K. Λάβδας: Προς ελεγχόμενη κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή – Το διπλωματικό χαρτί του Ισραήλ έναντι του Ιράν

Σύνοψη
  • Tίποτα δεν δείχνει ότι ακολουθεί στρατιωτικό πλήγμα άμεσα από το Ισραήλ κατά του Ιράν. Είναι μάλλον σενάριο το οποίο θα το δούμε αργότερα», σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λάβδα
  • Το Ισραήλ δείχνει αυτή τη στιγμή να προτάσσει τα διπλωματικά και όχι τα στρατιωτικά αντίμετρα, μεθοδεύοντας ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν , είπε ο καθηγητής

Για το σενάριο «τρομερής κλιμάκωσης» να χτυπηθούν βάσεις εκτόξευσης ιρανικών drone ή πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, μίλησε στο ΕΡΤnews ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Λάβδας, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή το Iσραήλ δείχνει να δίνει έμφαση στο διπλωματικό πεδίο. «Μπορεί να μη γίνει τώρα, να γίνει σε δύο μήνες, μπορεί να μη γίνει και ποτέ ανάλογα με τις εξελίξεις», είπε ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι το Ισραήλ δείχνει αυτή τη στιγμή να προτάσσει τα διπλωματικά και όχι τα στρατιωτικά αντίμετρα, μεθοδεύοντας ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν που ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν «εκτενή» επίθεση, με «drones και πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Το Ιράν απάντησε στη δολοφονία των δύο στρατηγών των Φρουρών της Επανάστασης ενώ είναι σαφές ότι το Ισραήλ κάποια στιγμή θα απαντήσει και θα έχουμε μια συνεχιζόμενη ελεγχόμενη κλιμάκωση. Η μπάλα είναι στο Ισραήλ που είτε θα αποφασίσει στοχευμένο πλήγμα, για παράδειγμα να χτυπηθούν κάποια στιγμή, μπορεί αύριο ή σε δύο μήνες, βάσεις εκτόξευσης drones ή ακόμα και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αλλά όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ παραμένει στην διπλωματική οδό και επικετρώνεται σε κάτι πολύ ευφυές κατά την άποψή μου, δηλαδή το να επιμείνει να χαρακτηριστούν οι Φρουροί της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση. Πιέζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, γνωρίζοντας ότι έχουν δικαίωμα βέτο η Ρωσία και η Κίνα.

Το Ισραήλ σωστά δείχνει προς όλο τον κόσμο ότι οι Φρουροί της Επανάστασης, παρότι είναι κομμάτι της κρατικής δομής, δεν αποτελεί τακτική δύναμη αλλά το σκέλος που μετά το 1979, συνοδεύει το ιρανικό κράτος ως η ισλαμιστική πτέρυγα του, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ στοχεύει τυπικά όχι το κράτος του Ιράν αυτό καθαυτό, αλλά την παράλληλη δομή που είναι τόσο κρίσιμη. Tίποτα δεν δείχνει ότι ακολουθεί στρατιωτικό πλήγμα άμεσα από το Ισραήλ. Είναι μάλλον σενάριο το οποίο θα το δούμε αργότερα», σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λάβδα.

Πηγή: ΕΡΤnews -Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος