Τζούμης και Παπαφλωράτος αναλύουν τη συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου (video)

Array

αποτελέσματα της συνάντησης Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου σχετικά με την αγορά των μαχητικών F-16 σχολίασαν στην ΕΡΤ ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης και ο διεθνολόγος Ιωάννης Παπαφλωράτος με αφορμή το ποιοτικό πλεονέκτημα στην αεροπορική ισχύ που έχει η Ελλάδα έναντι της Άγκυρας.

«Πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να δώσουν τα F-16 και έχει εκφραστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο και, ενδεχομένως, είναι και θέμα χρόνου πότε θα τα πάρει η Τουρκία. Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι υπάρχει διάθεση να μας παρέχουν ένα ποιοτικό πλεονέκτημα και αυτό έχει σχέση με τα F-35 που είναι ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς το οποίο εκπέμπει χαμηλή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και εν γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα εχθρικά ραντάρ» σημείωσε ο κ. Τζούμης.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδα σε αέρα και θάλασσα που είναι σε εξέλιξη τόνισε ότι ανατρέπει τις ισορροπίες και αυτό είναι κάτι που οι Τούρκοι το γνωρίζουν.

Μιλώντας για τον τουρκικό αναθεωρητισμό που εκφράζεται τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και από άλλους ομοεθνείς του ο κ. Τζούμης εξέφρασε την άποψη ότι θα συνεχιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντί μας. Και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η στρατιωτική ενίσχυση της χώρας μας ενδεχομένως να τους οδηγήσει τους επόμενους μήνες σε μια κλιμάκωση της έντασης ή και σε μία κρίση με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στις τουρκικές εκλογές που θα γίνουν στις 14 Μαϊου δήλωσε ότι δημοσκοπικά τα πράγματα για τον Ερντογάν είναι 50%-50%». Στο πολωμένο πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στην Τουρκία αναφέθηκε και η Αριάννα Φερεντίνου λέγοντας ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα οριακά.

«Το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξει μια κλιμάκωση της έντασης. Οι Τούρκοι δεν αφήνουν περιθώρια στους Αμερικανούς για κάτι άλλο. Χθες, είχαμε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Φαίνεταιότι συνεχίζουν τη στρατηγική την οποία έχουν απέναντι στη χώρα μας, αυτή δηλαδή του αναθεωρητισμού. Είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη που θα γίνει τέλος Φεβρουαρίου από τον κ. Μπλίνκεν» είπε ο κ. Τζούμης.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία μίλησε για την πολιτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί. Δεν πρέπει να ζητωκραυγάζουν γι’ αυτή τη συνάντηση στην οποία δεν βγήκε κάτι σημαντικό. Θα δούμε στο άμεσο προσεχές διάστημα».

Δεν πήρε σχεδόν τίποτα ο Τσαβούσογλου

Aπό την πλευρά του ο νομικός και διεθνολόγος Ιωάννης Παπαφλωράτος έκανε λόγο για «τυπικό ανακοινωθέν» που δίνει έναν τόνο και στο οποίο επισημαίνεται ότι συζητήθηκαν πολλά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση στις θέσεις τους. Ναι μεν οι Αμερικανοί έδειξαν την ευχαρίστησή τους για τον διάδρομο με τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, ναι μεν θα συνεργαστούν σε διάφορα εμπορικά με τους Τούρκους, εν τούτοις εστίασαν στο θέμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία» σχολίασε ο κ. Παπαφλωράτος.

Μιλώντας για την κωλυσιεργεία από την πλευρά της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο κ. Παπαφλωράτος είπε ότι αυτό δυσαρεστεί τις ΗΠΑ προσθέτοντας ότι ακόμα και το νομοσχέδιο, το οποίο λέγεται ότι θα κατατεθεί στο Κογκρέσο, υπάρχει ένα απροσδιόριστο μέλλον στο αυτό θα συζητηθεί.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος