Γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου τα F -16 για τον Ερντογάν – Ανάλυση από Αντ. Κλάψη και Λ. Τζούμη

Array

Οι εμπλοκές με οπλισμένα αεροσκάφη από την Τουρκία, το ζήτημα των F -16 που «εάν δεν προμηθεύσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Ερντογάν τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται αμυντικά μια γενιά πάνω», αλλά και το βιβλίο του πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου ο Μάικ Πομπέο δηλώνει ακόμη και «στα όρια του ψυχολογικού βασανισμού» από τον Τούρκο πρόεδρο, είναι θέματα που αναλύθηκαν στην εκπομπή «Συνδέσεις», από τον επίκουρο καθηγητή διπλωματίας, Αντώνη Κλάψη και τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Λάμπρο Τζούμη.

«Η Τουρκία κινδυνεύει να βρεθεί με 220 αεροσκάφη»

«Εάν δεν προχωρήσει η αναβάθμιση των F-16 στο τέλος της δεκαετίας, η Τουρκία θα βρεθεί περίπου με 220 αεροσκάφη και απέναντί της θα έχει αντίστοιχα ελληνικά, τα οποία θα είναι μια γενιά πάνω και αυτά θα είνα  μια γενιά πάνω με τα F -16 Viper, τα Ραφάλ, τα F-16 Block 50, τα  Μιράζ 20005, χωρίς να υπολογίζουμε και τα F-35», τόνισε ο αντιστράτηγος Τζούμης.

Ο επίκουρος καθηγητής Αντώνης Κλάψης παράλληλα επισημαίνει ότι «αμερικανική πρόθεση είναι να κρατηθεί η Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη σφαίρα επιρροής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν υποχώρηση ενόψει των τουρκικών εκλογών στο θέμα των F -16 που πλέον έχει συνδεθεί με το θέμα της άρσης του βέτο της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ».

«Η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο και επί του πεδίου»

«Πέρυσι είχαμε 13.000 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ απότον Αύγουστο και μετά κάθε μήνα έχουμε πάνω από χίλιες παραβιάσεις. Τον τελευταίο μήνα είχαμε 910 παραβιάσεις και το επικίνδυνο είναι ότι οι Τούρκοι στέλνουν αεροσκάφη οπλισμένα. Από τα 24  αεροσκάφη που μπήκαν μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας χθες, τα 22 ήταν οπλισμένα κι αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να πάνε ακόμη και σε ένα επεισόδιο, εαν εμείς προχωρήσουμε σε κλιμάκωση», επισημαίνει παράλληλα ο κ. Τζούμης και προειδοποιεί:

Σε κάθε αερομαχία – εμπλοκή με τόσο μεγάλες ταχύτητες και ελιγμούς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει «λάθος» προσχεδιασμένο ή όχι από τους Τούρκους.

Σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Στερν που περιγράφει τον Ταγίπ Ερντογάν ως «εμπρηστή και αδίστακτο»  και αναφέρεται στην επιθετική του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα μέχρι και τις παρεμβάσεις στη Λιβύη, ο κ. Κλάψης υπενθυμίζει ότι η τουρκική στρατηγική έχει βάθος πολλών ετών, με δομικό χαρακτηριστικό επιθετικότητας και αναθεωρητισμού, το οποίο στο δυτικό τουλάχιστον κόσμο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου τα F -16 για τον Ερντογάν – Ανάλυση από Αντ. Κλάψη και Λ. Τζούμη

Η Τουρκία έχει ανοικτά μέτωπα ή ασκεί πιέσεις και δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής κι αυτό έχει παίξει κάποιο ρόλο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξύπνησε ακόμα περισσότερο τα αντανακλαστικά  στη Δύση. ‘Ετσι δημιουργεί και μία είδους αναλογία ανάμεσα στην Τουρκία του Ερντογάν και στην Ρωσία του Πούτιν, σύμφωνα με τον Αντώνη Κλάψη.

«Δεν είναι κάτι που θα περιμέναμε από έναν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», τόνισε ο αναλυτής, σχετικά με όσα γράφει στο βιβλίο του ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ακόμα και την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Νομίζω ότι δείχνει και μία κόπωση  από την τριβή με τον κύριο Ερντογάν. Καταδεικνύει  πόσο δύσκολη είναι και η συναναστροφή με τον Τούρκο πρόεδρο, με παράδειγμα το τρίωρο βίντεο που ισχυρίζεται ότι του επιβλήθηκε να δει από τον κύριο Ερντογάν,  στα όρια του ψυχολογικού βασανισμού», είπε ο κ. Κλάψης, σχολιάζοντας ότι «δίνεται εικόνα ότι ο ηγέτης της Τουρκίας δεν στέκει πολύ καλά από ψυχολογική άποψη».

«Δεν πρέπει να μας παραξενεύει αυτή η ένταση»

Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ υπενθυμίζει ο αντιστράτηγος Τζούμης , εξηγώντας ότι η αμετροέπεια και ο μεγαλοϊδεατισμός εξυπηρετεί λόγω των εκλογών τον Ερντογάν καθώς αποδίδει συμβολική σημασία στο 2023 (100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους) επιδιώκοντας να καταστήσει την Τουρκία ανεξάρτητη περιφερειακή υπερδύναμη. «Το γεγονός ότι οι Ρώσοι κατασκευάζουν πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου με τον Ερντογάν να δηλώνει πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δεν εγκυμονεί απειλή για τη χώρα μας αλλά βλέψεις να θεωρηθεί η Τουρκία  μεγάλη δύναμη», εξηγεί ο αντιστράτηγος.

Ο κ. Τζούμης χαρακτηρίζει την Τουρκία «αναβαθμισμένη ως εγγυήτρια δύναμη στην ειρήνη που ενδεχομένως θα επικρατήσει στην Ουκρανία κι ενδεικτικά λέει ότι ο Γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Γκουτέρες, «δίνει συγχαρητήρια σε αυτόν που έχει ποδοπατήσει το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο».

Σχετικά με την επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ , ο Αντώνης Κλάψης  επισημαίνει ότι οι συμμαχίες έχουν ήδη αποδώσει θετικά θετικά αποτελέσματα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, με απτό παράδειγμα την οριοθέτηση έστω και μερική, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και το γεγονός ότι η Αίγυπτος δεν ανέχεται την κατάσταση στη Λιβύη.

Κλείνοντας ο κ. Κλάψης, αναφέρει ότι «οι συνεργασίες έχουν και αποτελέσματα σε στρατηγικό και σε οικονομικό επίπεδο με προοπτική και ενεργειακής αναβάθμισης και δεν είναι τυχαίο ότι προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία, η οποία προσπαθεί να τις αναιρέσει με κάποιον τρόπο, χωρίς φυσικά να το καταφέρνει.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος