Θ. Τσακίρης, καθ. Γεωπολιτικής: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τον χειμώνα – Μέχρι το ΄23 η ενεργειακή κρίση (video)

Array

«Αυτή την στιγμή η Ευρώπη φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τον χειμώνα που έρχεται με μια σχετική αισιοδοξία» δήλωσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση, που είναι απότοκος του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι η αισιοδοξία που επικρατεία στα κράτη μέλη της ΕΕ πηγάζει από το γεγονός ότι έχουν γεμίσει όλες οι αποθήκες φυσικού αερίου σε ποσοστά πάνω από 90% στην Ευρώπη.

Με πληρότητα 90% οι δεξαμενές φυσικού αερίου

Αναφερόμενος στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που προμηθεύεται η ΕΕ για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο τόνισε ότι «υπάρχει μια πληθώρα αυτή τη στιγμή επιπρόσθετων φορτίων, που μπορεί να μας δώσει ένα εύρος βαθμό ευελιξίας. Το δεύτερο είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες είναι ασυνήθιστα υψηλές».

Θ. Τσακίρης, καθ. Γεωπολιτικής: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τον χειμώνα – Μέχρι το ΄23 η ενεργειακή κρίση (video)
(AP Photo, File)

Όπως είπε στην ΕΡΤ αυτή την περίοδο παρατηρείται μια σημαντική καταγραφή μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στη βιομηχανία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο έχει μειώσει την πίεση στα εθνικά συστήματα ενέργειας.

Σχολιάζοντας τις συμφωνίες Τουρκίας  – Ρωσίας στο κομμάτι της ενεργειακής συνεργασίας επεσήμανε ότι η Άγκυρα θα συνεχίζει να επωφελείται εφόσον δεν έχει κανένα κόστος από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αν και παραβιάζει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Πολιτικά δηλητηριασμένο το ρωσικό φυσικό αέριο

«Το ρωσικό αέριο είναι το ανταγωνιστικότερο από οικονομική άποψη που υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά είναι πολιτικά δηλητηριασμένο αυτή τη στιγμή. Για για να μην ξαναπάμε στις συνθήκες που ζήσαμε του τελευταίους μήνες, όταν η Ευρώπη ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι έχει μεγάλη εξάρτηση φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που πλέον είναι γεωπολιτικός ανταγωνιστής της Ευρώπης και έτσι της συμπεριφερόμαστε κάνοντας κινήσεις οικονομικού πολέμου εναντίον της, θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές πηγές», πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης.

Σύμφωνα με τον γεωπολιτικό αναλυτή η εύρεση εξίσου οικονομικών εναλλακτικών πηγών δεν θα γίνει άμεσα, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Η κρίση που ζούμε δεν θα αποκλιμακωθεί ούτε μέσα στο’23 και ο επόμενος χειμώνας θα είναι και αυτός δύσκολος» εκτίμησε ο κ. Τσακίρης εξηγώντας ότι αν υπάρξει και άλλη δολιοφθορά σε έναν αγωγό αερίου θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος