Ποια ποσότητα φυσικού αερίου θέλει να αγοράσει η Ευρώπη από τη Ρωσία

Array

Η Άγκυρα επί του παρόντος δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που θα ήταν διατεθειμένες να αγοράσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία, μέσω του προβλεπόμενου κέντρου φυσικού αερίου στο έδαφος της Τουρκίας, δήλωσε στο TASS η πηγή από την τουρκική κυβέρνηση.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσο αέριο είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν οι Ευρωπαίοι από τη Ρωσία. Ορισμένες χώρες από την ΕΕ είναι έτοιμες να επιστρέψουν στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους από το ρωσικό αέριο και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παρόμοια εξέλιξη και σε άλλες χώρες.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εξετάσει έναν οδικό χάρτη για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στο έδαφός της, σύμφωνα με την προηγούμενη πρόταση της Μόσχας.

Ωστόσο, είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν «ακριβείς ημερομηνίες για συνομιλίες με τη Ρωσία» για το θέμα, σύμφωνα με το TASS.

Στην ομιλία της περασμένης εβδομάδας στο Ενεργειακό Φόρουμ της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία του μεγαλύτερου κέντρου φυσικού αερίου στην Ευρώπη στην Τουρκία και την ανακατεύθυνση σε αυτό το κέντρο του όγκου του φυσικού αερίου, του οποίου η διέλευση μέσω του Nord Stream δεν είναι πλέον εφικτή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την κατασκευή ενός άλλου συστήματος αγωγών φυσικού αερίου και τη δημιουργία κέντρου στην Τουρκία, μέσω του οποίου θα παραδίδεται φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, εάν ενδιαφέρονται.

Σύμφωνα με το RT, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι ο περιορισμός των τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη εκροή φθηνότερης ενέργειας σε χώρες που δεν αποτελούν μέρος του συστήματος, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου έως και 9 δισεκατομμύρια κυβικά. Αυτό θα συνεισφέρει στη παραγωγή φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην ΕΕ για χώρες εκτός ΕΕ που εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχουν ανώτατο όριο τιμής, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία.

Πηγή: https://vecer.mk/svet/kolku-gas-saka-evropa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος