Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

«Η ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου δεν είναι αμφισβητήσιμη, και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών θα πρέπει να γίνεται σεβαστή», ξεκαθάρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας στο διπλό τουρκικό διάβημα διαμαρτυρίας «για ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων στη Λέσβο και τη Χίο».

Σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις επισημαίνει παράλληλα ότι η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.
Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμο και ασύμβατο με το Διεθνές Δίκαιο το τουρκικό διάβημα. Τόνισε ακόμη, ότι ο πρέσβης μας στην Άγκυρα υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά πως οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα που απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της, ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική εθνική κυριαρχία.

Σημειώνεται ότι μόνο τη Δευτέρα (26/9) καταγράφηκαν 96 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου.

Λίγο αργότερα, και σε ιδιαίτερα επιθετικό τόνο, ο Ταγίπ Ερτογάν είπε πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, και έκανε λόγο «για ελληνικές προκλήσεις που οδηγούν σ` ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τους πολιτικούς και τον λαό της Ελλάδας».

Η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη για την στρατιωτικοποίηση των νησιών

Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα, καθώς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, “ζητήθηκε από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά“.Στη Hurriyet γίνεται λόγος για “σκανδαλώδη αποστολή” τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων, που δώρησαν οι ΗΠΑ, στη Λέσβο και τη Σάμο, “τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς“.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος