Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Ρεζά Ζαχεντί ήταν ο στόχος του ισραηλινού πλήγματος στη Συρία, λέει το Ιράν – Οκτώ οι νεκροί

Σύνοψη
  • Το ισραηλινό πλήγμα στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό ήταν μια «στοχευμένη επίθεση» με σκοπό τη δολοφονία του υψηλόβαθμου διοικητή της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, Ρεζά Ζαχεντί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
  • Σύμφωνα με τον ιρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο SNN, το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο το προξενείο του Ιράν και την κατοικία του Ιρανού πρεσβευτή στη Δαμασκό.
  • Οι νεκροί πλέον είναι οκτώ και επιβεβαιώνεται ότι μεταξύ τους είναι το ηγετικό στέλεχος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης Ρεζά Ζαχεντί - Ο πρέσβης και η οικογένειά του είναι ασφαλείς

Τοισραηλινό πλήγμα στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό ήταν μια «στοχευμένη επίθεση» με σκοπό τη δολοφονία του υψηλόβαθμου διοικητή της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι νεκροί πλέον είναι οκτώ και επιβεβαιώνεται ότι μεταξύ τους είναι το ηγετικό στέλεχος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί. Την είδηση αρχικά μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγές του από τον Λίβανο, αλλά στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από τους Ιρανούς. Ο Ζαχεντί βρισκόταν εδώ και αρκετά χρόνια στη Συρία και ουσιαστικά μεσολαβούσε μεταξύ Σύρων και μελών της Χεζμπολάχ.

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Ρεζά Ζαχεντί ήταν ο στόχος του ισραηλινού πλήγματος στη Συρία, λέει το Ιράν – Οκτώ οι νεκροί
(AP Photo/Omar Sanadiki)

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» στα περίχωρα της Δαμασκού, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο της Συρίας ενώ νωρίτερα το SANA έκανε λόγο για μια «έκρηξη» που ακούστηκε κοντά στη Δαμασκό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ δήλωσε από την ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό: «Καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που στόχευσε το κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και οδήγησε στο μαρτύριο πολλών αθώων ανθρώπων». Και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Συρίας».

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Hussein Akbari, δήλωσε: «Η ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της σιωνιστικής οντότητας, η οποία δεν αναγνωρίζει κανέναν διεθνή νόμο και κάνει ό,τι είναι απάνθρωπο για να πετύχει αυτό που θέλει».

Το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο στρατιωτική πηγή είπε: «ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση του κατεχόμενου συριακού Γκολάν, με στόχο το κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό». Και συνέχισε: «Οι δυνάμεις της αεράμυνάς μας απάντησαν στους πυραύλους της επίθεσης και κατέρριψαν μερικούς από αυτούς. Η επίθεση οδήγησε στην καταστροφή ολόκληρου του κτιρίου και στο θάνατο και τον τραυματισμό όλων μέσα. περιθάλψτε τους τραυματίες και απομακρύνετε τα ερείπια».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι υπήρξε μια «ισραηλινή επίθεση» με στόχο ένα κτίριο που συνδέεται με την ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον ιρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο SNN, το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο το προξενείο του Ιράν και την κατοικία του Ιρανού πρεσβευτή στη Δαμασκό. Το Nournews είπε ότι ο πρεσβευτής του Ιράν δεν τραυματίστηκε στην επίθεση στη Συρία ενώ το αραβόφωνο Al Alam TV του Ιράν λέει ότι το κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Συρία καταστράφηκε. Να σημειωθεί ότι και η συριακή τηλεόραση αναφέρει πλέον ότι το προξενείο του Ιράν έγινε στόχος και καταστράφηκε παράρτημα του προξενείου. Επιβεβαιώνεται ότι ο πρέσβης και η οικογένειά του είναι ασφαλείς.

Κατά το Al Arabiya, υπήρχε συνάντηση των Φρουρών της Επανάστασης με μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ την ώρα της επίθεσης κι αν επιβεβαιωθεί ότι ήταν στοχευμένο το πλήγμα, τα πράγματα ίσως κλιμακωθούν επικίνδυνα.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει τα πλήγματά του στη Συρία, όμως τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, τον ορκισμένο εχθρό του, να εδραιωθεί στα σύνορά του.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters που βρίσκονταν στη συνοικία Μεζάχ, στη συριακή πρωτεύουσα, είδαν καπνό να υψώνεται από τα συντρίμμια ενός ισοπεδωμένου κτιρίου και οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στους γύρω δρόμους. Μια ιρανική σημαία κρεμόταν από έναν στύλο, μπροστά στα συντρίμμια.

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Ρεζά Ζαχεντί ήταν ο στόχος του ισραηλινού πλήγματος στη Συρία, λέει το Ιράν – Οκτώ οι νεκροί
(AP Photo/Omar Sanadiki)

Πηγές: ΕΡΤ – Ζέτα Κονταξή – Ανταπόκριση από Λίβανο – Ουαλίντ Ελίας, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος