Θ. Λιόλιος: Η ενέργεια που έχει εκλυθεί είναι πάνω από 50 μεγατόνους ΤΝΤ – Αισθητός ο σεισμός στο Ακούγιου (video)

«Στο σημείο που έγινε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ η ενέργεια που έχει εκλυθεί έχει ξεπεράσει τους 50 μεγατόνους ΤΝΤ. Είναι της τάξης χιλιάδων βομβών τύπου Χιροσίμα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πυρηνικής φυσικής, Θεόδωρος Λιόλιος, ο οποίος εστίασε στην περιοχή του Ακούγιου όπου σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

Μιλώντας για το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου που οφείλεται στο γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ο κ. Λιόλιος τόνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού που είχε εστιακό βάθος 17 χλμ., απέχει 340 χλμ, από την περιοχή Ακούγιου. Εκεί όπου σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας.

Και όπως είπε, «η απόσταση δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη» γεγονός που αποδεικνύει ότι ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός ο σεισμός. Δείχνοντας στον χάρτη το σημείο όπου ανεγείρεται το εργοστάσιο ο κ. Λιόλιος εξήγησε τι θα συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος.

«Η κόκκινη ζώνη είναι η περιοχή της άμεσης εκκένωσης πληθυσμού σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος και η κίτρινη ζώνη είναι η πιο ήπια ζώνη, με ακτίνα 50 χιλιομέτρων, εντός της οποίας θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα» επισήμανε.

Όπως τόνισε τα κτήρια στην Τουρκία είναι ευάλωτα σε τέτοιες δονήσεις και αυτό οφείλεται στην παλαιότητα των κατασκευών. Αναφορικά με την Συρία, που μετρά πολλά θύματα από τους αλλεπάλληλους σεισμούς δήλωσε ότι καταστράφηκαν κτήρια που είχαν φθορές από το συνεχή πόλεμο. «Δεν θα εκπλαγώ αν στις περιοχές της Συρίας, επειδή υπάρχουν οι αντιμαχόμενες πλευρές να υπάρχουν ακόμη και εκρηκτικά. Αυτό θα δυσκολέψει, ακόμη περισσότερο, τις προσπάθειες διάσωσης για τις οποίες όλοι προσευχόμαστε να ευοδωθούν», πρόσθεσε στις «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος