«Η συνάντηση Μπούρα – Καλίν βοήθησε για να σπάσει ο πάγος» – Τι λέει ο Π. Παστουσέας, αντιναύαρχος ε.α. για τα ελληνοτουρκικά (video)

Στον απόηχο της μυστικής συνάντησης μεταξύ της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Άννας Μαρίας Μπούρα και του Ιμπράημ Καλίν ο Παναγιώτης Παστουσέας, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και ο Φάνης Παπαθανασίου, ανέλυσαν στην εκπομπή «Συνδέσεις» τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ στη συνάντηση που έγινε στις 16/12 στις Βρυξέλλες, με τη μεσολάβηση του Βερολίνου, παρών ήταν ο Γενς Πλέτνερ, στενός συνεργάτης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και πρώην πρέσβης στην Αθήνα.

«Ήταν μια συνάντηση, εν μέσω όλων αυτών των δηλώσεων και επιθετικής ρητορικής από την Άγκυρα. Βοήθησε να σπάσει ο πάγος. Είναι ένα κανάλι επικοινωνίας που άνοιξε» δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου επισημαίνοντας ότι στην Αθήνα δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.

«Κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι καλό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας» δήλωσε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παστουσέας διατυπώνοντας, όμως, ορισμένα ερωτήματα καθώς, όπως τόνισε, «η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά και έπρεπε να το μάθουμε από την τουρκική πλευρά».

Ο αντιναύρχος εν αποστρατεία έθεσε επίσης και το ζήτημα για το απόρρητο των συνομιλιών εκφράζοντας την άποψη ότι θα έπρεπε να ξέρουμε τι συζητήθηκε μεταξύ των διπλωματικών συμβούλων Ελλάδας και Τουρκίας. Οι ενστάσεις του απόστρατου αξιωματικού έχουν να κάνουν, όπως δήλωσε στις «Συνδέσεις», και με το ρόλο της Γερμανίας σε αυτη τη διαμεσολαβητική προσπάθεια. Και αυτό γιατί «η Γερμανία δεν τηρεί ούτε καν τις ίσες αποστάσεις», όπως είπε.

«Τα στρατηγικά της συμφέροντα, γεωπολιτικά, είναι πιο κοντά στην Τουρκία» είπε ο κ. Παστουσέας, ο οποίος τόνισε ότι για άλλη μια φορά μετά από τέτοιου είδους συναντήσεις βλέπουμε έξαρση της επιθετικότητας της Τουρκίας.

«Μετά τις συναντήσεις αυτέςμ η λεκτική τουρκική επιθετικότητα δεν έχει αλλάξει. Θα παραμείνει η ίδια με τις δηλώσεις του Ερντογάν περί πυραύλων που έρχονται στην Αθήνα κτλ.» σχολίασε ο κ. Παστουσέας.

«Είχαμε μαζική παραβίαση και είσοδο τουρκικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο, που δείχνει ότι οι Τούρκοι ήθελαν να υπογραμμίσουν κάτι» πρόσθεσε ο κ. Παστουσέας. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, το μήνυμα αυτών των παραβιάσεων ήταν ότι οι Τούρκοι παραμένουν σταθεροί στις ίδιες επιδιώξεις και προκλητικές διεκδικήσεις.

Από την πλευρά της η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάννα Φερεντίνου, αναφέρθηκε στα πλήγματα που δέχεται η τουρκική αντιπολίτευση από την κυβέρνηση και τις δικαστικές αρχές μετά τη δίωξη του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις η δημοσιογράφος της ΕΡΤ υποστήριξε ότι αυτες γίνονται για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό της χώρας ο Τούρκος πρόεδρος: « Ο Ερντογάν παίζει όλα του τα χαρτιά στο εσωτερικό ακροατήριο. Αυτό τον ενδιαφέρει,να επανεκλεγεί. Ό, τι κάνει πρέπει να το συγκρίνουμε και να το σκεφτόμαστε και πως είναι οι ισορροπίες στην Τουρκία αυτή την στιγμή».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος