Στ. Αργυρίου, ψυχολόγος: Κάθε φορά που μια γυναίκα κακοποιείται, κακοποιείται η ίδια η ζωή (video)

Array

Για τη ψυχολογία μιας γυναίκας, μητέρας, συντρόφου και κόρης που ζει σε ένα περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας και υπομένει λεκτικές και σωματικές επιθέσεις από τον σύντροφο ή τον σύζυγό της μίλησε στην ΕΡΤ η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου τονίζοντας ότι «όλα τα περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι στην πράξη οι γυναίκες δεν φεύγουν από το σπίτι».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» η κ. Αργυρίου τόνισε ότι για να απευθυνεί μια γυναίκα – θύμα κακοποίησης σε μια δομή φιλοξενίας θα πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια. Εξηγώντας πώς εισπράτει μια γυναίκα που είναι θύμα έμφυλης βίας τα συνεχή περιστατικά γυναικοκτονιών η ψυχολόγος τόνισε ότι «δε νιώθει ασφάλεια γιατί βλέπει μια γυναίκα με την οποία ταυτίζεται να χάνει τη ζωή της».

Γυναίκες πέφτουν καθημερινά θύματα βίας

Όπως τόνισε, «τα περιστατικά αυτά δείχνουν ότι κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του» αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η κοινωνία είμαστε εμείς.

«Κάθε φορά που μια γυναίκα κακοποιείται, κακοποιείται η ίδια η ζωή» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσες γυναίκες πέφτουν καθημερινά θύματα βίας και πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της πρόληψης».

Στ. Αργυρίου, ψυχολόγος: Κάθε φορά που μια γυναίκα κακοποιείται, κακοποιείται η ίδια η ζωή (video)
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση ενάντια στις γυναικοκτονίες. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Υπάρχει κλιμάκωση στη βία

«Το κομμάτι της βίας έχει κλιμάκωση. Ξεκινά από μικρά και αθώα περιστατικά και δυστυχώς επειδή όλα αυτά τα περιστατικά μένουν ατιμώρητα μιλάμε πλέον για θύματα», δήλωσε η κ. Αργυρίου.

Μιλώντας για τη μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών με αφορμή τα τρία νέα περιστατικά -σε Ρέθυμνο, Ζάκυνθο, Περιστέρι- η κ. Αργυρίου επισήμανε ότι η βία εμφανίζεται όπου δεν υπάρχει παιδεία.

«Όλες αυτές οι (βίαιες) συμπεριφορές δείχνουν σχέσεις ιδιοκτησιακού χαρακτήρα. Δεν μπορεί να ανακοινώνεται ένα διαζύγιο και το επόμενο στάδιο να είναι ο φόνος. Υπάρχει πρόβλημα στην κοινωνία και υπάρχει πρόβλημα και στις νέες γενιές» είπε η κ. Αργυρίου.

Αναφερόμενη στον τρόπο ανατροφής των σημερινών παιδιών που δείχνουν να μην μπορούν να διαχειριστούν την απόρριψη υποστήριξε ότι μεγαλώνουν σε «περιβάλλοντα συνασθηματικής υπερπροστασίας και αόρατης βίας» καταδεικνύοντας ότι πολλοί γονείς δεν ασχολούνται ουσιαστικά με τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την ίδια, βλέπουμε πλέον στην ελληνική κοινωνία ένα άσχημο μοντέλο συμπεριφοράς να συνεχίζει να αναπαράγεται.

Για το θέμα της έμφυλης βίας μίλησε στην ΕΡΤ και ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, λέγοντας ότι αν όλοι ασχοληθούμε μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα. «Δεν μπορεί πια να το διαχειριστεί πια κανείς. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η παιδεία είναι χαμηλά στην ατζέντα».

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος