Κ. Αντωνόπουλος: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

“Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου” ανέφερε ο Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μιλώντας για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (1-3-2022).

Όπως είπε, “πρόκειται για μια από τις πλέον ειδεχθείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, είναι η παραβίαση του κανόνα που απαγορεύει τη χρήση βίας μεταξύ κρατών που βρίσκεται στο χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο άρθρο 2 παράγραφος 4 και συγχρόνως είναι ένας κανόνας που έχει ιεραρχική θέση ανώτερη μεταξύ των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου”. Σύμφωνα με τον κο Αντωνόπουλο, “μπορεί αυτή η παραβίαση να συγκριθεί με την παραβίαση της απαγόρευσης τέλεσης γενοκτονίας, με την τέλεση βασανιστηρίων. Είναι μια από τις πιο ειδεχθείς παραβιάσεις διότι προσβάλει άμεσα τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια».

Όπως σημείωσε αυτός ο κανόνας αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε ο μεταπολεμικός κόσμος, ο κόσμος μετά το 2ο ΠΠ. «Η απαγόρευση χρήσης βίας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία του εμπορίου. Από τους τρεις πυλώνες μόνο η ελευθερία του εμπορίου είναι αυτή που έχει εκπληρωθεί και σήμερα πλέον λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά η χρήση βίας οδηγεί σε μια ένοπλη σύρραξη. Κι όταν έχουμε ένοπλες συρράξεις επηρεάζονται και η ελευθερία του εμπορίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε.

Όπως εξήγησε ο κος Αντωνόπουλος το Διεθνές Δίκαιο έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Καλύπτει σχεδόν κάθε πλευρά, κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας. «Υπάρχουν πάρα πολλοί κανόνες του Διεθνούς Δικαίου για όλους τους τομείς, υπάρχουν και πάρα πολλά διεθνή δικαστήρια σήμερα και έτσι, ενώ το Διεθνές Δίκαιο είναι παρόν και υπάρχουν δικαστές για εγγυηθούν την εφαρμογή του, εμείς δεν αισθανόμαστε πάρα πολύ ασφαλείς και αυτό είναι διότι, παρά τη μεγάλη ανάπτυξη και εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου, αυτό ακόμη προσπαθεί να βρει το βηματισμό του σχετικά με την ανάσχεση της χρήσης ένοπλης βίας».
Μετά το 1945 υπήρχε η τάση τα κράτη να χρησιμοποιούν βία υπενθύμισε ο αναπληρωτής καθηγητής και σημείωσε ότι: «… Νομικά αιτιολογείται αυτή η χρήση βίας με επίκληση μόνο  δύο περιπτώσεων: Είτε άσκηση του δικαιώματος άμυνας, είτε μετά από εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τίποτα από αυτά δεν καλύπτει τη χρήση βίας από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, δεν είναι ούτε άσκηση του δικαιώματος άμυνας, ούτε εξουσιοδότηση από το συμβούλιο ασφαλείας» είπε.

Παράλληλα, σημείωσε πως αυτό που επίσης είναι ανησυχητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η Ρωσία επικαλέστηκε κι αυτή Διεθνές Δίκαιο πολύ συγκεκριμένα, αλλά από την άλλη πλευρά αντέτεινε στα άλλα κράτη ότι «και εσείς κάνατε το ίδιο».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια τάση σε ορισμένα κράτη, μια αυταρχική διακυβέρνηση. Ή περιορισμό των δικαιωμάτων. Δυστυχώς η πανδημία δεν βοήθησε σε αυτό . Εκεί έγινε δυσδιάκριτο εάν όντως μιλούσαμε για μια έκτακτη κατάσταση ανάγκης που έπρεπε να περιοριστούν κάποια δικαιώματα –και έπρεπε- για να αντιμετωπιστεί θετικά η πανδημία, εάν ήταν αναλογικά ή μια πρόθεση για να πάμε σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης. Ίσως αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της εισβολής της Ρωσίας να μας ταράξει, να μας αφυπνίσει, να μας δείξει ότι το ότι πέρασαν 77 χρόνια από το τέλος του 2ου ΠΠ δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ότι ο κόσμος έγινε ένας παράδεισος, ότι εκπληρώθηκαν τα οράματα αυτών οι οποίοι έχτισαν το μεταπολεμικό κόσμο μέσα από την ίδρυση του ΟΗΕ και την απαγόρευση της χρήσης βίας». Σημείωσε μάλιστα σε αυτό το σημείο ότι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο είναι ένας διαρκής αγώνας, ένας διαρκής σεβασμός. «Ίσως μας αφυπνίσει για να κάνουμε μια παύση και να δούμε τι γίνεται, τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, γιατί επαναπαυτήκαμε και θέλουμε με πολύ μεγάλη ευκολία να παρακάμψουμε αυτούς τους κανόνες;» είπε ο κος Αντωνόπουλος αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή.
Μιλώντας για την επιλογή της Ρωσίας είπε πως πρόκειται για ένα πολύ -πολύ ακραίο δείγμα αυτής της τάσης που υπάρχει μεταξύ ορισμένων κρατών στη διεθνή κοινότητα προς τα απολυταρχικά καθεστώτα. «Αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που τέλεσαν αυτή την πολύ σοβαρή παραβίαση. Το κάνει χειρότερο γιατί στο οικοδόμημα του ΟΗΕ έχουν ιδιαίτερη θέση τα πέντε μόνιμα μέλη. Είναι αυτά τα οποία εγγυώνται την εφαρμογή στην πράξη της κύριας αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια. Αυτά τα πέντε κράτη διαθέτουν μεγάλες ένοπλες δυνάμεις και έχουν τη δυνατότητα να τις μεταφέρουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Είναι αυτά που με αυτή την ειδική θέση και το Veto που έχουν ακόμη αποτελούν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό εγγυητές της λειτουργίας αυτού του συστήματος, αλλά είναι και οι ίδιοι οι οποίοι πάρα πολύ συχνά εμποδίζουν τη λειτουργία αυτού του συστήματος για την εξυπηρέτηση ιδίου οφέλους, των δικών τους συμφερόντων και αυτό έκανε η Ρωσία την προηγούμενη Παρασκευή ασκώντας βέτο, όταν συνεκλήθη το συμβούλιο ασφαλείας και υπήρξε ένα σχέδιο για καταδίκη της εισβολής άσκησε βέτο, τρία άλλα κράτη η Κίνα η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν της ψηφοφορίας, αλλά το θέμα δεν έμεινε εκεί. Ενεργοποιήθηκε μια ειδική επείγουσα διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης που υπάρχει από το 1950, από την περίοδο του πολέμου της Κορέας για να αντιμετωπιστούν επείγουσες καταστάσεις λόγω κρίσεων που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στη Γενική Συνέλευση, είχε να συγκληθεί από το 1982 με τη συμμετοχή των 193 χωρών μελών του ΟΗΕ» είπε σημειώνοντας πως «η συντριπτική πλειοψηφία καταδίκασε απερίφραστα την εισβολή και επαναβεβαίωσε τον κανόνα μη χρήσης βίας και της συνολικής ασφάλειας που εισάγει ο χάρτης των ΗΕ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος