Η αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας – Μία χρονιά με διαρκείς προκλήσεις και απειλές

Με τον τουρκικό αναθεωρητισμό ν’ αποτελεί στρατηγική επιλογή και τις πολεμικές απειλές να ηχούν όλο και πιο δυνατά από την άλλη πλευρά του Αιγαίου πέφτει η αυλαία του 2022, μια χρονιά διαρκούς έντασης με την αποκλειστική υπαιτιότητα της Άγκυρας.

«Επί σχεδόν μισό αιώνα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον διαρκώς εντεινόμενο τουρκικό αναθεωρητισμό, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απειλής πολέμου, και με την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να επιβάλλει ένα νέο «υπόδειγμα» διμερών και περιφερειακών σχέσεων, ασύμβατο με κάθε έννοια καλής γειτονίας και σεβασμού σε θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Νέα αναφορά σε casus belli από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, με τον Χουλουσί Ακάρ μάλιστα να αποκαλεί την Ελλάδα επεκτατική δύναμη. «Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση χωρικών υδάτων. Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας; Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, “ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα}». είπε.

Από την πλευρά του ο Ν. Δένδιας τόνισε: «Η ελληνική Κυβέρνηση, έχει επιλέξει να μην συρθεί σε μία άγονη αντιπαράθεση και στις συνθήκες πόλωσης που διαμορφώνει το καινοφανές τουρκικό αφήγημα. Παράλληλα, όμως, καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να απεμπολήσει τα εθνικά της συμφέροντα».

Στο πλευρό του Γερουσιαστή Μενέντεζ όσον αφορά την αντίθεσή του για την αναβάθμιση ή την αγορά νέων F-16 από την Τουρκία τάσσεται ο ελληνοαμερικανικός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Συμμερίζομαι την ισχυρή αντίθεση του Γερουσιαστή Μενέντεζ σε οποιαδήποτε τέτοια πώληση. Οι συνεχιζόμενες παράνομες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και οι αρχηγοί των επιτελείων άκουσαν τα κάλαντα από την μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανεττάκος ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος