Πρόταση η συμμαχία του Μακρόν «Μαζί» να γίνει ενιαίο κόμμα – Έριδες εντός της Συμμαχίας της Αριστεράς

ανταπόκριση από Παρίσι: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Το κόμμα του Μακρόν προτείνει να γίνει η συμμαχία «Ensemble» («Μαζί») ένα ενιαίο κόμμα με το ίδιο όνομα, καθώς η μετονομασία του κόμματος Μακρόν σε «Αναγέννηση» δεν είναι επίκαιρη πλέον. Ενιαίο κόμμα προτείνει και ο Μελανσόν να γίνει η Συμμαχία της Αριστεράς (NUPES).
Όμως οι έριδες άρχισαν ήδη. Ο εθνικός γραμματέας των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση μομφής που πρότεινε το κόμμα του Μελανσόν «Η Ανυπότακτη Γαλλία» για τις 5 Ιουλίου στην νέα Εθνοσυνέλευση, δεν τους συμβουλεύτηκε κανένας.

Η απάντηση των άλλων κομμάτων της Συμμαχίας για ενιαίο κόμμα είναι: ΝΟΝ/Οχι.

Αν διαλυθεί η συμμαχία της Αριστεράς, αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται η Μαρίν Λε Πεν (89 βουλευτές), το είπε και η ίδια σήμερα το πρωί Δευτέρας: «Είμαι το δεύτερο κόμμα στη Βουλή».

Τότε ο Μακρόν μπορεί να καλέσει σε «δημοκρατικό μέτωπο» εναντίον της Λε Πεν, άρα συσπείρωση γύρω από την πλειοψηφία του, πράγμα που δεν έπραξε εναντίον της στο 2ο γύρο των βουλευτικών αλλά εναντίον του Μελανσόν και έτσι «δώρησε» 89 έδρες στην Λε Πεν.

Η πρόταση μομφής μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία για τον Μακρόν γιατί θα γίνουν αντιληπτές οι σχέσεις δυνάμεων στο εσωτερικό κάθε παράταξης και ποιος είναι διατεθειμένος να τον υποστηρίξει εναντίον του Μελανσόν. Όσο για μια πιθανή παραίτηση της κυβέρνησής τους, έτσι και αλλιώς έπρεπε να ανασχηματίσει την κυβέρνηση ή/και να ονομάσει νέο Π/Θ.

Το «διαίρει και βασίλευε» θα είναι μια από τις στρατηγικές του ενώ θα προσπαθήσει να:

  • Συνάψει συμμαχία/ες ή να «ψαρεύει» βουλευτές απ’ όλες τις παρατάξεις υποσχόμενος υπουργεία και Π/Θ
  • Διαπραγματεύεται ανά περίπτωση/ ανάγκη νομοσχεδίου (πολύ χρονοβόρο και καθόλου εγγυημένο)
  • Ή περιμένει 1 χρόνο, η Εθνοσυνέλευση «βαλτώνει», ακυβερνησία, ο Μακρόν κατηγορεί για όλα τα δεινά την παραλυμένη Εθνοσυνέλευση, λέει στους Γάλλους «πάμε για νέες εκλογές γιατί η Εθνοσυνέλευση που ψηφίσατε δεν λειτουργεί». Μεγάλο ρίσκο για τον ίδιο αλλά και για τους υπόλοιπους. Εκβιασμός προς τα άλλα κόμματα.

Η πρόταση μομφής θα κατατεθεί στις 5 Ιουλίου. Τότε είναι που θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της (ανασχηματισμένης κυβέρνησης λόγω ήττας στις βουλευτικές 3 νυν υπουργών) της Π/Θ Ελιζαμπέτ Μπορν. Θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία με συμμαχίες.

Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι υποχρεωτική αλλά είθισται. Όμως σε αυτή την περίπτωση, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι εξασφαλισμένη αν δεν απέχουν ορισμένα κόμματα π.χ. οι Ρεπουμπλικάνοι.

Δεν θα χρειαστεί ψήφος εμπιστοσύνης γιατί «Η Ανυπότακτη Γαλλία» ανακοίνωσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Μελανσόν δεν θα είναι παρών γιατί δεν είναι βουλευτής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος