Στ. Πολίτης, αντιναύαρχος ε.α.: Η Τουρκία κάτι προετοιμάζει – Δ. Τριανταφύλλου: Η δηλητηρίαση της τουρκικής κοινής γνώμης είναι συνεχής (video)

Array

«Εκτός ορίων» είναι καθημερινά η τουρκική ρητορική είτε μέσω του Ταγίπ Ερντογάν, είτε μέσω άλλων υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων αξιωματούχων. Για το νέο αυτό κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ο Στέλιος Πολίτης, αντιναύαρχος ε.α. και διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου.

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός και πρέπει να ανησυχούμε. Όντως έχει αυξάνει τα αυξήσει τα ποσοστά του ο κ. Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις. Παρόλο που υστερεί πάρα πολύ, μπορεί να κερδίσει τις εκλογές» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Τριανταφύλλου επισημαίνοντας ότι η δηλητηρίαση της κοινής γνώμης είναι συνεχής.

«Για για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια που βρίσκομαι στην Τουρκία, φοιτητές με πλησιάζουν και με ρωτάνε με ανησυχία, αν πραγματικά βρισκόμαστε σε φάση που υπάρχει περίπτωση να πάμε σε πόλεμο. Υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία και νομίζω καθημερινά πια υπάρχει αυτός “βομβαρδισμός” κατά της Ελλάδος. Είναι ένα ανησυχητικό κλίμα», ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

O κ. Τριανταφύλλου επεσήμανε στην ΕΡΤ ότι η εντεινόμενη επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου «όντως ταυτίζεται με τα εσωτερικά, αλλά έχει σχέση και γενικότερα με τη θέση της Τουρκίας, όπως τη βλέπει η ίδια στον κόσμο».

Πώς επηρεάζουν οι εκλογές τη ρητορική Ερντογάν

Σύμφωνα με τον κορυφαίο Έλληνα διεθνολόγο, το μήνυμα της Τουρκίας είναι το ακόλουθο: «Έχω την ικανότητα, αν δεν γίνει το δικό μου, να προκαλέσω αναταραχή» είπε προσθέτοντας ότι πάντα οι δηλώσεις κατά της Ελλάδας συνοδεύονται και με δηλώσεις κατά της Αμερικής».

Σχολιάζοντας τη διολίσθηση των τουρκικών των σχέσεων με τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τη σύσφιξη των δεσμών με Κίνα και Ρωσία, ο κ. Τριανταφύλλου υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος προβληματίζεται έντονα. «Δεν ξέρει τι να κάνει γιατί υπάρχει και το εσωτερικό μέτωπο, όπου έχει έναν εταίρο που τον έχει ανάγκη για να κερδίσει τις εκλογές» δήλωσε αναφερόμενος στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί που εκφράζει μια αντιδυτική και ελληνική ρητορική, όντας υπέρ της ευρασιατικής προσέγγισης της Τουρκίας.

Ο κ. Τριανταφύλλου υποστήριξε ότι αυτός ο παράγοντας ξεκάθαρα περιορίζει τον Ερντογάν για την στρατηγική που θα ακολουθήσει ως προς τα ελληνοτουρκικά.

«Πάρα πολλοί στην Ελλάδα αλλά και αλλού αναρωτιούνται αν πια οι κινήσεις του κ. Ερντογάν έχουν ορθολογική σκέψη ή αν αφορούν την πολιτική του επιβίωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τις αναφορές της τουρκικής ηγεσίας στην Ελλάδα μίλησαν στις «Συνδέσεις» η Αριάννα Φερεντίνου και ο Φάνης Παπαθανασίου. «Το επόμενο διάστημα θα δούμε αρκετά επιθετικές κινήσεις όσον αφορά τη ρητορική αλλά και τη στρατηγική αντιμετώπιση της Ελλάδας», δήλωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Κωνταντινούπολή.

Στ. Πολίτης: Να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο

Για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησηw των ελληνικών νησιών που ζητούν οι Τούρκοι μίλησε ο Στέλιος Πολίτης, αντιναύαρχος και διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου υποστηρίζοντας ότι «h Toυρκία κάτι προετοιμάζει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο. Η Τουρκία, ακόμα και στην περίοδο της Διασκέψεως της Λωζάννης το 23 προσπαθούσε να πείσει ότι η Ελλάδα είναι επιθετική. Γι’ αυτό το λόγο τα νησιά δεν πρέπει να έχουν στρατό, ενώ και τότε ο Βενιζέλος είχε πει ότι δεν είναι σωστό. Αυτό και ό, τι έγινε στη Μικρασιατική εκστρατεία έγινε με στρατό που μεταφέρθηκε από την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν ήταν βατήρες στα νησιά».

Αναλύοντας τα κίνητρα πίσω από τις επιθέσεις του Ερντογάν ο κ. Πολίτης δήλωσε  ότι απώτερος στόχος είναι να φανατίσει τον κόσμο: «Δεν πρέπει να ανησυχούμε με αυτά που λέει ο κ. Ερντογάν, όσο για την αντίδραση του λαού που τον ακούει. Αυτά πρέπει να μας ανησυχούν περισσότερο και να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο. Η Τουρκία δεν θα κάνει τίποτα εάν δεν βρει μια αφορμή».

Μιλώντας για το τώρα και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Λέσβου και της Σάμου που θέτει η Τουρκία, ο κ. Πολίτης τόνισε ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης δεν λέει ότι (τα νησιά) παραχωρούνται υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Επίσης, δεν πρέπει να συζητάμε καθόλου για τα Δωδεκάνησα, διότι στη Συνθήκη των Παρισίων δεν είναι μέρος η Τουρκία, άρα δεν μπορεί να αντλεί δικαιώματα από αυτήν».

Διπλωματικά η Ελλάδα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο

Ερωτηθείς τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που δείχνει να βγαίνει εκτός ελέγχου ο αντιναύρχος εν αποστρατεία δήλωσε εμφατικά ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. «Ο αμυνόμενος, ειδικά σε νησί, βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση σε σχέση με τον επιτιθέμενο» πρόσθεσε ο κ. Πολίτης.

Αναφορικά με ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση ο κ. Πολίτης τόνισε ότι «διπλωματικά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο καλύτερο σημείο. Δεν αρκεί όμως αυτό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο σενάριο. Και εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ό,τι η προετοιμασία για την άμυνα δεν είναι μόνο του στρατού. Ο πόλεμος δεν γίνεται μόνο με τις ένοπλες δυνάμεις γίνεται με όλο το έθνος. Ας ελπίσουμε ό,τι αργά η γρήγορα θα υπάρχει μια τουλάχιστον προσωρινή εκτόνωση με κάποιες πρωτοβουλίες φίλων και εταίρων, προκειμένου να μην φτάσουμε σε αυτά τα σενάρια και να υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διάλογο. Το ανησυχητικό σε αυτή τη συγκυρία είναι ότι δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα αλλάξει το επόμενο διάστημα».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος