Αίγυπτος-Συρία: Συνομιλία αλ Σίσι-Μπασάρ αλ Άσαντ μετά το σεισμό για πρώτη φορά

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τηλεφώνησε την Τρίτη στον Σύριο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά τον σεισμό που άφησε πάνω από 5.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία. Του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τον ενημέρωσε για την εντολή του να δοθεί όλη η πιθανή ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τηλεφώνησε την Τρίτη στον Σύριο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά τον σεισμό που άφησε πάνω από 5.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία. Του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και τον ενημέρωσε για την εντολή του να δοθεί όλη η πιθανή ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

«Ο πρόεδρος Σίσι τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Άσαντ» και «του έδωσε τα συλλυπητήρια του», λέγοντας ότι «διέταξε να δοθεί όλη η πιθανή ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του, Αχμέντ Φαχμί.

Οι επικεφαλής των διπλωματών της Αιγύπτου και της Συρίας συζήτησαν τη Δευτέρα, ενώ το Κάιρο υποσχέθηκε επίσης «επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια», χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της, η συριακή προεδρία διαβεβαίωσε ότι «ο Πρόεδρος Άσαντ ευχαρίστησε την Αίγυπτο για αυτή τη θέση που αντανακλά τις αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών».

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πρόεδροι μίλησαν στο τηλέφωνο μετά την εκλογή του Σίσι το 2014, αναφέρει η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram, στο πλαίσιο που ο Άσαντ είναι διπλωματικά απομονωμένος.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Δαμασκού δεν διακόπηκαν ποτέ παρά τον πόλεμο στη Συρία, που προκλήθηκε από την καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων το 2011, στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης που οδήγησε επίσης στην απομάκρυνση από την εξουσία του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το 2016, το Κάιρο υποστήριξε ένα ρωσικό ψήφισμα για τη Συρία στον ΟΗΕ, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχέσεις του με τον μεγάλο Σαουδάραβα σύμμαχό του.

Λίγο αργότερα, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Συρίας, στρατηγός Ali Mamluk, πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κάιρο, την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την έναρξη του συριακού πολέμου το 2011. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Κάιρο το 2018.

Η Αίγυπτος ανέκαθεν ζητούσε «μια πολιτική λύση» στη Συρία, χωρίς ποτέ να υπενθυμίζει τη μοίρα του Άσαντ, η αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ήταν εδώ και καιρό μια απαραίτητη προϋπόθεση για αρκετές αραβικές χώρες.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία βελτίωσαν πρόσφατα τις σχέσεις τους μετά από χρόνια εντάσεων, στο πλαίσιο στο οποίο ο Σίσι, τότε αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού, απομάκρυνε από την εξουσία το 2013 τον Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι μίλησε τηλεφωνικά και με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του και την υποστήριξη του μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα του, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία .

Πηγή: ΑFP, Reuters

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος