“Φρένο” Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου για F16 – Εξελίξεις μόνο μετά την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ “βλέπουν” οι ΗΠΑ (video)

Array

Στο επίκεντρο της συνάντησης Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον βρέθηκε το θέμα της αγοράς και αναβάθμισης μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Άγκυρα. Τι έγινε ακριβώς χθες στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα, Λένα Αργύρη.

«Δεν φαίνεται πως κέρδισε τίποτα ουσιαστικό ο Τσαβούσογλου από τη συνάντησή του με τον κ. Μπλίνκεν, καθώς όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του αφότου αποχώρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές σε όλα τα θέματα παραμένει» δήλωσε στις «Συνδέσεις» η Λένα Αργύρη.

Ειδικότερα, όπως είπε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έβγαλε μετά την συνάντηση των αντιπροσωπιών μια πικρία, καθώς οι Τούρκοι ταξίδεψαν στην Αμερική με αυξημένες προσδοκίες.

Σχολιάζοντας το επιχείρημα του Τσαβούσογλου ότι «είναι προς το κοινό συμφέρον των δύο χωρών να προμηθευτεί η Τουρκία τα αεροπλάα» τόνισε ότι αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο δεν συμμερίζονται εδώ στις ΗΠΑ και κυρίως στο Κογκρέσο.

Οι Αμερικανοί μετέφεραν στην τουρκική αντιπροσωπεία ότι το θέμα των F-16 δεν πρέπει να συνδέεται με την επικύρωση της ένταξης Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που πραγματικά για τiς HΠΑ αποτελεί προϋπόθεση για να πάει η οποιαδήποτε συζήτηση για τα μαχητικά αεροσκάφη ένα βήμα παραπέρα.

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο Αμερικανού αξιωματούχου ότι «αν δεν προχωρήσουμε στην ένταξη των δύο χωρών, δεν θα υπάρξει καμία εξέλιξη στο θέμα των μαχητικών» όπως αποκάλυψε η Λένα Αργύρη.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, ο κ. Τσαβούσογλου έδειξε μια δυσπιστία απέναντι στην Ουάσιγκτον για το αν θέλει πραγματικά να προχωρήσει στην συμφωνία αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών.

«Σε ότι μας αφορά υπήρξε μεγάλη γκρίνια ότι μας στηρίζουν, ότι μας ενισχύουν, ότι δεν κρατούν την παραδοσιακή ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», περιέγραψε η Ελληνίδα δημοσιογράφος.

Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσαν ότι μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων συζητήθηκαν τα F-16 και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Σε ό, τι αφορά στη διαδικασία των F-16, είπαν πως πρέπει να περάσει μέσα από το Κογκρέσο. Συνεργάζονται με το Κογκρέσο, και ο κ. Μπλίνκεν συμβουλεύεται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας στην αρμόδια επιτροπή. Διαδικασία που όπως φαίνεται δεν έχει καν ξεκινήσει», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Μιλώντας για μια σημαντική εξέλιξη που προέκυψε τις τελευταίες ώρες τόνισε ότι αφορά τη διευκρίνιση που έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις κυρώσεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) γιατί από τότε που έγινε η διαρροή για τα F-16, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι μα πώς γίνεται να γίνει όλη αυτή η συναλλαγή όταν η Τουρκία βρίσκεται σε κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κυρώσεις του νόμου CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία αρκεί να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος σε οποιοδήποτε συμβόλαιο η προεδρία Αμυντικής βιομηχανίας την οποία αφορούσαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020.

«Αυτό που λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ότι ο νόμος επιβάλλει κυρώσεις σε οντότητες και σε ιδιώτες και όχι σε χώρες. Έτσι η Τουρκία γενικότερα δεν είναι σε κυρώσεις», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Αθήνα στις 20 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να δούμε και μια συνεδρίαση του σχήματος 3+1, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ.

«Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τηρούν σιγήν ιχθύος, ωστόσο έχει διαρρεύσει ότι πράγματι θα γίνει αυτό το επίσκεψη προς το τέλος Φεβρουαρίου» σύμφωνα με πληροφορίες.

Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος