Κόλαση στη Συρία: Μάχη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων καθώς οι ελπίδες εξανεμίζονται

Εφιαλτικές ώρες περνάει η Συρία, όπου ο αριθμός των καταγεγραμμένων θυμάτων ξεπερνάει τις 3.000, με τους νεκρούς να θάβονται σε ομαδικούς τάφους.

Εφιαλτικές ώρες περνάει η Συρία, όπου ο αριθμός των καταγεγραμμένων θυμάτων ξεπερνάει τις 3.000, με τους νεκρούς να θάβονται σε ομαδικούς τάφους. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο. Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων είναι ελάχιστες, καθώς έχουν περάσει πια οι πρώτες κρίσιμες 72 ώρες από το σεισμό. Τεράστια είναι η συγκίνηση που προκαλούν οι διασώσεις μικρών παιδιών, ενώ το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε στη βορειοδυτική Συρία.

Μέσα από τα ερείπια η μικρή Ντάλα καλεί σε βοήθεια. Ο διασώστης της μιλά καθησυχαστικά. Έντρομο το παιδί αφήνεται στα χέρια του. Ζαλισμένο και σκονισμένο, ανασύρεται μέσα από τα χαλάσματα. Λίγη ώρα αργότερα, βγάζουν ζωντανή από το γκρεμισμένο κτίριο και την αδερφή της. Η Γκάνα ξυπνά μέσα στο νοσοκομείο, κλαίει και φωνάζει τους γονείς της χωρίς να γνωρίζει ότι είναι νεκροί.

Υπό δριμύ ψύχος, οι απέλπιδες προσπάθειες των διασωστών αποκαλύπτουν το σωματάκι ενός τρίχρονου αγοριού χωρίς τις αισθήσεις του. Είχε παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια με την αδερφούλα του επί 48 ώρες. Σοκαρισμένος ο μικρός Ταρίκ δέχεται τις πρώτες βοήθειες.

Άνιση μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες που δεν σταματούν λεπτό να αναζητούν ίχνη ζωής στα ερείπια, καθώς το «παράθυρο» για επιζώντες είναι 72 ώρες.

«Αχτίδα» ελπίδας το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ, που έφτασε στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας. «Πρέπει να εργαστούμε μαζί και ελπίζουμε τα πολιτικά ζητήματα να μην σταθούν εμπόδιο στο έργο μας», δήλωσε ο Ελ Μουσταφά Μπενλαμί, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Η Γαλλία θα χορηγήσει έκτακτη βοήθεια στον συριακό πληθυσμό ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα από την καταστροφή, ο Άσαντ προσπαθεί να επωφεληθεί, για να κερδίσει βοήθεια και τη στήριξη κάποιων αραβικών κρατών, ωστόσο η κρίση δεν πρόκειται να επηρεάσει την άποψη των δυτικών κρατών.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος