Κ. Σονίδου (Πρ. Ελλήνων Γιατρών Ην. Βασίλειο) στο Πρώτο για οξεία ηπατίτιδα: Πολλά παιδιά δεν έκαναν τα εμβόλιά τους τα 2 τελευταία χρόνια- Ίσως παίζει ρόλο (audio)

«Ήταν απίστευτο τους τελευταίους 4-5 μήνες πόσο πολλές λοιμώξεις βλέπαμε καθημερινά και πόσο αρρώστησαν τα παιδάκια φέτος. Λέγαμε ότι ήταν επειδή τα παιδιά ήταν 2 χρόνια απομονωμένα, δεν πήγαιναν στο σχολείο κάποια ή στον παιδικό σταθμό και επειδή αφαίρεσαν τις μάσκες πολύ γρήγορα, λέγαμε ότι αυτές ήταν οι αιτίες που βλέπαμε πολλές λοιμώξεις και συλλοιμώξεις, είχαμε πάρα πολλές γαστρεντερίτιδες, πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού, αμυγδαλίτιδες, βρογχίτιδες και λέγαμε ότι ίσως το ανοσοποιητικό τους είχε εξασθενήσει τα τελευταία δύο χρόνια, που ζούσαν σε ένα πιο αποστειρωμένο περιβάλλον» ανέφερε στην διάρκεια της εκπομπής «Σε Διάδραση» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την Αρετή Μπίτα, η Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Ηνωμένου Βασιλείου, Κική Σονίδου.

Στις λοιμώξεις με αδενοϊό, σύμφωνα με την κ. Σονίδου, μοιάζουν τα συμπτώματα με ένα απλό κρυολόγημα, μπορεί να πονάει ο λαιμός, να υπάρχει βήχας, καταρροή, φτέρνισμα, πονοκέφαλο, ρίγος ή και βρογχίτιδα. «Όταν ο πυρετός δεν πέφτει μετά από 3-5 μέρες, έχεις να κάνεις με μια πιο σοβαρή λοίμωξη. Έτσι φτάσαμε στον αδενοϊό που μπορεί να κάνει και επιπεφυκίτιδα και γαστρεντερίτιδα, οπότε όταν βλέπαμε ότι δεν είχαμε ύφεση των συμπτωμάτων αλλά είχαμε να κάνουμε με μια πιο βαριά κλινική εικόνα και αρχίσαμε να ψάχνουμε εργαστηριακά, τότε βρήκαμε αυξημένα ηπατικά ένζυμα και φτάσαμε στην οξεία ηπατίτιδα. Μας απασχόλησε ότι όταν κάναμε τεστ πάνω από το 75% των παιδιών είχαν έρθει σε επαφή με τον αδενοϊό 41. Η οξεία ηπατίτιδα, χτυπάει παιδιά από 11 μηνών μέχρι 10 ετών, αλλά ο μέσος όρος είναι περί τα 3 έτη. Μιλάμε για πολύ μικρά παιδάκια και εδώ (στην Μ. Βρετανία) οι οικογενειακοί γιατροί βλέπουμε τα παιδιά, δεν υπάρχουν παιδίατροι στην κοινότητα, ο παιδίατρος είναι κυρίως νοσοκομειακή ειδικότητα» συμπλήρωσε η κ. Σονίδου.

Χωρίς να αποκλείεται η συσχέτιση του κορονοϊού με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, καθώς ορισμένα παιδιά είχαν περάσει πρόσφατα covid, η κ. Σονίδου έβαλε στην εξίσωση και ένα ακόμα στοιχείο, αυτό του ελλιπούς εμβολιασμού των παιδιών στην Μ. Βρετανία τα χρόνια της πανδημίας. «Επειδή εμείς όλα τα εμβόλια τα κάνουμε δωρεάν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στο πολυϊατρείο, πολλοί γονείς τα τελευταία δύο χρόνια δεν έφεραν καν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. Ενδεχομένως αυτό να έχει κάποια επίπτωση στο ανοσοποιητικό τους και γι’ αυτό να έγιναν πιο ευάλωτα» σημείωσε.

Ο παράγοντας των συνθηκών διαβίωσης όπως και το ανοσοποιητικό ενός ανθρώπου παίζουν τεράστιο ρόλο στο πόσο θα νοσήσει, ενώ ακόμα και η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο, εξήγησε η κ. Σονίδου, ενώ συμπλήρωσε πως ενδεχομένως να υπάρχει κάποιος αυτοάνοσος μηχανισμός. «Περιμένουμε να αναλυθεί στο άμεσο μέλλον. Δεν θα είναι εύκολο. Δεν ξέρουμε στην διάρκεια της πανδημίας πόσο ισχυροί και μεταλλαγμένοι έχουν γίνει αυτοί οι ιοί, πόσο ανθεκτικοί έχουν γίνει στις θεραπείες, πώς το ανοσοποιητικό μας έχει αλλάξει και πόσες προκλήσεις θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει κάτι να κάνουμε εκτός από το να παρακολουθούμε τα παιδιά και να τηρούμε τις  καλές συνθήκες υγιεινής γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε. Να προσέχουμε τις μολύνσεις, ένα παιδί που έχει επιπεφυκίτιδα, γαστρεντερίτιδα, μια ιογενή λοίμωξη, να το προστατεύουμε από την έκθεση άλλων ανθρώπων για να μην νοσήσουν και αν δούμε ότι επιμένουν τα συμπτώματα, τότε να συμβουλευτούμε τον γιατρό» επισήμανε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος