Γ. Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος ε.α. για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Εχουμε πολλά διπλωματικά όπλα – Ποια τα πιθανά σενάρια (video)

Array

Ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, αποκωδικοποίησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» άγνωστες πτυχές του τουρκολιβυκού συμφώνου και το πώς μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη διεθνή ναυσιπλοϊα τυχόν απόπειρα των Τούρκων για έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Και όπως είπε, «έχουμε πολλά διπλωματικά όπλα σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιχειρήσουν κάτι στην περιοχή».

«Το μνημόνιο προβλέπει ότι η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων θα συνεργαστεί με τη λιβυκή Εταιρεία Πετρελαίων, που δεν υπάρχει ακόμη με νομική μορφή για να κάνουν την πλήρη εκμετάλλευση επί του εδάφους και στη θάλασσα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Λιβύης» διευκρίνισε στην ΕΡΤ ο κ. Εγκολφόπουλος.

Μιλώντας για τον πρωθυπουργό της Λιβύης ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα συνεχίσει να κατέχει για καιρό αυτή τη θέση. «Τα Ηνωμένα Έθνη έπρεπε ήδη να τον έχουν αντικαταστήσει γιατί είναι η δεύτερη φορά που υπογράφεται τέτοιο μνημόνιο από τον πρωθυπουργό ή από την κυβέρνηση της Λιβύης που παραβιάζει τη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών. Στο άρθρο 6, στην παράγραφο 10 ορίζεται σαφώς ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης να υπογράφει καμία σύμβαση».

Αναλύοντας το παράτυπο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δήλωσε επίσης ότι για να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου το τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ απαιτούνται δύο πράγματα, οι υπογραφές των κυβερνήσεων και η έγκριση από τη Βουλή της κάθε χώρας.

Όσον αφορά το μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας, Ελλάδας και Αιγύπτου που καθορίζει τις ΑΟΖ των δύο χωρών ο κ. Εγκολφόπουλος δήλωσε ότι είναι καθόλα νόμιμο καθώς έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου.

«Οποιαδήποτε καταπάτηση αυτού του πράγματος είναι σαν να μπαίνει κάποιος στο οικόπεδο σας να το παραβιάζει» πρόσθεσε ο κ. Εγκολφόπουλος.

Δείχνοντας στον χάρτη την ελληνική ΑΟΖ, κοντά στην Κρήτη, ο απόστρατος στρατιωτικός δήλωσε ότι αν επιχειρήσουν κάτι εκεί οι Τούρκοι θα πρόκειται για ξεκαθαρή καταπάτηση εθνικών δικαιωμάτων. «Εδώ όποιος μπαίνει πάει στον πάτο. Δεν το συζητάμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το κομμάτι το οποίο μένει και οι Τούρκοι μπορούν κάνουν κάτι ο κ. Εγκολφόπουλος το χαρακτήρισε «εν δυνάμει ΑΟΖ της Ελλάδος». Για να στηρίξει την άποψη αυτή αναφέρθηκε στην υφαλοκρηπίδα και στα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Και όπως είπε εάν έρθει στην συγκεκριμένη περιοχή (τρίγωνο στον χάρτη) ένα ερευνητικό σκάφος, το τρύπημα του υπεδάφους θα είναι καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας.

«Αν κάνει έρευνα πάλι δεν μπορεί διότι η περιοχή είναι εν δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ» υποστήριξε ο κ. Εγκολφόπουλος.

Σε ένα υποθετικό σενάριο ναυτικής εμπλοκής στο τμήμα που ορίζεται από την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία ανέδειξε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην περιοχή κοντά στη διόρυγα του Σουέζ απ’ όπου περνάνε 17.000 πλοία το χρόνο.

«Δημιουργείται πρόβλημα στη διεθνή ναυσιπλοΐα, οπότε η Τουρκία θα σκεφτεί πάρα πολύ το τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει στη διεθνή ναυσιπλοΐα, τη στιγμή που έχουμε ήδη πρόβλημα με τη Ρωσία και με τη μεταφορά προϊόντων ή μετά την πανδημία. Άρα εδώ βάζει και τη διεθνή κοινότητα απέναντί της» προσέθεσε.

Όπως είπε ο κ. Εγκολφόπουλος στην ελληνική φαρέτρα υπάρχει και το θέμα καθορισμού των 12 ναυτικών μιλίων καθώς και οι διπλωματικές δυνατότητες που έχουμε.

«Έχει γίνει προετοιμασία εδώ και χρόνια και αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Τόσο οι διπλωματικές υπηρεσίες όσο και το ελληνικό Πεντάγωνο αυτά τα έχουν προετοιμάσει. Αυτά τα συζητάμε εδώ και 50 χρόνια», συμπλήρωσε.

«Να ξέρουν ότι έχουμε πολλά διπλωματικά όπλα που μπορούμε να κάνουμε κάτι», επισήμανε ο στρατιωτικός αναλυτής βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων και τον σημαντικό ρόλο που παίζει για τις ΗΠΑ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και αυτό, όπως υποστήριξε, τρομάζει τους Τούρκους.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος