Λ. Τσούκαλης: Κίνδυνος να οξυνθεί η κρίση στη Γαλλία – Κερδίζει έδαφος η Λεπέν

Δεν υπάρχουν αναλογίες με την Ελλάδα, καθώς η Γαλλία δεν είχε μνημόνιο, ενώ στη χώρα μας, λόγω των ακραίων αντιδράσεων, τελικά επέβαλε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Λουκάς Τσούκαλης

Η ταραχώδης τελευταία τετραετία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μαρόν και η μομφή που δέχεται από τα συνδικάτα αλλά και την κοινωνία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, το πολιτικό κενό που αφήνει με ενδεχόμενο να τον διαδεχτεί η άκρα Δεξιά , αλλά και οι αναλογίες της κρίσης με την Ελλάδα, αναλύθηκαν στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ από τον Καθηγητή Διεθνών Υποθέσεων στο Παρίσι και πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκά Τσούκαλη.

Η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν διολισθαίνει και η ρήξη του με τα συνδικάτα είναι σοβαρή, ενώ είναι παράδοση στη Γαλλία να εκφράζεται βίαια η δυσαρέσκεια. Παράλληλα προκαλεί ανησυχία η άνοδος στα ποσοστά της άκρας Δεξιάς ενώ αποδυναμώνεται το κέντρο, όπως το εκφράζει ο Γάλλος πρόεδρος και στην άλλη άκρη είναι ο προχωρημένης ηλικίας ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, είπε ο καθηγητής. Είναι σοβαρότατος ο κίνδυνος να δούμε πρόεδρο την Μαρίν Λεπέν κάτι καθόλου καλό για τη Γαλλία και την Ευρώπη, πρόσθεσε.

Το φυτίλι άναψε με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά η δυσαρέσκεια διογκωνόταν με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Και μπορεί σε άλλες χώρες να έχει αλλάξει το όριο συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια με δίκαιο το επιχείρημα του Μακρόν ότι όσο ανεβαίνει το πρσδόκιμο ζωής δεν είναι παράλογο να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, αλλά παράλληλα οι Γάλλοι του καταλογίζουν αλλαζονεία, υπεροψία και συγκεντρωτισμό, τόνισε ο Λουκάς Τσούκαλης. Στον αντίποδα, χαρακτήρισε τον δείκτη ευφυΐας του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και την καλλιέργειά του ως ξεχωριστή μεταξύ των ομολόγων του.

«Δεν αρέσει στους Γάλλους, να έχει πάντα δίκιο ο πρόεδρος», πρόσθεσε ο καθηγητής, σχολιάζοντας ότι έπρεπε ο Μακρόν να έχει κάνει διαχωρισμό, εξαιρώντας τουλάχιστον όσους ασκούν ανθυγιεινά και βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα.

Αναφέρθηκε επίσης στην αμφίσημη σχέση των Γάλλων με το κράτος, καθώς το αμφισβητούν, ενώ περιμένουν από αυτό πολλά, ενώ υπενθύμισε ότι στη Γαλλία η Παιδεία και η Υγεία είναι παράγοντες εθνικής υπερηφάνειας, απορροφώντας μάλιστα το 60% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν αναλογίες με την Ελλάδα, καθώς η Γαλλία δεν είχε μνημόνιο, ενώ στη χώρα μας, λόγω των ακραίων αντιδράσεων, τελικά επέβαλε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Τσούκαλης. Σε ερώτηση σχετικά με αντίστοιχα προβλήματα στην Ευρώπη, ο καθηγητής είπε ότι οι κλυδωνισμοί συνδέονται με την μεγάλη οικονομική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας: Φοβάμαι ότι η ένταση θα συνεχιστεί και μπορεί να πάρει οξύτερη μορφή.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος