Πώς ο Μάικ Πομπέο αποδομεί τον Ερντογάν στο βιβλίο του – Οργή της Άγκυρας για τον πρώην αρχηγό της CIA (video)

Array

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία μετά τη δημοσίευση αποσπασμάτων από το βιβλίο του τέως υπουργού εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην αρχηγού της CIA, Μάικ Πομπέο, ο οποίος περιγράφει άγνωστα περιστατικά με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Ερντογάν, ενώ εκφράζεται με πολύ θετικά λόγια για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Οργή επικρατεί στην Τουρκία για τα όσα περιγράφει ο Αμερικανός αξιωματούχος στο βιβλίο του “Never give an inch”, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εξαπολύει βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Μάικ Πομπέο.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, περιέγραψε στις «Συνδέσεις» το πώς έγινε δεκτό στις ΗΠΑ το συγκεκριμένο βιβλίο που κυκλοφόρησε στις 24 Ιανουαρίου και στο οποίο γίνεται αναφορά σε «υποτιθέμενο πραξικόπημα» στην Τουρκία.

«Ήταν εντυπωσιακά επικριτικός τόσο για τον ίδιο τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και για το περιβάλλον του. Όταν έχεις τον άνθρωπο που επί τέσσερα χρόνια ήταν ο επικεφαλής της CIA και υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών να μιλάει για υποτιθέμενο πραξικόπημα, αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία» ανέφερε.

Μια ακόμα σημαντική αναφορά Πομπέο ήταν σε αυτό το τρίωρο βίντεο το οποίο τον ανάγκασε ο Ερντογάν να δει το 2017, όταν είχε επισκεφθεί την Άγκυρα μετά το πραξικόπημα και ως επικεφαλής ακόμη της CIA. Ήταν ένα βίντεο για το πραξικόπημα, το οποίο με το ζόρι, όπως γράφει ο Πομπέο, τον ανάγκασε να δει. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει «απεχθές και ατελείωτο, που προκάλεσε τραύματα στην ψυχική υγεία του».

Σχολιάζοντας το βιβλίο του Πομπέο με τον τίτλο «Μη δίνεις ούτε μία ίντσα» η Λένα Αργύρη ξεχώρισε την αναφορά στον Ταγίπ Ερντογάν και την περιγραφή του ως «σχεδόν δικτάτορα».

Πώς ο Μάικ Πομπέο αποδομεί τον Ερντογάν στο βιβλίο του – Οργή της Άγκυρας για τον πρώην αρχηγό της CIA (video)
Παρά τα χαμόγελα στις κάμερες οι σχέσεις Πομπέο – Ερντογάν δεν ήταν καλές, σύμφωνα με όσα σημειώνει στο βιβλίο του ο τέως αρχηγός της CIA και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί κυβερνήσεως Ντόναλντ Τραμπ.

Περιγράφει πολύ παραστατικά και αυτό το περιστατικό με το παραλίγο σπάσιμο της πόρτας στο προεδρικό παλάτι της Άγκυρας και αναφέρεται στο βιβλίο με πολλές λεπτομέρειες στο πώς οι Αμερικανοί προτίμησαν να συνταχθούν με τους Κούρδους για την αντιμετώπιση του ISIS και πως η ανακοίνωση αυτής της απόφασης στις αρχές της διακυβέρνησης Τραμπ προκάλεσε πραγματική έκρηξη οργής μέσα στον Λευκό Οίκο από τους Καλίν και Φιντάν.

«Όλα αυτά οδήγησαν σε ένα κύμα συντονισμένων επιθέσεων από τους πιο υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους. Ο Τσαβούσογλου τον κατηγόρησε ανοιχτά ότι στήριξε το πραξικόπημα και γι αυτό λέει δεν ήθελε να δει αυτό το τρίωρο βίντεο», σημείωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Aνταπόκριση – Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος