένα πρόβλημα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» σχολίασε ο κ. Νταλής.

Και όπως εκτίμησε, «η Τουρκία δεν έχει πολλές επιλογές. Πρέπει να τα βρει με τη Δύση. Δεν μπορεί να υπάρξει αποκομμένη από τη Δύση».

Αναφορικά με την στάση που τηρεί η Λιβύη υποστήριξε ότι «ακόμα και η πολύ φιλική της Λιβύη έκανε αλλαγή στάσης». Ειδικότερα τόνισε ότι η δήλωση του υπουργού Πετρελαίου έγινε μετά την επιστροφή του από το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 2 -3 Ιανουαρίου και συνδέεται και με το ταξίδι του Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ.

Η Τουρκία λειτουργεί ως «περιφερειακός τραμπούκος»

«Υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος στο πλαίσιο αυτής της νέας γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που αλλάζει τα πάντα, όπου η Τουρκία επιχειρεί να πρωταγωνιστήσει ως κομβικός παίκτης σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων. Φαίνεται, όμως, ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως οι Τούρκοι τα είχαν σχεδιάσει», πρόσθεσε ο Σωτήρης Ντάλης.

Μιλώντας για την στάση που κρατάει η Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι για άλλη μια φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Είναι μια χώρα σταθερότητας που ενδιαφέρεται για την ευημερία, για την αλληλεγγύη, για την ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Σε αντίθεση, δήλωσε ότι η Τουρκία λειτουργεί ως ένας «περιφερειακός τραμπούκος» που επιχειρεί με αυτόν τον ιδιόρρυθμο τρόπο να επιβάλει τους δικούς της κανόνες του παιχνιδιού.

Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση του Μοχάμεντ Αούν

Ο κ. Εγκολφόπουλος, αναλύοντας τη δήλωση του Λίβυου υπουργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Μοχάμεντ Αούν, της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, υποστήριξε ότι κρύβει παγίδα για την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Δεν είναι καθαρή η δήλωση διότι αναμιγνύει και την Κύπρο στη μέση. Βεβαίως, όπως είπε ο κ. Ντάλης, έρχεται μετά από την επίσκεψη του υπουργού Πετρελαίου στην Αμερική, το οποίο έχει μια σημασία, αλλά έρχεται όμως χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, του κ. Χαφτάρ. Διότι μην ξεχνάμε ότι ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης είναι ένα από τα ανδρείκελα, ο οποίος επηρεάζεται πάρα πολύ από τους Τούρκους», σχολίασε.

Και όπως υποστήριξε «το ότι βάζει την Κύπρο στη μέση αυτή τη στιγμή είναι πονηρό, διότι εμμέσως θα θέλει να μας βάλει την Τουρκία. Για μας, ένα από τα πολύ σοβαρά διπλωματικά όπλα που έχουμε, είναι ότι μετά τον καθορισμό της ΑΟΖ με τη Λιβύη, η Λιβύη πρέπει να καθορίσει και την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Έπειτα θα μπορούν οι τρεις χώρες -Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος- για λόγους καθαρά νομικούς να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη χάραξη της ΑΟΖ. Εκεί η Τουρκία μένει απ’ έξω. Αυτός (σ.σ. ο Αούν) προσπαθεί με αυτή τη δήλωση να βάλει την Τουρκία μέσα, εκμεταλλευόμενος το παράνομο τουρκοκυπριακό μνημόνιο, αλλά και βεβαίως το γεγονός να αποφύγει αυτή τη διπλωματική κίνηση που πάμε να κάνουμε».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι οι Τούρκοι έχουν βάλει τον Μοχάμεντ Αούν να τα πει αυτά τα πράγματα για να δείξει αφενός μεν την καλή διάθεση προς την Αμερική, αφετέρου να εκμεταλλευτούν αυτό το θέμα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σωστά πράτει η Ελλάδα και ζητάει την αντίδραση της Ευρώπης.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος