Κική Σονίδου, πρ. Ελλήνων Γιατρών για στρεπτόκοκκο: Γιατί έχουμε έξαρση κρουσμάτων – Μας ανησυχεί το νέο στέλεχος του ιού (video)

Array

«Μετά την πανδημία τα παιδιά προσβάλλονται πολύ πιο εύκολα από τις λοιμώξεις και μας δίνουν ανησυχητικά κλινικά στοιχεία» δήλωσε στην ΕΡΤ η Κική Σονίδου, διευθύντρια πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο National Health System και πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών με αφορμή τα οκτώ παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο στη Μεγάλη Βρετανία.

«Στο νοσοκομείο βλέπουμε τον β αιμολυτικό της ομάδας Α που μας προκαλεί αυτή την ανησυχία. Είναι ένας καινούργιος ιός» τόνισε η γιατρός τονίζοντας ότι φέτος υπάρχει μια τεράστια αύξηση κρουσμάτων.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τα 4.622 κρούσματα στρεπτόκοκκου που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα εκτίμησε ότι παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ζούσαν σε ένα πιο αποστειρωμένο περιβάλλον και τώρα, όπως είπε, «τα παιδιά ξαναβγήκαν σε μια καθημερινότητα έχοντας χαμηλό ανοσοποιητικό γιατί δεν κολλούσαν κάτι άλλο. Έτσι ήταν προστατευμένα».

Σύμφωνα με την ειδικό μια από τις αιτίες για την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι λιγότεροι εμβολιασμοί που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και ότι πλέον υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα σχολεία και τα παιδιά δεν φοράνε μάσκες.

«Είναι πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού και αυτό που μας απασχολεί εμάς εδώ και αρκετό καιρό, είναι ότι η επιθετικότητα του» είπε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο.

Η κ. Σονίδου μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι υπάρχει συνύπαρξη ιών (κορονοϊού, γρίπης και συγκυτιακού) που κάνει το ανοσοποιητικό του παιδιού ακόμα πιο αδύναμο. «Exουμε δώσει έμφαση στον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης για να περιορίσουμε τις λοιμώξεις» ανέφερε η πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών στην Μ. Βρετανία.

Πηγή: EΡΤ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος