Ανδρέας Δημητρόπουλος, καθ. Νομικής: Συνταγματικά δίκαιη λύση η μη πλήρωση των εδρών των Σπαρτιατών

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την απόφαση του Εκλογοδικείου όσον αφορά στις έδρες των Σπαρτιατών, ο Ανδρέας Δημητρόπουλος ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤNews, αφού αναφέρθηκε στα πιθανά σενάρια εκτίμησε πως «Η πιο σωστή και συνταγματικά δίκαιη λύση είναι να μείνουν οι έδρες των Σπαρτιατών κενές». Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην απόφαση που ελήφθη να μην πλησιάζει στα πενήντα μέτρα ο Κ. Φλώρος τον Β. Γραμμένο και στο πώς πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο Κοινοβούλιο, είπε πως «Θα πρέπει, πιστεύω λογικά να ερμηνευθεί κατ’ οικονομίαν».

Όσον αφορά στην απόφαση του Αρείου Πάγου μέσα στην εβδομάδα ότι δεν θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες και στις προσφυγές στο εκλογοδικείο σχετικά με τις έδρες τους και την αναμενόμενη απόφαση ξεκαθάρισε:

«Αυτές οι διαδικασίες τυπικά είναι εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους. Όμως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι γνωστά πλέον και στο Εκλογοδικείο, οπότε θεωρώ απίθανο να μην κατευθυνθεί και η απόφαση του Εκλογοδικείου πλέον προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η απόφαση θα οδηγήσει τελικά κατά πάσα πιθανότητα στο να χάσουν οι Σπαρτιάτες τις έδρες τους και οι 12 που συμμετείχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2023 ( οι 7 που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα και οι 5 που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί».

Για το πως θα μοιραστούν οι έδρες των Σπαρτιατών στα κόμματα έδωσε ως πιθανές τρεις λύσεις:

  • Η πιο κοντινή στο Σύνταγμα λύση η οποία όμως πρακτικά έχει τεράστιες δυσκολίες, είναι η επανάληψη των εκλογών. Θα πρέπει δηλαδή να γίνουν εκλογές πάλι στις 12 περιφέρειες στις οποίες έχουν εκλεγεί οι Σπαρτιάτες. Ανάλογη περίπτωση είχαμε στο παρελθόν, πολύ γνωστό με την υπόθεση Τσοβόλα, αλλά η υπόθεση αυτή τώρα δημιουργεί πράγματι μια πάρα πολύ μεγάλη αναστάτωση.
  • Η δεύτερη λύση που έχει προταθεί είναι να μοιραστούν αναλογικά στα άλλα κόμματα. Είναι μια λύση με την οποία εγώ δεν συμφωνώ, διότι δεν τη βλέπω σε συμφωνία με τη λαϊκή θέληση. Δεν μπορείς να πάρεις δηλαδή ένα κομμάτι της λαϊκής θέλησης το οποίο έχει εκφραστεί σε μια κατεύθυνση και να το μοιράσεις στις άλλες. Υπάρχουν βέβαια τεχνικές εάν αποφασιστεί να μοιραστούν αναλόγως της δύναμης των κομμάτων. Θα ακολουθηθούν οι πρακτικές της πλήρωσης των εδρών κατά τις εκλογές
  • Η πιο σωστή και συνταγματικά δίκαιη λύση θεωρώ ότι είναι να μείνουν οι έδρες των Σπαρτιατών κενές. Αυτό το λέω γιατί αυτό διότι αναφέρεται και στο Σύνταγμα. Ορίζει το Σύνταγμα ότι το τελευταίο έτος της τετραετίας οι έδρες οι κενές δεν πληρούνται εάν είναι κάτω των 60. Επίσης το Σύνταγμα ορίζει ότι δεν είναι υποχρεωτική η αναπλήρωση. Πρέπει να υπάρχει μια βασική προϋπόθεση. Δηλαδή το ελάττωμα της διαδικασίας θα πρέπει να οδηγεί οπωσδήποτε στην αλλοίωση του αποτελέσματος. Επομένως και η πλήρωση των εδρών δεν είναι κάτι υποχρεωτικό. Θεωρώ ως συνταγματικά δίκαιη λύση τη μη πλήρωση των εδρών.

Για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή, όπου ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Φλώρος γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Β. Γραμμένο ανέφερε:

Καταρχήν να πω ότι αυτό το περιστατικό είναι ντροπή, δηλαδή να διαμηφθούν τέτοιες σκηνές μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο βουλευτής δεν συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται, εκτός αν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα. Η πολύ έξυπνη λύση η οποία ακολουθήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, ήταν ακριβώς ότι αξιοποιήθηκε το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ομιλεί για βιαιοπραγίες εναντίον του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων, μεταξύ αυτών και μέλους της Βουλής. Και βέβαια η πράξη τιμωρείται κακουργηματικά δηλαδή με 10 έτη. Επειδή λοιπόν είναι αυτόφωρο και κακούργημα, αξιοποιήθηκε αυτή η λύση.

Ο κανονισμός της Βουλής δεν έχει λάβει υπόψη ένα τέτοιο περιστατικό και δεν θα ήταν δυνατόν να λάβει. Από εκεί και πέρα βέβαια, υπάρχουν πολλά μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν, όπως η περικοπή της αποζημίωσης, όπως επίσης ο αποκλεισμός του βουλευτή από τις εργασίες της Βουλής.

Για την απόφαση που ελήφθη να μην πλησιάζει στα πενήντα μέτρα ο Κ. Φλώρος τον Β. Γραμμένο και πως πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο Κοινοβούλιο είπε:

«Θα πρέπει, πιστεύω λογικά να ερμηνευθεί κατ οικονομίαν. Δηλαδή μέσα στους κλειστούς χώρους της Βουλής δεν μπορούν να τηρηθούν αυτά τα 50 μέτρα, εφόσον δεν θα υπάρχει επιθετική συμπεριφορά από μέρους του δράστη βουλευτή.
Έξω όμως από τη Βουλή θα ισχύουν οπωσδήποτε τα 50 μέτρα που έχουν οριστεί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος