K. Συριανός, γιατρός: Φόβοι για επιδημία χολέρας στη Συρία – Χωρίς βοήθεια οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι (video)

«Υπάρχουν πληροφορίες για επιδημία χολέρας στην περιοχή αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο κ. Συριανός επισημαίνοντας ότι λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών η κατάσταση είναι πολύ άσχημη

«Η εικόνα στη Συρία συνολικά είναι δραματική και φυσικά η πραγματικότητα της κατάστασης ποικίλλει, ανάλογα με τις περιοχές που είχαν πληγεί από το σεισμό. Οι επιπτώσεις του σεισμού έφτασαν μέχρι την κεντρική Συρία μέχρι τις πόλεις Χομς, Ταρτούς, Λαττάκεια, αλλά οι βασικές πληγές υπάρχουν στη βορειοδυτική Συρία, στο Χαλέπι, στο Ιντλίμπ και στην ευρύτερη επαρχία αυτών των παραμεθοριακών περιοχών που συνορεύουν με την Τουρκία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο γιατρός Καχλάν Συριανός, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας χολέρας στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τη χώρα καταγωγής τους, που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εμφύλιο πόλεμο, και δυσκολεύει την παροχή βοήθειας στους πληγέντες ο κ. Συριανός τόνισε ότι η πολυπλοκότητα της κατάστασης κάνει τα πράγματα πολύ πιο δραματικά.

«Στη βορειοδυτική Συρία υπάρχουν συνεργεία διάσωσης, οι οποίοι από την πρώτη μέρα του σεισμού έκαναν προσπάθειες απεγκλωβισμού χωρίς καμία απολύτως βοήθεια, ούτε από τη διεθνή κοινότητα φυσικά, ούτε από το καθεστώς. Το καθεστώς (Ασάντ) δεν επιτρέπει να φτάσει καμία βοήθεια σε αυτές τις περιοχές και είναι οι περιοχές που κατοικούνται σπό περίπου 3 εκατ. κατοίκους» δήλωσε ο κ. Συριανός.

Σχεδόν αδύνατη η μεταφορά βοήθειας

Όπως είπε, η μεταφορά βοήθειας στις πρώτες γραμμές στη Συρία έχει αποδειχθεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων προβληματική, σχεδόν αδύνατη. Και όπως τόνισε, στην περιοχή υπήρχε και από πριν ανθρωπιστική κρίση από τις εχθροπραξίες πόσο μάλλον μετά τον σεισμό που ισοπέδωσε τις ήδη ευάλωτες κατοικίες των Σύριων.

K. Συριανός, γιατρός: Φόβοι για επιδημία χολέρας στη Συρία – Χωρίς βοήθεια οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι (video)

Αναφερόμενος στην έλλειψη διεθνούς βοήθειας τις πρώτες κρίσιμες ημέρες δήλωσε ότι τα συνεργεία διάσωσης από τα Λευκά Κράνη εργαζόταν χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς να έχουν βαρύ εξοπλισμό.

«Ήδη υπάρχουν πληροφορίες και για επιδημία χολέρας στην περιοχή» αποκάλυψε ο κ. Συριανός επισημαίνοντας ότι λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών, πόσιμου νερού και ρεύματος η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Γεγονός που επιδείνωσε και η κατάρρευση ενός φράγματος που προκάλεσε πλημμύρες σε αρκετές κατεστραμμένες από τον Εγκέλαδο περιοχές.

«Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν ακόμα δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι» είπε ο Σύριος γιατρός καλώντας σε βοήθεια.

Χθες, για πρώτη φορά έφτασε μια ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ με έξι φορτηγά, αλλά όπως τόνισε ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής Γρεβενών γιατρός αυτή είχε σχεδιαστεί πριν από τον σεισμό και τις αυξημένες ανάγκες των διασωθέντων.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος