Eκλογές 2023: Τι απασχολεί τους νέους για το μέλλον τους; – Η νεολαία επιλέγει να ενημερωθεί μέσω TikTok και Instagram, σύμφωνα με έρευνα

Πώς ενημερώνεται η νέα γενιά την προεκλογική αυτή περίοδο; Ποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο διαδεδομένο ανά ηλικιακή κατηγορία και τι απασχολεί τους νέους ψηφοφόρους που θα τους επηρεάσει στο τι θα αποφασίσουν στις εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει στην ΕΡΤ ο Ορέστης Καρύπης, συντονιστής της «Παρέμβασης Νέων» αποκαλύπτοντας ότι το νέο πεδίο πολιτικής επικοινωνίας για τα κόμματα είναι το TikTok και το Instagram.

«Η έρευνα αυτή είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας “Συμμετέχουμε. Δεν απέχουμε“. Μίας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε περίπου πριν δύο μήνες σχετικά με το να αναδείξουμε τη σημασία της ψήφου από τη νέα γενιά και βρήκαμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα ενδιαφέροντα συμπεράσματα» ανέφερε ο κ. Καρύπης.

Έξι στους δέκα νέους θα πάνε να ψηφίσουν

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Βούλα Μαλλά και την εκπομπή «Νewsroom» ανέλυσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας κατέρριψαν το μύθο ότι η νεολαία είναι απολιτίκ και ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν, ότι δεν θα πάνε στις κάλπες και θα προτιμήσουν την παραλία. «Εμείς είδαμε ακριβώς το αντίθετο. Είδαμε ένα ποσοστό περίπου 58% των νέων που ενδιαφέρονται να πάνε να ψηφίσουν και ενδιαφέρονται να μετέχουν μέσα από τις εκλογές σε κάθε επίπεδο, όχι μόνο σε αυτές, αλλά συνολικά. Έτσι 6 στους 10 νέους σήμερα φαίνεται ότι θα πάνε να ψηφίσουν και είναι οι νέοι από 17 έως 21 ετών, που είναι για πρώτη φορά ψηφοφόροι» αποκάλυψε ο κ. Καρύπης.

Eκλογές 2023: Τι απασχολεί τους νέους για το μέλλον τους; – Η νεολαία επιλέγει να ενημερωθεί μέσω TikTok και Instagram, σύμφωνα με έρευνα

ΤikTok και Instagram τα πιο επιδραστικά social media


Σχολιάζοντας τον τρόπο που ενημερώνεται η νεολαία για τα προγράμματα των κομμάτων, απάντησε ότι η συντριπτική πλειοψηφία απαντάει μέσω TikTok και Instagram. «Έχει σημασία να σημειώσουμε ότι το Facebook, που τα προηγούμενα χρόνια είχε την πρωτοκαθεδρία, πέφτει σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Σήμερα, μόνο το 13 % των νέων επιλέγει το Facebook για να ενημερωθεί, ενώ το TikTok, το βλέπουμε αυτό και μέσα από τις καμπάνιες των πολιτικών, κατέχει τα πρωτεία πλέον.

Mιλώντας για τις ηλεκτρονικές σελίδες ενημέρωσης και τα social media των ΜΜΕ ανέφερε ότι κατέχουν την πλειοψηφία των προτιμήσεων σε σύγκριση με τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο που τα ποσοστά τους είναι πολύ μικρά δυστυχώς, σε ποσοστό 2% με 3%.

Eκλογές 2023: Τι απασχολεί τους νέους για το μέλλον τους; – Η νεολαία επιλέγει να ενημερωθεί μέσω TikTok και Instagram, σύμφωνα με έρευνα


Ποιοι λόγοι θα κρατήσουν μακριά τους ψηφοφόρους
Η πλειοψηφία της νεολαίας στην σχετική έρευνα της Παρέμβασης Νέων απάντησε ότι ανασταλτικός παράγοντας για να πάει στην κάλπη η νεολάια είναι η απόσταση λόγω εργασίας, η απόσταση λόγω αυξημένου κόστους μεταφοράς αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό περίπου του 15% απάντησε ότι δεν νιώθει ότι υπάρχει κάποιος που να τους αντιπροσωπεύει.

«Εστιάζουμε σε μια σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να χτιστεί μεταξύ της νέας γενιάς και του πολιτικού συστήματος. Διότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να γίνει κάποιος viral μέσω μιας ανάρτησης αλλά να καλλιεργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και αυτό είναι η ουσία και το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Η αμφιβολία που υπάρχει στη νέα γενιά», πρόσθεσε.

Eκλογές 2023: Τι απασχολεί τους νέους για το μέλλον τους; – Η νεολαία επιλέγει να ενημερωθεί μέσω TikTok και Instagram, σύμφωνα με έρευνα

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η έρευνα δείχνει ότι η εργασία αλλά και η στέγαση είναι δύο από τα ζητήματα που πολύ απασχολούν στις συζητήσεις των νέων. «Οι νέοι σήμερα ,17 έως 21 χρονών σκέφτονται το εξωτερικό, δυστυχώς ακόμα και σήμερα μετά από αυτή τη δεκαετή περίοδο οικονομικής κρίσης» τόνισε επισημαίνοντας ότι μια καλά αμειβόμενη εργασία αλλά και μια εύκολη πρόσβαση σε στέγαση θα πρέπει να απασχολήσουν περισσότερο το δημόσιο διάλογο.

Παρόλα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Καρύπης, το γεγονός ότι έξι περίπου στους 10 νέους δηλώνουν ότι θα πάνε ή μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν. Ξέρετε, αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό και είναι πολύ ελπιδοφόρο.

Τι είναι η πρωτοβουλία “Συμμετέχουμε Δεν Απέχουμε»

Η πρωτοβουλία “Συμμετέχουμε Δεν Απέχουμε» επισημαίνει ότι «η δύναμη της ψήφου, είναι η δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας, να επηρεάσουμε τις αποφάσεις και να διαμορφώσουμε το μέλλον της κοινωνίας μας. Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί, να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας και να επιδιώξουμε τη δικαιοσύνη και την ισότητα.

Η ψήφος είναι το μοναδικό εργαλείο για την αλλαγή. Μέσω της ψήφου μας, μπορούμε να επιλέξουμε τους ηγέτες μας, να προωθήσουμε τις αξίες και τις ιδέες που μας εκφράζουν και να δράσουμε για τις αλλαγές που επιθυμούμε να δούμε στην κοινωνία μας. Είναι η δύναμη που μας δίνει τη δυνατότητα να επηρρεάσουμε την επόμενη μέρα.

Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ψήφος είναι η δύναμη μας να επηρεάσουμε το μέλλον. Είναι η ευκαιρία μας να αναδείξουμε τις αξίες αλλά και τις ανησυχίες μας. Η συμμετοχή μας είναι αναγκαία για να διαμορφώσουμε το αύριο που μας αξίζει.

Η παρέμβαση νέων καλεί όλες και όλους τους νέους να συμμετέχουν στις εκλογές και να μην αφήνουν τους “άλλους” να αποφασίζουν για εκείνους. Πραγματοποιώντας σειρά εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Άρτα με φοιτητικούς και νεανικούς συλλόγους στοχεύει να αναδείξει την αξία της συμμετοχής, ζητώντας παράλληλα από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ανεξαρτήτως παράταξης να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία: «Nα είναι μαζί μας ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή». Πήγαινε να ψηφίσεις και να κάνεις τη φωνή σου να ακουστεί! #παρεμβασηστιςεκλογες.

Περισσότερες πληροφορίες μέσα από το www.paremvasi.gr

Πηγή: «Νewsroom» | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος